Sefere Çıkmak Ay Akrep Burcundayken Yolculuk

01.09.2022

 

Astrolojik inançlara göre Ay’ın akrep burcuna girmesi, Ay’ın huzurunun kaçacağı, gerginliklerin oluşacağı anlamına gelmektedir. Bu durumun insanlarda da duygusal anlamda huzursuzluklara, gerginliklere neden olacağına inanılır.

Ay, akrep burcunda iken insan duygularının biraz sertleşeceği, insanların kavga çıkarmaya eğilimli olacağı, kıskançlığının artacağı, sezgilerin güçlü olacağı, ruhsal anlamda huzursuzluk duyulacağı düşünülür. Bu nedenle Ay, Akrep burcuna doğu ilerken veya Ay, Akrep burcunda iken 23 Ekim 21 Kasım arası sefere çıkmak, yolculuk yapmak sakıncalı görülmektedir.

Divan şiirinde bu konu bir hayli işlenmiş, Ay, akrep burcunda iken yola çıkılması, sefere gidilmesinin sakıncalı olacağı vurgulanmıştır. Sevenler sevdiklerine Ay akrep burcunda iken sefere çıkılmamasını tembih etmişlerdir.  Ay akrep burcunda iken sefere çıkmanın uğursuzluk getireceğine dair inançlar bir hayli kuvvetlidir.

Ey dil ruh u zülfün görüp terkimiz urma

Çıkma sefere ki oldu menzili akrep      Ahmet Paşa

( Ey gönül o güzelin yanaklarını ve zülfünü görüp atımızın terkine vurma ( beni terk etme, atı dehleyip gitme) Çünkü Ay akrep burcuna girmiş sefere çıkmak uğursuzluk getirir. )

Hâne- i ağyardan çıktı çûn ol meh bî nikâb

Öyle sandım doğdu akrep menzilinden âfitâb    Emri  

Ay’ın menzili rakiplerin ( yabancıların ) hanesinden çıktı ve Ay’ın nikabı açıldı ( Ay akrep burcundan çıktı )  Öyle zannettim ki Ay’ın menzilinden Güneş doğdu.

Emri bu beytinde Ay’ın akrep burcundan çıkmasının saadete işaret edeceği anlatmıştır.

Bu misafir haneden göçmek gerek lîkin henüz

Nahsdır eyyamımız  bir sa’d – saat bekleriz   Sofyalı  Hazani [1]

Ay, akreb burcunda olduğu için misafir olduğumuz hanede beklemeyi sürdürüyoruz. Yola çıkacağız ama nahsa göre elverişli bir zamanı ve uğurlu bir saati bekliyoruz.

KAYNAKÇA 

[1] Ahmet Talat Onay, Eski Türk Edebiyatında Mazmunlar, MEB, 1996, s. 429

 

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar