Selamet Kökeni ve Anlamları
Osmanlıca yazılışı selamet : سلامت
Selamet, sözcüğü Arapça kökenlidir ve dilimize bu dilden girmiştir. Selamet sözcüğü Arapçada “ slm “ kökünden gelir ve salāmat سلامة "sağ ve salim olma, emin olma" anlamı taşır. Selamet Arapça salima سلم "sağ ve salim idi" fiilinin mastarı olmaktadır. [1] Selam, , esselam, teslim, salim, teslimat, selamet İslam, İslamiyet, Müslim, Müslüman vb aynı kökten gelen sözcükler olmaktadır.
Selamet “salāmat” سلامة sözcüğü sözlüklerde “ Kurtuluş, tehlikeden sâlim olmak. Korktuklarından, fenalıklardan kurtulmak. Neticede imân ile kabre girmek. Her türlü korku ve tehlikeden uzak olma, kurtulma. Kurtuluş, emniyet. Esenlik. “ şekillerinde tarif edilir.
Edebiyatta Selamet
Selamet sözcüğü edebiyatta “doğruluk, sağlamlık, esenlik, güvenlik, emniyette olma” manalarında kullanılır. Selamet edebiyatta dizelerin veya cümlelerin fikir, his ve zevk yönünden sağlam, güvenli , yanlışlıklardan arınmış olduğunu ifade eden bir tabir olarak kullanılır.
Selamet ile aynı kökten gelen salim sözcüğü ise edebiyatta “Aruz vezninde her iki dizesi de hiçbir değişikliğe uğramayan, zihaf yapılmayan vezne denmektedir. . Örneğin 4 mefâilün den oluşan sağlam bir vezin bahri hezec müsemmen-i salimdir.”[2]
KAYNAKÇA
[1]https://www.etimolojiturkce.com/kelime/selamet
[2] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/salim-nedir-kokeni-anlami-salim-cuz/139356