Saatler Romanı Hakkında ve Özeti Michael Cunningham

01.04.2015


 

 
Yazıda “ Michael Cunningham “Saatler    romanı hakkında bilgiler, romanının özeti,  romanın konusu, ana fikri,  romanın kahramanları, romanın olay örgüsü,  romanın yazarı,  “ Saatler “   romanın şahıs kadrosu  yazarın diğer romanları, “Michael Cunningham  ve W. Woolf’un   “  Hayatı,  “Michael Cunningham “Saatler   “   adlı eserden alıntılar yer alır.  Eser hakkında yorumlar,  romanın anlatım tekniği, yazarın bakış açısı, romanın tekniği, romanın türü, çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi, yazar ve eseri arasındaki, eserle yazarın biyografisi arasındaki alakalar incelenmiştir.
 
YAZAR VE KİTAP HAKKINDA
 
Michael Cunningham1998 de yazdığı “Saatler” adlı bu romanı ile 1999 yılında, Amerika’nın en önemli edebiyat ödülü olan Pulitzer ödülünü en iyi kurgu dalında kazanmıştır. [1] Yazarlık kariyerindeki en önemli gelişme de yazarın aldığı bu ödüldür. Bu bakımdan bu eseri yazarın en önemli eseri sayılmaktadır.
 
Bu eser,  Michael Cunningham'a 1999 yılında, Amerika'nın en önemli iki edebiyat ödülünü kazandırmış olması [2]ve annesi W. Wollf’un bilinmeyen yönlerini ortaya koyması bakımından önemlidir.
 
Cunnigham,  Saatler adlı bu eserinde  1941 yılında intihar eden Virginia Woolf’un yaşamına ve ölümüne göndermeler yapmaktadır. Kitap, Virginia Woolf’un hayatından ve onun Mrs. Dalloway adlı ünlü romanından esinlenerek yazılmıştır. [3] Michael Cunningham  bu  romanda hayatını anlattığı Virginia Woolf’un oğludur. Yazar bu romanında annesinin ve imkânsız hayallerini dile getirmiştir. [4]
 
Roman,  Yazar Virginia Woolf, New York’lu editör Clarissa Vaughan ve Kaliforniyalı ev kadını Laura Brown’ın  birbirinden bağımsız görünen ama göndermelerle, benzeşmelerle ve ortak kahramanlarla hem birbirinin içine yansıyan, hem de  Mrs. Dalloway fromanına bağlanan öykülerinden oluşmaktadır.

Roman kurgusundaki başarısı sayesinde  Çoksatan  kitaplar standartlarına göre çok yüksek satış rakamlarına ulaşmamış olsa bile bir hayli satış yapabilmişti.  Daha sonra filme çekilmiş olması esere olan ilgiyi arttırmış oldu.
 
SAATLER FİLMİ
 
Saatler’de, üç kadının hayatları üç ayrı zaman diliminde, ama üç koşut anlatımda sunulmaktadır. Bu kadınlar;  Virginia Woolf , New York’lu editör Clarissa Vaughan ve Kaliforniyalı bir ev kadını olan Laura Brown’dır.
 
Roman sinemaya da uyarlanmış ve büyük bir başarı kazanmıştır. Yönetmenliğini Stephen Daldry, Yapımcılığını Robert Fox ve Scott Rudin’in yaptığı filmde Nicole Kidman, Julianne Moore, Meryl Streep, Ed Harris, John C. Reilly, Stephen Dillane, Miranda Richardson, Toni Collette gibi isimler  rol almıştır.
 
 
 
SAATLER ROMANININ KONUSU
Yukarıda da söz edildiği gibi romanın konusu Mrs. Dalloway Romanı Virginia Woolf’un hayatından kesitler taşımaktadır. Roman  Virginia Woolf ‘un bir ölçüde biyografisinde geçmeyen gündelik hayatından izler taşımaktadır.
 
Saatler adlı roman üç kadının yaşamlarını üç ayrı zaman diliminde ortaya koymaktadır.  Bu kadınlardan ilki yazarın annesi olan İngiliz Edebiyatın en önemli kadın yazarlarından birisi olan  W. Wollf’tur. Romanın diğer karakteri ise New York'lu editör Clarissa Vaughan ‘dır.  Romandaki üçüncü karakter ise Kaliforniyalı ev kadını Laura Brown olmaktadır.
 
Birbirinden bağımsız görünen ama göndermelerle, benzeşmelerle ve ortak kahramanlarla hem birbirinin içine yansıyan, hem de Bayan Dalloway romanına bağlanan öyküler, toplumun koyduğu kurallara yüreklice karşı koyan, aşk ve dostluk, umut ve umarsızlık, başarı ve başarısızlık kıskacında sıkışıp kalan insanların yaşamlarından çarpıcı kesitleri anlatırken, varoluşumuzun nedenlerini de sorguluyor.  İntihar izleri ile kadın ve erkek eşcinselliği, roman boyunca varlığını sürdürürken, Michael Cunningham, az bulunur bir ustalık ve yaratıcılıkla, iki kadının yaşamını Virginia Woolf'un yaşamına düğümlüyor, beklenmedik ve hüzünlü bir çözümde birleştiriyor. ”[5]
 
ESERDEN ALINTILAR 
 
Romanın en önemli karakteri olan W. Wollf’u intihara kadar sürükleyen olaylar  romanın en ilginç yönünü oluşturmaktadır.
Yıl 1923, Virginia Woolf yatağından kalkıp eşi ile biraz konuştuktan sonra odasına çekiliyor ve kitabının ilk cümlesini düşünüyor. İlk cümle şudur: “ Mrs. Dalloway çiçekleri kendisinin alacağını söyledi.”
 
"Yıl 1951, Laura Brown gözlerini açıyor, yatağın içinde biraz durduktan ilk cümleden okumaya başlıyor. Mrs.Dalloway çiçekleri kendisinin alacağını söyledi.”
 
"Yıl 2001, Clarissa Vaughan yatağından kalkıp yüzünü yıkamaya gidiyor, biraz duraksadıktan sonra: Sally,sanırım çiçekleri kendim alacağım.”[6]
 
[2] https://www.dr.com.tr/kitap/saatler/edebiyat/roman/dunya-roman/urunno=0000000077808
[3] https://tr.wikipedia.org/wiki/Saatler_(film)
[4] https://www.5harfliler.com/michael-cunninghamden-saatler-virginia-woolf-bayan-dalloway-ve-annem/
[5] https://www.dr.com.tr/kitap/saatler/edebiyat/roman/dunya-roman/urunno=0000000077808
[6] https://tr.wikipedia.org/wiki/Saatler_(film)

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar