Rüstem Alyansoğlu Hayatı

23.02.2012

 
 
 
 

Rüstem Alyansoğlu
 

1

 

939–1982. Selim ilçesinin Baykara köyünde doğdu. İlkokulu köyünde okumuştur. Halk ozanı geleneğine güçlü âşıklar yetiştiren Kars yöresinin zengin âşıklık ve hikâyeci âşık gelenekleri içinde yetişen ozanlarımızdan birisidir.  Ozan Geleneğine ilişkin ilk bilgileri yörenin âşıklarından birisi olan babası Hüseyin Alyansoğlu’ndan almıştır. [1]

 

Köyüne gelen bir göçebe kızı olan Bergüzar’a âşık olduktan sonra [2] şiir yazmaya ve bağlama çalmaya başladı. Önce yöredeki, daha sonra Türkiye’nin öteki yörelerindeki birçok âşıkla tanışıp karşılaşma olanağı buldu.

Kendisinin de kabul ettiği gibi Kuzeydoğu Anadolu’nun ünlü âşıklarından Âşık Şenlik ve Erzurumlu Sümmani’nin etkisinde olan Âşık Alyansoğlu, hem usta malı hem de kendi türkülerini söylemiştir.

Çok sayıda plak ve kaset çalışmaları bulunan Alyansoğlu’nun aynı yörede yetişen ve aşağı yukarı çağdaşları sayılabilecek olan MURAT ÇOBANOĞLU ve ŞEREF TAŞLIOVA  ile birlikte birçok etkinliklere katılmış pek çok halk ozanı ile atışmalar yapmıştır. Ozan geleneğine birçok çırak yetiştirerek de katkıda bulunan Rüstem Alyansoğlu’nun yetiştirdiği çıraklarından bir tanesi de yeğeni Mansur Alyansoğlu’dur. [3]

 

Kendi anlatımıyla, Kuzeydoğu Anadolu’nun ünlü  Âşıklarından Şenlik ve Sümmani’nin etkisinde olan Âşık Alyansoğlu, hem usta malı türküleri hem de kendi türkülerini söyledi.

1970 yılından itibaren Konya Âşıklar Bayramına katılmış, Karlı diğer arkadaşları ile birlikte meydanlaşmalar yapmış, Çeşitli dallarda başarılar göstermiştir

Şiirlerinde ağırlıklı olarak gurbet, yoksulluk gibi konuları işledi. Öteki dallarda da birçok örnek verdi.

Şiirlerinde din dışı konular işleyen ozan sosyal hayattan edindiği tecrübeleri de şiirlerine katmıştır. Ağırlıklı olarak gurbet,  doğa, hayat tecrübesi, öğüt, ölüm, toprak, yoksulluk gibi temalara değinmiştir.  Halk şiirinin daha ziyade koşma tipi şekillerini kullanmış olduğu görülür.

Âşıklık geleneğini yurt içinde ve yurt dışında devam ettirdi. Birkaç tane de çırak yetiştirmiş usta çırak ilişkisini sürdürmeye çalışmıştır.  Yeğeni Mansur Alyansoğlu’ onun izinden gitmiş dört yıl onun yanında çıraklık yaparak ustalaşmıştır.

 41 yaşlarında iken yakalandığı sarılık hastalığından kurtulamayarak 21.10.1981 yılında İzmir’de [4] eşi 5 çocuğunu bırakarak vefat etmiştir.

 

Önemli Halk Ozanlarımız ( İlgilendiğiniz isme tıklayınız )

 

Kayıkçı Kul Mustafa ,  Katib , Erzurumlu Emrah ,  Erzurumlu Aşık Sümmani  ,  Divriğili Deli Derviş Feryadi ,  Aşık Yemini Derviş Muhammet ( Malatya- Arguvan) ,  Aşık Ferrahi ,  Kağızmanlı Hıfzı  ,  Musa Merdanoğlu  ,  Posoflu Aşık Müdami ,  Deliktaşlı Ruhsati , Âşık Zülali,  Âşık Şenlik,  Ercişli Emrah  ,  Âşık Ardanuçlu Efkari,  Şarkışlalı Talibi Çoşkun ,  Kaygusuz Abdal  ,  Kul Himmet Üstadım , Arapgirli Aşık Fehmi Gür

 

Şiirleri

 KAYNAKÇA 

 

[1] Erdinç Tip, Selim’li Halk Şairlerimiz,turkuler.com/ozan/asik_ SON ERİŞİM 12-12-2012

[2] Erdinç Tip, Selim’li Halk Şairlerimiz,turkuler.com/ozan/asik_ SON ERİŞİM 12-12-2012

[3]  https://ozanlar.biz/mansur.html, SON ERİŞİM 12-12-2012

[4] Bekir Karadeniz, Rüstem Alyansoğlu, https://ozanlar.biz/alyansoglu.htl, SON ERİŞİM 12-12-2012

 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar