Ressam Abdullah Meriçadalı

11.03.2014
 

Abdullah Meriçadalı

 

11 Şubat 1920 İzmir - ö. 23 Kasım 2007 İstanbul), Türk ressam

İzmir Atatürk Erkek Lisesi’nde okurken hocaları Kadri Atamal ve Celal Uzel teşviki ile resim sanatına yönelmiştir.  Öğrencilik yıllarında Halkevi Ar kolunun yönettiği öğrencilerin resim sergisinde ödül alması resme karşı olan ilgisini daha da arttırmış ve resim üzerinde yoğunlaşmaya başlamıştır.  Askerlik görevini yaptıktan sonra sanatçı İstanbul’a yerleşmiş ve sanat çevrelerine sık sık girip çıkmaya başlamıştır.

Resme olan ilgisi sebebi ile 1942 yılında Güzel Sanatlar Akademisi'ne konuk öğrenci olarak gece kurslarına devam etmeye başlar.  İsmail Hakkı Oygar’dan seramik konusunda bilgiler almış daha sonra kendisini tamamen resme vermeye başlamıştır.    Aldığı bu kısa eğitim sonrasında 1945 yılında Rıfat Pekiş Emprime Fabrikası’nda, 1954 yılında da Vakko’da desinatörlük yaparak hayatını kazanamaya başlamıştır. Ressamlıktan çok para kazanamamış olsa gerek oğlu Orhan Meriçdalı’nın mühendis olmasını k istemiş ama oğlu Orhan Meriçadalı, mühendis olarak mezun olsa da babasının yolundan giderek, ressamlığı ikinci meslek olarak yapmıştır.  Oğlu Orhan Meriçadalı’da sergiler açan ciddi bir ressam olmuş [1] diğer oğlu Erbil ise motosiklete merak sarmıştır.

 İlk kişisel sergileri 1982–1985 arasında Ümit Yaşar Sanat Galerisi’nde açmış olduğu dört sergidir.  1986–1990 yılları arasında Neriman Erkut Sanat Galerisi’ndeki karma sergilere de katılmıştır.  1993 yılında Ankara Turkuvaz Sanat Galerisi’nde açtığı sergi sanatçının son sergisi olmuştur. Artık hayli yaşlanmış olan sanatçı bu tarihten sonra sergilere katılmamıştır.

Abdullah Meriçadalı belli ve düzeyli bir resim eğitimi almamış belli ekollere ve sanat anlayışlarına bağlı kalmamıştır.  Onun sanat anlayışı kendi gözlem deneyim ve yorumlarına dayanır. Bir doğa ressamı olan sanatçı doğayı izlenimci bir anlayışla kendine göre yorumlamaya çalışmıştır.

Sanatçı çalışmalarını Ayvalık‘taki evinde sürdürmüş eserlerinin sergilenmesi ve satışıyla menajeri Adnan Ege Kutay ilgilenmiştir. [2] Sanatçı 23 Kasım 2007 tarihinde Kartal / İstanbul'da ölmüştür.[3]

Genellikle manzara resimleri yapan ve bir doğa ressamı olan Abdullah Meriçadalı’nın eserleri Akbank Resim Koleksiyonu ile yurtiçinde ve yurtdışındaki birçok özel koleksiyonda bulunmaktadır. 

       

 

   

 

 

[1] https://abcgazetesi.com/orhan-mericadali-kisisel-resim-sergisi-hasan-ali-yucel-kultur-merkezinde-acildi-82535

[2] https://www.bil5.com/diger-konular/turk-ressamlar-kimlerdir-turk-ressamlarin-biyografileri-hayatlari.html

[3] https://tr.wikipedia.org/wiki/Abdullah_Meri%C3%A7adal%C4%B1

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar