SANATÇI-YAZAR OSMAN AYTEKİN İLE RESİM SANATI ÜZERİN SÖYLEŞİ

07.06.2016
Bu söyleşiyi ELİF TETİK isimli İzmir Fevzi  Özakat İlköğretim 5.Sınıf öğrencisi okul performansı için yapmıştır.
 
Öncelikle özgeçmişinizle sizi tanıyalım?
Sanatçı, yazar.
20 Ocak 1959 Derinkuyu (Nevşehir) doğumlu ve Nevşehir Lisesi mezunudur. Emekli memur. GESAM (Türkiye Güzel Sanat Eseri Sahipleri Meslek Birliği) ve TYB (Türkiye Yazarlar Birliği) üyesidir. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Bandrol Uygulaması Denetim Komisyonu Gesam Nevşehir Temsilcisidir. Evli ve üç çocuk babasıdır. Çeşitli gazete, dergi ve kitaplarda desenleri, makale, deneme, röportaj ve incelemeleri yayınlanmaktadır. Kartpostal ve kitap kapağı çalışmaları bulunmaktadır. Bugüne değin yazı ve desenleri yer aldığı bazı dergiler şunlardır: ,Türk Edebiyatı, Tarla, Erciyes, Tırpan, Genç Kardelen, Seviye, Nisan Bulutu, Sabır, Palandöken, Ozan, Güneysu, Horon, Nilüfer, Divit Sanat, Nene Hatun, Kültür Dünyası, Çemen, Çınar, Berceste, Dikili Ekin, Bizim Külliye, Kümbet, Alkış, Akpınar, Nevşehir Tarih ve Kültür Araştırmaları,
Son yıllarda düzenlenen şiir şölenlerine katılıp, tertip komitesiyle birlikte Resim sergileri açmakta ve bu faaliyetlerle ilgili kritiklerde yapmaktadır. Serbest ressam. Hayatı da çizgileri gibi naif. Halen Genç Kardelen isimli kültür sanat ve edebiyat Dergisinin Yazı İşleri Müdürüdür. Niğde’de yayınlanmakta olan günlük Yeni Yıldız Gazetesinde makaleler yazmakta ve bu gazetenin kültür-sanat sayfasını hazırlamaktadır.
YAYINLANMIŞ KİTAPLARI
1- Nefesimiz Gül Bahçesi (2000)
2- Ozan'ın Şairliği ( şiir tahlilleri - 2002)
3-Dünden Bugüne Derinkuyu(2006)
YAYINA HAZIR KİTAPLAR
- İlköğretimde Resim (Orhan Demir - Osman Aytekin) 6-7-8. Sınıflar
- Sevgiler Solmasın(roman)
SERGİLER
 Resim Sergisi- Kayseri Devlet Güzel Sanatlar Galerisi -1985
 Resim Sergisi- Kayseri Devlet Güzel Sanatlar Galerisi -1986
 Resim Sergisi- K.Maraş Valilik binası -1999
 Resim Sergisi- Fırat Ünv. Atatürk Konferans Salonu Elazığ - 2001
 Resim Sergisi- Konya D.G. Sanatlar Galerisi - 2003
 Resim Sergisi- Ankara Ticaret Odası Sergi Salonu - 2005
 Resim Sergisi- Nevşehir Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi–2007
Resim nedir? Tanımını yapar mısınız?
-Resmin tarifini yapılamayacağını savunanlar bulunmaktadır. Zira sanatçılar tarafından farklı anlayış ve düşünceler bu konunun tanımında kararsızlığa düşülmüş olmasındandır. Bunun da nedeni resim tekniğinde farklı uygulamalardır. Günümüzde resim sanatında karışık tekniklerin uygulanması sanırım klasik bir resim tanımının yetersiz kaldığı yönündeki düşünceleri oluşturmaktadır. Buna rağmen yine de resmin tanımını yapmak gerekirse: duygu ve düşüncelerin estetik kurallara göre iki boyutlu bir düzlem üzerine yansıtılmasına resim denir.
Neden Ressam olmak istediniz?
Ressam olmayı istedim mi bunu pek kestiremiyorum. Böyle bir amacım olmamıştı. Kendimi resmin içinde buldum demek belki en doğrusudur. Çünkü ilkokul sıralarında başlayan resme ilgim hiç eksilmeden devam etmiştir. Sonradan resme ilgi duyup da ressam olmak gibi hiç bir eğilimim olmadı.
Kaç yaşında ressam olmaya karar verdiniz?
Resim sanatında kendimi yetkin gördüğümde ve çevrenin de bunu kabul etmeye başladığında ressam olacağımı düşünmeye başladım diyebilirim.
Ressam olmaktaki amacınız nedir?
Her ressam tabiî ki iyi bir sanatçı olmak ister. İyi eserler üretmek resim sanatına katkıda bulunmak, bu eserlerin halkın beğenisine sunmak ve bunları yaparken de bir şeyler anlatmak… Bir sanatçı olarak amacım bu olmuştur.
Ailenizde sanat ile ilgilenen var mıydı?
Hayır. Ailemde sanatla ilgilenen olmadı. Ancak akrabalarım içinde yetenekli insanlar vardı. Ünlü heykeltıraş Hakkı Atamulu uzaktan da olsa akrabamızdır. Ancak bugüne kadar her hangi bir sanatçıyı örnek alarak resim sanatına ilgi duymuş ve etkilenmiş değilim.
Çalışmalarınızda çoğunlukla hangi konuları resmediyorsunuz?
Yaşadığım çevreden manzaralar ve insanlar resim çalışmalarımın konusunda etkili olurken sadece bunlara da bağlı kalmamaktayım. Potre, natürmort gibi çalışmalar da yapmaktayım. İmgesel konular da çalışmalarımın konusunu oluştururlar.
Türk resim sanatının şu anki konumu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bana göre Türk resim sanatı Osmanlının son zamanlarında boy göstermeye başlamış olmasına rağmen sağlam bir zemine oturmuştur. Zira Cumhuriyetin ilk yıllarında da iyi sanatçılar yetişmiştir ve iyi tablolar yapılmıştır. Günümüzde ise sanatın her ekol ve akımına rağmen yeni arayışlar içinde olan sanatçılar vardır ve başarılılar da. Önemli olan özgün eserler üretilmesidir. Bunu yapabilen çok sanatçımızın olduğunu düşünüyorum.
“Türkiye’de sanatçı olmak zordur” Sizce bu ifade doğrumu?
Elbette doğrudur. Başından itibaren Resmin içinde olmama rağmen yağlıboyaya çok geç başladım. Bunun hem olumlu hem de olumsuz olduğu düşünülebilir. Sanatçı olmanın en bariz zorluğu imkânsızlık ve sponsorluk gibi durumlardır. Sanat; emek kadar maddi bir güç de gerektirir. Sanatınızı ifade ettiğiniz gibi bunu sergilemek ve topluma sunmak da gerekir. Hiçbir destek olmadan bir insanın sanat yapabilmesi kadar sanata insanların ilgi duyması aslında bu sanatın önemli zor yönleridir.
Resimlerinizde ne tür malzeme kullanırsınız?
Resimlerimi yağlıboya ile yapıyorum ama eğer yayınlarda kullanmak icap ederse bu kullanılan malzemenin türü de değişik oluyor. Çini mürekkebi, suluboya, guaş boya, karakalem, flomaster yerine göre de değişik malzemeler mesela füzen, rapido kalem,  çalışmalarda kullanılabilmektedir.
Ressamlığın güzel yönleri nelerdir?
En güzel yanı saygın biri olmak yanında yapılan bir eser bittiği anda ruhun müthiş bir halde rahatlamış olmasıdır. Bu rahatlama ortaya konan esere baktıkça da kendini gösterir.
En çok etkilendiğiniz ressam kimdir?
Etkilendiğim bir sanatçı yok ama eserlerini sevdiğim iyi sanatçılar vardır. Van Gong, Salvador Dali, Leonardo do Vinci, Şeker Ahmet Paşa, Nurullah Berk, Hikmet Onat, İbrahim Çallı, Hoca Ali Rıza, Mehmet Başbuğ…
Bugüne kadar kaç resim yapmışsınızdır?
Yağlıboya resimlerin dışında da çeşitli tekniklerde yaptığım resimler de var. Mesela desenlerim sayısını bilmemekle birlikte bugüne kadar bini bulmuş olmalıdır. Yazarlık çalışmalarımı etkilediğinden yağlıboya resimlerim ellinin üzerindedir ama tabiî ki bunların sayısından daha çok resmin niteliği üzerinde duruyorum.
Kaç kez resim sergisi açtınız?
