Özgüven Nasıl Kazanılır ?

27.05.2018

  Ara sırada olsa aynı şehirde yaşadığım teyzemi ziyarete gittiğimde, kuzenlerimin merhaba bile demiyor olmaları kafamda bir soru işaretiydi. Yanlış bir şeyler yapmış olmalıyım diye düşünüyordum. Fakat ablamla birlikte gittiğimizde de odalarından çıkmadıklarını gördüm.
  Salonda herkes televizyon izlerken tekli koltuğa oturdum. Koltuğun yanında beyaz, büyük bir kitaplık vardı. Kendim için kitap seçmeye gittim. Birinci rafta polisiye romanları, ikinci rafta Korece yazan kitaplar, birkaç aşk kitabı, sınavlara hazırlık kitapları, ansiklopediler derken kafamdaki soru işaretini neden oluşturduklarının cevabı olan kitapları buldum: 
‘’Özgüven Nasıl Kazanılır ?‘’.
     Bende üniversiteye kadar bu duyguyu yaşıyordum, yazılar kitaplar okuyordum ve belki de ağlıyordum ama kendimi bir odaya hapsedecek kadar fazlasıyla ağır yaşamadım. Bu benim içimi çok acıttığı için düşüncelerim , yolunuz olsun istedim.

1- Çevresel Faktörlerden Uzak Durun 

      İnsanların özgüvensiz olmalarındaki ilk sebep etraflarındaki insanlardır. Sizinle aynı duyguları ve düşünceleri aynı şartlarda paylaşabilen insanlar olmalı öncelikle etrafınızda. Kendinizi rahat etmediğiniz ortam ve insanlar içinde bulunmamalısınız. Hayat felsefesini ‘’ YE KÜRKÜM YE ‘’ olarak belirlemiş insanların öncelikle psikolojik olarak kendilerini birçok noktada eksik olarak gördüklerini ve kendilerini kürkleriyle tamamladıklarını zannettiklerini anımsamanızı rica ederim.
    Ablam ve ben aynanın karşısında uzun bir süre süslenirken beklettiğimiz babamın gülümseyerek telkinde bulunduğu şu cümle geldi aklıma ve büyük harflerle yazmak istiyorum  ‘’ KIZIM KAFANIZIN DIŞINI DEĞİL İÇİNİ SÜSLEYİN! ‘’  o an belki traji komik bir atmosfer oluşmuştu ama o anları sindirdikten sonra fark ettim kurduğu cümlenin anlamını. Bunları tek bir cümlede harmanlayacak olursam ‘’ SİZİN KÜRKÜNÜZ KAFANIZIN İÇİ OLSUN.‘’ Anlamsız anlamlı bir cümle oldu ama olsun siz yine de bir düşünün ve bahsettiğim bu çevresel faktörlerden arının.
 
2- Kendinizi Sevin
 

    Kendini beğenmeme , fiziksel olarak yetersiz bulma , etraftakilerin sizin fiziksel özelliklerinize yapabildiği değersiz yorumlar ,  için özgüven  kaybı yaşadığınızı aklınızdan geçirdiğinizi söylemeyin  ! Çünkü siz et ve kemik parçası değilsiniz . Bedeniniz bir başkasının önemseyeceği tek bir et parçası varsa o da beyniniz olmalıdır. Kavramı iyi algılayın!  Bedeni ayakta tutan şey ruhtur. Beyin ise ruhun asistanı olduğunu unutmayın. Ruhunuzu huzurla , umutla , sevgiyle, bilgiyle , başarıyla , gerçekle besleyin ki asistanınız ona göre komutlar alsın.  Başkalarının sizin yaptıklarınızı bir noktaya kadar eleştirme hakkı vardır ama fiziksel yargılamaya haklarının olmadıklarını onlara bildirmelisiniz.
  Aynanın karşısından yüksek sesle beyninizin bildiği şeyi  bedeninize de hatırlatmanın vakti ! Haydi  hatırlatın!! Ben güzelim , Allah’ın özenerek yarattığı bir varlığım , kendimle barışığım , ben bunları şunları yaptım başarılıyım ve başarırım , istediklerime ulaştım Allah’ın izniyle de ulaşacağım ve kendimle  gurur duyuyorum. Bunlara ilgili içinizde herhangi bir tereddüt olsa dahi bunu kendiniz aşabilirsiniz bir başkasının sizin kendinizi sevdiğiniz ve onların karşısında dik durabildiğiniz dışında başka bir şey bilmesine gerek yok.  Kendinizde eksik gördüğünüz noktada şunu düşünün; o yalnızca size ait , eşsiz ve çok güzel. Unutmayın eğer kendinizi sevmezseniz bir başkasına kendinizi kabul ettiremezsiniz.


3- Hayal edin , hedef koyun ve gerçekleştirin

 Kendinize kısa , orta ve uzun vadeli hedefler koyun. Bunlar sırasıyla ütopik olmaya başlasın ama önce yeteneklerinize göre olan hedeflerinizi başarabildiğinizi görün ki daha büyük hedeflere ulaşmak için elinizden gelen herşeyi yapabilesiniz. Su bardağınıza çakıl taşlarını koyarken küçük olan çakıl taşlarından başlamazsanız içinde çok fazla boş alan kalacaktır bunun gibi düşünün.
  Hedeflerinize hiçbir destek almadan kendi tırnaklarınız kazıyarak kavuşun.Hedeflerinize ulaştıkça hayatın başka boyutlarına ulaştığınızı fark edeceksiniz  ve aldığınız o tatların her biri size  N, E ,V , Ü , G , Z , Ö ‘i  tattıracak.


4- Yapamaz ,  dediklerini en iyi siz  yapın

  Herkesin yapamazsın hayalini kur dediği şeyi yaptıktan sonra ki hazzı aldıktan sonra özgüveninizin zamanla sağlamlaştığını göreceksiniz.
   Bırakın onlar konuşsun siz yapan taraf olun ;

5-Neyi yapmaktan zevk alıyorsanız ona yönelin ve yapın

   Elinize kağıt kalem alın ve yazmaya başlayın. Sahi siz ne yapmayı seviyorsunuz ? Neyi uzun zamandır yapmak aklınızda da yapmıyorsunuz ? Söyleymeyin bi’ yazın bakalım . Söz uçar yazı kalır. Sonra bir bir gerçekleştirin onları . Bir şeyleri yaptıkça ve o şeyde profesyonelleştikçe hayata daha güçlü bakacağınızı unutmayın.
   Daha sonra o yazdıklarınızdan hayata geçirdiklerinize tik atın .

6- Daha önce deneyimlemediğiniz farklı şeyler deneyin.
 
    Elinize tik atmak için kalemi almışken birde neleri yapmadığınızı başka bir kağıda 20’lik yazı tipi boyutuyla bi’ onları da yazın bakalım ?
    Mesela bisiklete hiç binmediniz yada motor sürmediniz veya araba yada uçağa hiç binmediniz ? Onları da yazın . Sahi yazın demişken yazın hiç tekneye binip koylarda yüzmediyseniz , paraşütten atlamadıysanız korkmadan onu da yazın , yurtdışı planı yazın birde oraya  yada bir doğa yürüyüşünü gezginlerle yapın , çadır kurun , sokakta bile yatın mesela yürümediğiniz sokaklardan yürüyün.  
     Yemediğiniz şeyleri tadın, yemek yapmayı öğrenin bunların hepsi size olumlu yanıt verecek söz veriyorum. Misal bir resim , keman , gitar , piyano , saz , çinicilik , kursuna gidin yada yeni bir dil öğrenmeye çalışın. Bunların her biri kişisel gelişiminize faydalı olacaktır ve bunun etkilerini zamanla göreceksiniz.

 

7- Yeni şehirler , insanlar keşfedin

   Eminim ki bu çok çok iyi gelecek. Farklı kültürler görmek o güzelim ufkunuzu öyle bir açacak ki zamanla hayata bakış açınız değişecek ve aslında işte tamda o zaman neyi istediğinizi anlayacaksınız ve hayata karşı olan düşünceleriniz netleşecek . Eğer çok uzak şehirlere tek başınıza gitme şansınız yoksa turlar var ne güzel işte katılın .Gezen de bilir okuyan da kardeşim !  Okurken betimlemeleri zihninde yaşarsın , gezerken ise zihnine depolarsın .Bu yüzden kitap okumayıda eksik etmeyin her ne kadar okumakta zorlansanız da alışacaksınız.

   Bu size şöyle bir katkı da sağlayacak . O şehirde gördüğünüz veya deneyimlediğiniz şeyleri bir başkasına anlatırken bile heyecan duyacaksınız , o kişiyi teşfik edeceksiniz veya o şehirle ilgili konuşulduğunda yorumlar yapabileceksiniz ve bu size bilgi eksikliği yaşatmayacak ve konudan kopmayacaksınız.

 

8- Sosyalleşin

  Dünya hepimiz için yaratıldı ve içerisinde yapılacak çok şey var . Dünya dönüyor bizde onunla beraber dönmeliyiz ki akışı sağlayalım . Bir çamaşır makinasını hayal edin .Çamaşırları yıkamak için başlat düğmesine bastığınızda tüm çamaşırlar aynı anda yıkanmak için dönmeye ve ıslanmaya başlarlar ama iki üç dakika içinde fark ederseniz kapağındaki boşluğa çekilir bir çok küçük çorap ve çamaşır. Ve ben hep onlara şunu sormak isterim ? Diğerleri dönerken asıl arınması gereken siz neden hala orda öylece bekleyip  sadece onların dönüşünü  seyrediyorsunuz ?  Ayağa kalkın , dik durun . Kan akışınızı hissedin , kalbinizden tüm vücudunuza yayıldığını hisseddiğin. Hatta onunla da kalmayın elinizi parmak uçlarınız avuç içinizden önde olacak şekilde kulağınıza doğru götürün ve sesini duyun ! Bakın kanınız bile hayatın akışına uymuşken ne siz hala diğer insanların keşfedemedikleri yerlerdesiniz?
   insan içine karışın artık yahu ! Birlikte yaşamak için gönderildik tamam kabul ediyorum DNA dizilimlerimiz farklı sadece hepsi bu.
 

9- İnsanları anlayışla karşılayın
       Bir diğerimiz hiçbir zaman diğer bir diğeri gibi o- la –maz. Anlayışla karşılayın . Neden mi siz     bile kardeşleriniz ile aynı anne babadan doğmanıza ve hergün neredeyse aynı şeyleri yiyip neredeyse aynı şeyleri yapmanıza rağmen , kardeşinizin siz olması imkansız . Sizi farklılaştıran tek şey beyininizi nasıl yönettiğiniz. Diğer insanları beyinlerini yönetecek gibi doğa üstü güçlere sahip olamayacağınız için anlayışla karşılayın bitsin .

   İnsanları nalayışla karşılamaya başladığınız kendinize yöneleceksiniz ve bu neyi sağlayacak biliyor musunuz ? Karşıdakinde eksik olarak tanımladığınız davranışları kendinizin yapmaması için çaba gösterdiğiniz hayatın artılarını kazanırken özgüven kazanacaksınız.

 



10- Başkalarının başarılanızı övmesine izin verin

  Aslında özgüvenin kökleri başarmaktır. Başarılarınızın taçlandırıldığını görmek size onur ,gurur katacaktır. Hak edene hakkını vermeli! 


11- Dobra olun , düşüncelerinizi açıkça paylaşın

   Kendinize belli bir çizgi oluşturun var o özgün çizgilerinizden çıkmayın veya kimse sizi o çizgiden çıkaramasın. İnsanlar bunu beğenmese bile. Kararlarınızı asla değiştirmeye açık olamayın.
 

12- Size yapılan eleştirileri ılımlı bir şekilde dinleyin

  Yapılan her eleştiri sizin kendinizi yenilemek için kocaman bir fırsat olduğunu unutmayın ve olumsuz eleştirileri duymaktansa asla korkmayın .

  Samimi olduğunuz veya sizi çok iyi tanıyan insanlardan sizi önce olumsuz  sonra da olumlu eleştiri yapmasını bile rica bile edebilirsiniz.  Olumsuz eleştirilere kesinlikle dinlemeli hatta not alıp nasıl kendinizi daha sağlam bir kişiliğe sahip olurum yolları arayın.

   Öz eleştiri yapın , kendi kendinize yüksek sesle bunu yapın hem yine aynanın karşısında kendinizi görerek, kendi gözlerinizin içine bakarak söyleyin. Kendinizi düzelttiğinizde yine aynanın karşısına geçip düzelttiğiniz şeyleri gözünüzün içine gülümseyerek yüksek sesle söyleyin. Birilerinin sizi görmesinden korkmayın bunu yapın.

13- Her zaman doğal davranın

   Bulunduğunuz her ortamda aynı kişi olduğunuzdan emin olun . Bu şu demek kendiniz olmaktan asla korkmayın ve insanlar için asla değişmeyin. Çünkü annenizin sizi olduğunuz gibi sevdiğini bilmekten heyecan duyuyorsanız bırakın insanlar gerçek ve doğal sizi tanısın.

  Tabiki çekinin ! Tabiki utanın ! Tabiki kızarın ve heyecandan birşeyleri söylerken tökezleyin ve belkide kalbinizin çarpıntısından elleriniz titresin. Ne güzel bir duygu bunları hissedin ve  farkına varın bunlar insanın ne güzel yaratıldığının ispatıyken neden kaçıyorsunuz ?  Ve emin olun bunları yaşadığınızda öyle tatlı oluyorsunuz ki belkide karşıdaki size sarılmak bile istiyordur. Bunları o heyecanlı anınızda düşünürseniz eminim daha sakin olarak kendinizi yönetmeyi tatlı bir şekilde öğreteceksiniz ve bunu bilirkende daha sevecen yaşayacaksınız .

  

14- Haklarınızı savunun
 

 Etrafınızda olan yanlışların farkında olmaya çalışın ve asla susmayın . Bunu yanlışı yapan kişi veya kişilere güzel bir dil ile anlatın. Bulduğunuz sonuçlar size nasıl davranılması gerektiğini öğretecek. Savunduğunuz şeyde haklıysanız susmayın . İsyan etmeninde bir hukuku olduğunu unutmayın .Bu bir çeşit çevresel değişim fakat karakterinizi insanlara ispatlamanında bir yoludur fakat abartıya kaçmayın .


15-Kişisel bakımınızın önemini bilin

   Tüm karakteristik özellikleri oturtmaya çalışırken kişiliğinize ,dış görüntünüzün, kişisel bakımın , sürdüğünüz kokunun önemli olduğunu unutmayın.

   Dışarı en güzel kıyafetlerinizi giyip çıktığınızda nasıl hissettiğinizi hepimiz biliyoruz. O yüzden çoğu zaman giyiminize önem vermenizi ve bunun çok büyük etkisinin olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim.

   Kendinize zaman ayırın , masaja gidin , koşun , spora gidin , yürüyün ,  sağlıklı şeyler yiyip bedeninizin sağlıklı kalabilmesi için uğraşın.

16- Gülümseyin , sıcakkanlı davranın , yardım sever olun , insanlara kendinizi sevdirin

   En etkili maddemiz bu bence. Güzel gülümsemeyi yüzünüzden hiç eksik etmeyin . Zıplayan çekirge , öpüşen kuşlar , kavga eden kediler , yalnız gezen sokak köpekleri , kol kola gezen sevgilililer , renkli çiçekler  , çektiğiniz fotoğraflar , tartışan yaşlı çiftler , inatçı ve meraklı teyzeler hepsi ama hepsi sizi gülümsetebilsin.

   Karşıdan gelen teyzenin ellerindeki alışveriş poşetlerini bazen ona söyleyemeseniz bile taşımak isteyin mesela yaralanan bir hayvanla ilginin. Hayatınıza giren herkese teşekkür edin sizin siz olmanızı sağladıkları için . Sevdiklerinize sevdiğinizi söyleyin. Özel küçük süprizler yapın ve küçükte olsa bir şey alın. Komşularınızı unutmayın , onlarında kalbine dokunun mesela .

17- Başkalarının hayatını değil kendi hayatınızı yaşayın
 

 Son olarakta başkalarının hayatlarını seyretmekten vazgeçin , onların ne yaptıklarını konuşurken kendinizden çok şey yitirdiğinizi hala fark edemiyor musunuz ?
  Bırakın insaların hangi koşullarda çalışıp , okuyup , para kazanıp , kiminle gezip dolaştığına. Kendi hayatınıza odakların ve onu en iyi şekilde yaşayın.
  Ve tüm bunların hepsi sizin kendi kişiliğinizi geliştirmenizde size destek olacağı için çok değerli şeyler. Şunu aklınızdan çıkarmayın siz bir inci tanesisiniz.

    İyiki varsınız .  
 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar

Aslı Candan

Aslı Candan

6 years ago

Kayda değer bir çalışma olmuş . tebrikler.

Bengisu KUZUCULAR

Bengisu KUZUCULAR

6 years ago

@bengisukuzucular970 | Sağolun teşekkür ederim

Mehmet Düziçi

Mehmet Düziçi

6 years ago

böyle yazmak herkesin harcı değil. kUTLARIM

Şahamettin Kuzucular

Şahamettin Kuzucular

6 years ago

Sevgili Kızım: Pek çok gencin sorunu olan böylesi bir yazı için kutlarım. Ama yazıyı analiz ettiğimizde hatalı olan birçok husus, birçok anlatım kusuru var. Bunları birlikte bulalım. İçeriği yazmana vesile olan bir anı ve durum tespiti ile başlamak çok güzel bir yaklaşım. Ama teyzekızlarının içeriden çıkmaması ile yazıyı hazırlama bağlantısı zayıf kalmış. Teyzekızlarının davranışlarından ne tespit ettin de bu yazı doğdu. Daha açık izah etmen gerekirdi. / " .....İkinci rafta , birkaç aşk kitabı, sınavlara hazırlık kitapları, ansiklopediler ......" bu cümleyi vardı yüklemi ile bitirmeliydi. Sonra diğer cümle başlamalıydı. / " soru işaretini neden oluşturduklarının cevabı olan kitapları buldum" / ibaresi de bozuk. Kafandaki soru işareti nedir, k dışarı çıkmayan teyzekızları ile alakası ne okurlar anlayamıyor. Bu da cümleleri kısa kurmak, iyi düşünüp öyle yazmamız gerektiğini ortaya çıkarıyor. " Bende üniversiteye kadar bu duyguyu yaşıyordum" Ben de ayrı yazılacak. Ayrı ve bitişik yazılacak “de” yi ayırmak aslında basit. Cümleden attığında anlam bozulmuyorsa o “de “ayrı yazılmalı. Ayrıca " Ben de üniversiteye GİDENE kadar" diye yazsan daha güzel olacaktı. Üstelik nasıl bir duygu yaşadığını bize anlatmamışsın. Bulduğun kitap, teyzekızlarının davranışları ile yaşadığın duygunun irtibatlarını da bize anlatmamışsın. " …KÜRKÜM YE ‘’ olarak belirlemiş insanların öncelikle psikolojik olarak kendilerini birçok noktada eksik olarak gördükleri" bak bu cümle de çok uzun üstelik " eksik olarak gördükleri " ibaresinde "olarak " çok gereksiz. / "Ablam ve ben aynanın karşısında uzun bir sür" / buraya neden bir geçiş olmalıydı. Bu örneğe geçişine neden olan fikir de eksik kalmış. / " Anlamsız anlamlı bir cümle oldu ama olsun siz yine de bir düşünün ve bahsettiğim bu çevresel faktörlerden arının." / bu cümle de bozuk olmuş. Üstelik " kafanızın içini süsleyin " ibaresini hem beğeniyor hem de kurtulmak istenilen kötü çevresel faktörleri iyi izah etmiyorsun. Bu nedenle okura doğru örnekten kurtulun demiş olmuyor musun? Yani kafanın dışını süsletmeye zorlayan kötü örnekler eksik. Kötü örnekten sonra şöyle yazılabilirdi. " "Tüm bunlar size saçma gelebilir ama siz yine de bir düşünün. Bahsettiğim bu olumsuz çevresel faktörlerden de kurtulun. " / Bu yazının devamında da bir kaç yerde böylesine hatalar var. Onları da senin bulup düzeltmen dileğiyle.............

İbrahim  Tuna

İbrahim Tuna

6 years ago

Sevgili kardeşim Bengisu paylaştığın yazı için seni kutluyorum.Düşüncelerini Bengisu ca anlatmışsın seni dinlemek güzeldi. Hayatında başarılar diliyorum.

Necibe Çetinkaya

Necibe Çetinkaya

6 years ago

Merhaba güzel kızım! Bir edebiyat akademisyenin kızı olmak kolay değil. Bak acımasızca eleştirmiş yazını. Şaka bir yana, böyle bir babanın kızı olduğun için gurur duyuyorum eminim. Ne güzel riya yapmadan doğruları yazmış ki, yalnışları doğru bilmeyesin. Yine de teknik kısmını otoritelere bırakarak ben düşüncelerini ,duygularını dile getirdiğin bu yazı için tebrik ediyorum seni. Pes etmek yok. Devam. ..Sevgiyle öpüyorum seni güzel kızım. Allah 'a emanet ol.

Bengisu KUZUCULAR

Bengisu KUZUCULAR

6 years ago

@bengisukuzucular970 | Merhabalar Necibe Hanım :) Verdiğiniz destek ve samimi yorumunuz için çok teşekkür ediyorum. Bir sonraki sefere daha iyi olacağına eminim . Hayat basamaklardan ibaret daha yukarı çıkmak için daha çok çaba sarf etmen ve çalışman gerekiyor . Bende sizi ellerinizden öper saygılarımı iletirim. İyi çalışmalar.

Necibe Çetinkaya

Necibe Çetinkaya

6 years ago

@necibecetinkaya942 | Hanım yok. Manevî teyzen ya da hala nasıl istersen ikisi də kabulüm 😃❤🌹