KategorilerÇocuk ve Gençlıik RomanlarıPal Sokağı Çocukları Hakkında ve Özeti

Pal Sokağı Çocukları Hakkında ve Özeti

01.05.2015

 

 

  

 

Pal Sokağı Çocukları

 

Pal Sokağı Çocukları  Macarca orijinal ismi ile  “A Pal utcai fiuk “ Macar  asıllı yazar Ferenç Molnar 12 Ocak 1878, Budapeşte - 1 Nisan 1952, New York).tarafından yazılmış olan ve ilk baskısı 1906 yılında yayımlanan  dünya çocuk kalsikleri arasında girmiş popüler bir romandır.

Kitap dünya çapında en ünlü Macar romanı olmuş, Macar edebiyatının  en çok bilinen romanı haline de gelmiştir. Roman  işlediği evrensel konusu ile çok sevilmiş,  pek çok  dile hatta hemen hemen her dile çevrilmiş,[1]bir çok ülkede  ( Macaristan, Birleşik Krallık ve İtalya gibi) [2] okullarda okunması zorunlu olan bir eser olarak kabul edilmiştir. [3]

Evrensel bir konuyu işleyen öyküsü dünyadaki her çocuğun  kolaylıkla okuyabildiği ve sevdiği bir roman olmuştur. Romanın ünü yazarının ününü gölgede bırakmış, yazarından daha çok bilinen bir roman haline gelmiş, romanın kahramanı olan  Erno Nemeçsek,   Oliver Twist , Tom Sawyer, Heidi ve Polyanna  gibi ölümsüz kahramanlar arasına girmiştir.

Budapeşte'de, oyun sahalarını (Arsa) Kızıl Gömlekliler denen zengin çocuklarından korumaya çalışan yoksul çocukların savaşımını anlatan bu eser Türkçe'ye Tarık Demirkan ve  ZEYYAT SELİMOĞLU,  gibi çevirmenler  tarafından çevrilmiştir.

Eser tüm dünyada sevilmiş çocuk klasikleri arasına girmiş pek çok dile çevrilmiş hemen her ülkede onlarca kez baskı görmüştür.  Sinemaya da uyarlanan eser  birçok kez filme alınmış, ülkemizde kurulan bir müzik topluluğunun da ad sahibi olmuştur.

 

Sinema uyarlamaları[4]

A Pl utcai fiuk Macar yönetmen Bela Balok'un 1929 yapımı

No Greater Glory ABD'li yönetmen Frank Borzage'nin 1934 yapımı

I ragazzi della via Paal, İtalyan yönetmenler Alberto Mondadori ve Mario Monicelli'nin 1935 yapımı

A Pal utcai fiuk Macar yönetmen Zoltan Fabri'nin 1969 yapımı

KONU

Nemecsek, Boka ve Pal Sokağı’nın öbür çocukları 1907 yılında Budapeşte’nin yoksul Jozsefvaros semtinde yaşıyorlardı, fakat oyun  alanları apartmanlar tarafından iyice daraltılmış  ellerinde kalan son, oyun sahalarını  ise  kızıl gömlekliler denen zengin çocukları ellerinden almaya kalkışmışlardı. Oyun Kitabi oyun sahalarını zengin çocuklarından kurtarmaya çalışan fakir çocuklarının  mücadelelerini ele almaktadır. Binalarla kuşatılmış arsa için  yoksul ve zenginlerin çocuklarının  kurdukları   Pal Sokağı Çocukları ve Kırmızı Gömlekliler adlı i ki çocuk çetesi birbirleriyle amansız bir mücadeleye girmiştir.

O arsa sadece bir arsa değil, Pal Sokağı Çocukları’nın vatanıdır. Savaşırken dostluğu, gururu, adil olmayı her şeyin önünde tutan bu cesur çocuklar, bizlere kazanan ve kaybedenlerin de dot olabileceğini göstermektedir.  

Kum torbalarıyla yapılan savaş aralarında en küçükleri, en zayıfları olan Erno Nemeçek'in kendisini feda etmesiyle sonuçlanır. Daha önceden diğer çocuklar tarafından hain olarak adlandırılan ve adı büyük harf kullanmadan yazılan Nemeçek savaştan sonra zatürreden ölür.

“Pal Sokağı Çocuklarında, yiğitlik, korkaklık, kalleşlik, özveri ve onur gibi insanın değişmeyen evrensel özellikleri bu romanın kahramanları olan çocuklarda ustaca işlenmiştir.”[5]

Kahramanlar:

Boka Frenç Atş Çonakoş
Gereb Vays Çele
Nemeçek Barabas Viyana
Paster Kardeşler Kolnay

(Kırmızı gömlekliler:  Frenç Atş ve Paster Kardeşler.)

(Pal Sokağı çocukları : Bok,Gereb,Nemeçek,Vays,Barabas,Kolnay,Çele,Çonakoş ve Viyana.)


Pal Sokağı Çocukları

Pal Sokağı  çocukları 1907 yılında Budapeşte’nin yoksul Jozsefvaros semtinde yaşamaktadır ve bu çocukların tek  bir oyun yeri  kalmıştır. Çocuklar bu arsada toplanır, oyunlar oynamakta ve eğlenmek tedirler.  Bir dernek kurmuşlar ve   bu derneğin adını da Macun toplayanlar derneği  demişlerdir. Bu çocuklar Boka’yı başkan seçmişlerdir
Aşağı sokaktaki botanik bahçesi çocuklarının  oyun bahçeleri olmadığı için  Pal Sokağı çocuklarının arsalarını  almak  istemeye başlar. Zengin çocuklarının bu hamlesi bir savaş çıkaracaktır.  Botanik bahçesi çocukları  Nemeçek ve arkadaşlarının oyunlarını bozup, ellerindeki bilyelere el koyar.  

Başka bir gün botanik bahçesi çocuklarının başkanı olan Ferenç Atş  onların kalelerinin bir bayrağını çalıp gider. Çeteleşmeye başlayan çocuklar  çetelerinde üst eğmenler, teğmenler, erler gibi görevler dağıtıp ordulaşmaya başlarlar. Pal Sokağı  çocukları bayralarını  çalan düşmanlarıyla vatan saydıkları bu arsayı korumak için savaşmaya karar vermiştir.

Pal Sokağı  çocukları iki askerini  düşman kalesine gönderip  ”PALL SOKAĞI ÇOCUKLARI BURADAYDILAR ”yazılı  bir kağıt bırakma kararı alır.  Bunun için Boka, Çonakaş ve henüz er olan Nemeçek  bu işi başarırlar ama kötü bir olayla da karşılaşırlar çünkü  arkadaşları olan Gereb onlara ihanet etmiştir. Gereb düşmanlarına arsa ve Pal Çocukları hakkında gizli bilgiler vermiş bunu da onlar duymuştur.

Nemeçek, hain Gerep’in duyunca bunu gururuna yediremeyip ortaya çıkar.  Ferenç  ise onu yakalayıp suya girmesine zorlamış ve Nemeçek suya girmek zorunda kalmış ama çok üşüttüğü için daha sonra hasta olmuştur.

Savaş günü gelmiş  herkes  savaşa nasıl katılacağını, ne görev alacağını öğrenmiş, komuta kademesi ve erler görevlerini bellemişlerdir.  . Nemeçek o gece  daha da çok hastalanmış bu yüzden savaşa giremeyecek hale gelmiştir. Hain  Gereb de yaptıklarından pişman olmuş eski grubuna  dönmüştür.

Boka savaş planında  bir değişiklik yapmış, düşmanı beklemeye başlamışlardır. Düşman  Mal ve Maria sokağından saldırıya başlamış fakat çocuklar bu grubu püskürtüp. Kulübelerine  tıkamışlardır.  İkinci gruba hep birden saldırı yapıp sokağa doğru sürüklerler. Ferenç kulübedekileri kurtarmaya giderken Nemeçek savaş alanına gelip  Ferenç’e  saldırmıştır. .Nemeçek yere düştüğü sırada bayılır. Annesi onu eve götürürken savaş kazanılmıştır. Çocukların yardımıyla Nemeçek eve götürülür. Herkes oradan ayrılırken Boka  evden ayrılmamış  çünkü bir şeyler olacağını sezmiştir gece  Ferenç’ te oraya gelir, çünkü  Nemeçek’in  hastalanmasına o sebep olmuştur.

Fakat savaşlar ve kavgalar boşunadır, Çünkü  o arsaya da büyük bir apartman dikilecektir. Ama  Nemeçek ölmüştür.

Ferenc Molnar 

( D. 12 Ocak 1878, Budapeşte –Ö.  1 Nisan 1952, New York). Macar oyun yazarı ve öykücü Molnar, ilk öykülerini daha 19 yaşında iken yazamaya başlamış. İlk romanı olan Pal Sokağı Çocukları adlı romanı ile büyük bir ilgiyle karşılanmıştır.

 Hukuk öğrenimi gördüğü halde gazetecilik yapmaya başlayan Molnar Birinci Dünya Savaşı’nda savaş muhabirliği yaptı.[6]

Pek çok oyunu Avusturya, Almanya, ABD gibi yabancı ülkelerde oynanıp sevilen Molnar,  oyun  ve hikâyelerinde  yoksulların sorunlarını işledi. Esas çıkışını, başyapıtı sayılan A Pal utcai fíuk (1907; Pal Sokağı Çocukları  adlı eseri yakaladı ve tüm dünyada tanınan bir yazar haline geldi.

 

Frenc Molnar  oyunu Hukuk öğrenimi gören yazar, gazeteciliği seçti ve Birinci Dünya Savaşı sırasında savaş muhabiri olarak çalıştı. Ünlü oyunlarI,  Şeytan (1907) Liliom (1909), Kuğu (1920) ve Kırmızı Değirmen (1923). Müzik (1908) adlı eserleridir. Yaşamının son yıllarını Amerika'da geçiren yazar  orada da ölmüştür. [7]

 

 KAYNAKÇA


[1] https://www.kkoworld.com/kitablar/ferens_molnar_pal_kuchesinin_oghlanlari-tr.pdf

[2]  https://tr.wikipedia.org/wiki/Pal_Soka%C4%9F%C4%B1_%C3%87ocuklar%C4%B1

[3]  https://tr.wikipedia.org/wiki/Pal_Soka%C4%9F%C4%B1_%C3%87ocuklar%C4%B1

[4]  https://tr.wikipedia.org/wiki/Pal_Soka%C4%9F%C4%B1_%C3%87ocuklar%C4%B1

[5] PAL SOKAĞI ÇOCUKLARI Ferenc Molnar Çocuk Romanı Türkçesi ZEYYAT SELİMOĞLU, önsöz

[6] https://www.kitapyurdu.com/kitap/pal-sokagi-cocuklari/125370.html

[7] PAL SOKAĞI ÇOCUKLARI Ferenc Molnar Çocuk Romanı Türkçesi ZEYYAT SELİMOĞLU, önsöz

Yorum yapmak için lütfenKayıt Olunya da