7. Kişisel sergimi bu yıl açtım, birçok karma sergilere katıldım.
Bugüne kadar kaç ödül aldınız?
Yarışmalara katılmıyorum.
Resim yapmanın size kazandırdıkları nelerdir?
Sanatçı olmak saygınlık için yeterlidir bence. Bir de sanatın insana verdiği manevi güç ve haz…
Sanat alanında en büyük destekçiniz kim?
Sanatçı dostlarımdır.
Kendinize ait sanat eviniz var mı?
Hayır.
Sergilere toplumun ilgisi nasıl? Katılım oluyor mu?
Son açtığım sergiye gereken ilginin verilmiş olması beni çok mutlu etmiştir. Ancak resim sanatına ilgi ülkemizde yeterince gelişmiş değil. Sanatçılara gereken desteğin ve ilginin verilmesi,  sanatçılarımızın ve sanatımızın evrenselleşmesi açısından halkın duyarlı olması gerekir.
Bundan sonraki projelerinizi kısaca anlatır mısınız?
Yazar ve sanatçı olarak sanatsal faaliyetlere devam ediyorum. Yeni çalışmalarla sergilerim devam edecek.
Sizce iyi bir ressam olmanın olmazsa olmaz kuralları nelerdir?
Bir insan ne yaparsa yapsın yapacağı ne olursa olsun düşünün ki bu bir sanatçı olsun yaptığını severek yapmalıdır. Bunu istemelidir, özümsemelidir. Sevmek bir işin özüdür. Sevmeden hiçbir şey başarıya ulaşamaz.
Gençlere ressamlığı önerir misiniz?
Bu sanatı önermek isteriz tabi ki ama bu sanata ilgi duyan gençler kendileri arzu etmeliler. Birilerinin önermesinden öte yetenekli olanlara destek olunması ve yönlendirilmesi gerekir.
Sizde anısı bulunan eserinizin adı nedir?
Sanatçı tarihe düşülen not gibidir. Bu bakımdan çizilen resimler kendi zamanını yıllar sonrasına taşır. Kendi memleketimden çizdiğim bir iki resmin tarihe şahitlik yapabileceğini düşünüyorum. Zira viran olan bu yerler zamanla ne yazık ki yok olacak duruma gelmektedir.
 Biraz atölye çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Yorgunluğumu atmanın en iyi ve güzel yanı resim yapmaktır. Bu bakımdan çalışmalarımı yaptığım mekânlar beni kendime getiriyor.
Günün hangi saatlerinde resim yapmayı tercih edersiniz?
Bunu herhangi bir saati yok. Kendimi hazır hissedince veya duygulandığımda resim çalışmasına başlarım.
Çalışırken kendinize nasıl bir ortam yaratıyorsunuz?
Önceden tasarladığım bazı konular olur ve bir gün bu çalışmayı hayata geçirmeliyim diye kendime söz verdiğim anlar olur. Biraz önce söylediğim gibi kendimde o isteği bulduğumda çalışmaya başlarım.
Ülkemizdeki ressamların genel sorunları nelerdir?
Her sanatçının kendine göre sorun olabilir. Önemli olan sanatçılara gereken desteğin ve ilginin verilmesidir. Sonrası o kadar önemli değildir.
Sorunların çözümü için neler yapılmalıdır, görüşleriniz?
Sanat çalışmaları kadar ülkemizdeki sanatın temelleri ve sanatçıların meseleleri ile ilgili teknik ve bilimsel çalışmalar yapılmalıdır. Bu çalışmalar paneller düzenlenerek de tebliğler sunularak da gerçekleştirilebilir. Bu konuda ciddi toplantıların yeterince yapıldığını sanmıyorum. Sanatçı problemleri kadar Türk resminin enine boyuna tartışılması ve konu hakkında fikirlerin geliştirilmesi gerekir. Sanat eğitimine gereken önemin de verilmesi toplumun da sanat bilinci aşılanması bakımından ilgililer kadar dernekler ve meslek kuruluşları da üzerine düşen görevi yapmalılar.
Size teşekkür ediyor, çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Ben teşekkür ederim.
 
NOT: Bu söyleşi 2006 yılında yapılmıştır. Gazeteci Yazar Osman Aytekin bugüne kadar onun üzerinde sergi açmış ve yayınlanmış 10 kitabı bulunmaktadır.
 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar