Rahmet Nedir
Osmanlıca yazılışı: rahmet - رحمت
Rahmet: Sözlük Anlamı
Rahmet, sözcüğü Arapça kökenlidir ve dilimize de bu dilden girmiştir. Sözlüklerdeki anlamları Acıma, esirgeme, koruma, birinin suçunu bağışlama, merhamet etme, acımak, şefkat etmek, ihsan etmek, manalarına gelir. Mecazi olarak da yağmur manasındadır.
Rahmet: Kökeni
Rahmet kelimesi Arapça rḥm kökünden gelir. “Rhm “ kökü; rahmet edici, merhamet etmek, şefkat eden, acımak, esirgemek, korumak, affetmek, bağışlamak, nimet vermek, ikamet etmek “ , döl yatağı, ana rahmi, anlamlarına gelen ve bu anlamlarla alakalı kelimeler türetilen bir köktür. [1]. Bu nedenle rahim , rahmet, merhamet, rahmetli, rahmi ve rahman, kelimeleri aynı kökten gelmektedir. Bu sözcük İbranice ve Aramice/Süryanice “ rahym “ "sevme, acıma, merhamet etme, bağışlama" kökünden türetilmiştir.[2]
Rahmet kelimesi "Rahmet etmek" yahut "Rahmetullâhi aleyh" sözleri ölenlerin arkasından söylenen duâ kelimeleridir. Müslüman olarak ölenlere rahmetli denilir ama Müslüman olmayan ölüler için "Allah rahmet etsin" yahut "rahmetli" sözleri kullanılmaz.”
Müslüman olmayan ölülere "mütevveffâ" denmesi gerekir. “Toprağı bol olsun" deyimi de Müslüman olmayan ölenler için kullanılır.
Rahmet sözcüğü Kurean’da birçok yerde geçer. Rahmeten li'l-âlemîn" sözcüğü ise Peygamberimiz için kullanılır." "Biz seni ancak âlemlere rahmet olsun diye gönderdik (Enbiyâ/107)."
Rahmet sözcüğü yukarıdaki anlamları ile yağmur anlamıyla şiirlerimizde sık sık yer almıştır. Genellikle övgü amaçlı kasidelerde, naat ve münacatlarda daha sık karşımıza çıkar. Allah’a ve peygambere yakaran manzumelerde, padişahlara ve devlet adamlarına yazılan şiirlerde daha sık karşımıza çıkmaktadır.
Kıldukça şâh-ı ‘âleme Hak fazl u rahmeti
Virsün cihânda Hazret-i Paşaya devleti Baki
Hak rahmet eylesin diyene rahmet eylesin
Kabr-i münîri ehl-i münâcâta Tür ola Yahya Bey
Ey rahmeti bol pâdişâh
Cürmüm ile geldim sana
Ben eyledim hadsiz günâh
Cürmüm ile geldim sana. ŞEYH-AHMED-KUDDUSİ
Rahmetmedi el göğüste yüz yerde
Kan ağladım boyun burdum o yare
Eyvah uslanmadım belki yüz yerde
Ayak çaldım başım vurdum o yâre Aşık Huzurİ
KAYNAKÇA
[1] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/rahim-nedir/136596
[2] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/rahim-nedir/136596