Sanat ve Sanat Eseri nedir.

21.08.2016

 

 

Sanat ve Sanat Eseri nedir.

Sanat, nedir sorusuna verilen cevap  ve tarifi de çoktur. Sanatın ne olup ne olmadığına diar  pek çok görüş ileri süürülmüş, zenaat ile sanat çok kez karıştırılmıştır.  Geçmişten bu güne kadar   ne tür eserlerin  sanat  eseri olabileceği üzerinde çok tartışma yaşanmıştır. Sanat birçok kişi tarafından çok basit ve net olan  bir kavram gibi gözükürken akadeistyenlerin dahi içinde çıkamadaığı kavranması oldukça zor bir konudur.

Sanat sözcüğü kavramsal olarak Rönesans ile birlikte Zenaattan ayrı bir iş olduğunu fark ettirmeye başlamış, ancak günümüzde dahi pek çokları  tarafından  sanat, zenaat ve tasarım  arasındaki farklar  anlaşılamamış, ancak  Sanayi Devrimi sonrasında tasarım ve sanat arasında da bir ayrım doğmaya başlamıştır.

 

Sanat, Tasarım, ve Zenaat 

 

Sanat, Tasarım, ve Zenaat  sözcükleri kavram ve işlev olarak anlamca yakınlık ve akarbalık ilişkileri içindedir.  Sanat kelimesinin  analamını anlamak aslında Zenat,  ustalık ve tasarımcılığı anlamaktan geçmektedir.  Zenaatkar,  işinde usta olan  meslekli bir kişidir. İşini yapmak için gerekli olan el , akıl , beceri ve alet kullanımında becerikli olan kişidir. Marangoz, demirci, heykel tamircisi, boyacısı, dökümcü, kalıpçı,  oto tamirci vb dir.  İşini iyi yapan ve işi ile ilgili sorunları çözebilen kişidir. Dikkat edilirse Zenaatkar yaptığı işi kazanç elde etmek için yapan ,  nesnel bir ihtiyaca göre üreten veya hizmet veren kişidir. 

Zenaatkar hayal gücünü , sanat zevkini,  farklı bakış açısını tasa etmeyen,  ihtiyaç olmayan bir şeyi üretmeyen kişidir.Zenaatkar bir sanatçı olmadığından işini ihtiyaç için yapan işi ve ürününü kazanç için yapan kişidir. Zenaatkar aynı işi deflarca yapan, aynı ürrünü seri ve çoklu olarak da üreten kişidir. Üretiminin işinin temelinde, duygu, çoşku, estetik amaç, farklı bir şey oluşturmak temel amaç değildir.

Tasarımcı ise sanatçıya daha yakın zihinsel faaliyetler gösteren ama nesnel faydayı da gözeten kişidir. Tasarımcı iz bırakmak, , özgün olmak, biricik ve tek olmak, belirginleştirmek, ayrıştırmak, önemsiz ayrıntılar yerine, önemli özelliklere dikkat çekecek  ,eylemlerini vurgulayan  kişidir. Tasarım, algı ile kavram arasında bir bağlama aracı olarak düşünüldüğünde,  özgün olmak, fark  yaratmak, beğeni kazanmak , yönleriyle sanatçıya çok yaklaşır  ama tasarımcı  somut olan bir şeyi vurgulamak, belirgin hale getirmek, faydalı olan üzerine yoğunlaşmakla  sanatın gayesinden uzaklaşmış olmaktadır.

Sanatçı faydayı veya çıkarı umursamayan, sadece düş ,fikir , duygu, çoşku  ve yaratıcılğın sevk ve idaresinde  ürün veren,  nesnel yararı var mı yok mu düşünmeden  ürün veren, içtenlik, biçim içerik ve özgünlüğe değer veren  kişidir.  Bunlara ilaveten sanatçı ve eseri hayranlık duygusu elde etmeyi amaçlayan, farklı bakan , farklı anlatan , farklı anlamlar ortaya koymaya çalışan kişidir.  

 

Sanat’ın Tanımı

 

Sanat nedir sorusuna çok farklı cevaplar verilmiştir. Her cevap esasında  sanatın tam bir tarifi değil  belli bir anlayışın sanatı anlayış biçimi olmaktadır. Tolstoy,sanatın “  sanatçının eseri  ile onu algılayan kişi arasındaki duygu alışverişi” olduğunu savunur. Soyut açıdan düşünenelere göre “Doğada olmayan bir şeyi yaratma ama­cına yönelmiş rasyonel faaliyet.” olarak tanımlanır. . Neo-Wittgenstein'cı görüşe göre ise  , “sanat açık bir kavramdır ve tanımlanamaz”,   Sanatı "duygusal ve düşünsel etkileme gücü" olarak algılayanlardan Thomas Munro'ya göre; "Sanat doyurucu estetik yaşantılar oluşturmak amacıyla dürtüler yaratma becerisidir." 
 

Sanat hakkında yapılan en genel tanım “yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi”  farklı bir bakış açısıyla  ele alınan,  somut bir ihtiyacı gidermek amacıyla yapılmayan ,   eserler “ olarak algılanır.  

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar