Sehâbe Eshâb Nedir İlk Sahâbeler

04.12.2022

Sehâbe Eshâb Nedir İlk Sahâbeler

Osmanlıca yazılışı: sehâbe : سحابه

Sehâbe : سحابه Arapça kökenli bir sözcüktür ve Arapça dost arkadaş anlamlarında sözcükler üretilen  “ shb” köküne dayanır.  Bu nedenle dost anlamına gelen sahib صاحب, Arkadaşlar anlamına gelen ve  sâhib kelimesinin çoğulu olan eshâb / اصحاب, dost idi anlamına gelen  ṣaḥiba صحب  ","yoldaşlar, arkadaşlar" anlamına ṣaḥabat صحبة   aynı köketen yani “ shb” kökünden gelmiş olan sözcüklerdir.

İslami Terim Olarak Sehâbe

Sahâbe sözcüğü İslamiyet’te terim olarak da kullanılır.  Terim anlamı ile İslam peygamberi Muhammed'i görmüş, onunla konuşmuş, arkadaşlık etmiş ve ona inanmış Müslümanları ifade etmektedir. Sagabe terimi “ mü'min olarak Hz. Peygamber ile karşılaşan ve imanla vefat eden kimsedir." Şeklinde de tarif edilir.

Hz Muhammed’i hayatta iken gören bir kişinin sahabe sayılabilmesi için Müslüman olması ve Müslüman olarak ölmesi önemlidir. Başka bir deyişle Hz Muhammed’i görüp de Müslüman olmayan kişi veya Müslüman ölen Hz Muhammed’i görüp sonradan İslamiyet’ten çıkan biri sahabe değildir.

Hz Muhammed’i mümin olarak gören ve mümin olarak ölen sahabelerin sayısı Hz Muhammed’in veda hutbesini okuduğu Gadir-ihum ‘da 124.000 kişi olarak belirtilmiştir.  Bu sahabelere Eshâb-ı Kirâm (Yüce/soylu sahabiler) de denmiştir.[1]

Hz Muhammed'i bizzat tanıyan onunla birebir yakın ilişkide bulunan önde gelen sahabe listesi elli veya altmış kişiye kadar uzanır. Bu sahabelerden derlenen hadisler en makbul olanlarıdır ve bu sahabeler ilk halka kabul edilir.  İkinci halka ise Hz Muhammed ile birebir iletişimi olmayan ama yakın çevresinde bulunan sahabelerdir. Üçüncü halka ise sahabenin arkadaşı olan sahabe ile doğrudan teması olan tâbiûn ( tâbi olanlar) olarak ifade dilen sahabelerdir.  Sahabelerden derlenen hadislerde bu halkalar önemli görülmektedir.

İlk Müslüman Olanlar ve Kırk Sahâbe

Müslümanlığı ilk kabul edenler de ilk sahabe olmuş olurlar. İlk sahabeler şunlardır:  Hatice, Ali, Ebubekir, Osman, Zeyd bin Harise, Talha bin Ubeydullah, Zübeyr bin Avvam, Sa'd bin Ebi Vakkas, Abdurrahman bin Avf, Said bin Zeyd, Ebu Ubeyde bin Cerrah, Hamza bin Abdulmuttalib, Haris, Cafer, Musab bin Umeyr, Mesud, Iyas Ebû Zerr el-Gifârî, Selman el Farisi, Osman bin Mazun, Bilal-ı Habeşi, Habbab, Hatib, Halid Bekir, Abdurrahman Cahş, Ebu Ahmed, Amir, Amir Rebia, Vakıd, Erkam, Üveys, Halid, Ömer Anbese, Nuaym, Ammar, Süheyb, Mikdad, Said Hudri.

KAYNAKÇA 

[1]https://islam.fandom.com/wiki/Sahaba

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar