Osmanlıca yazılışı: selef / سلف / سَلَفْ
Selef Sözcüğünün Kökeni
Selef sözcüğü Arapça kökenlidir ve dilimize de Arapçadan geçmiştir. Selef sözcüğü Arapça “slf “ sülasi ( üçlü “ köküne dayanır. Arapça “slf “ kökünden “eski, önceki, geçmiş, asıl “ anlamlarında sözcükler türetilmiştir. Slf sözcüğünün fa’al vezninden türetilmiş hali olan Salaf سلف "öncekiler, eskiler” anlamına gelir. Fa’il vezninden sālif سالف "eski, önceki, geçmiş" manasındadır. Selef sözcüğü” geçti" manasına gelen salufa سلف "[1] sözcüğünün fa’al veznindeki halidir. Ef’al vezninden eslaf sözcüğü ise “Bizden öncekiler, geçmişler” anlamına gelmektedir. Selefl sözcüğü ise “ evvelkiler, geçmişler” anlamandadır.
Selef Sözlük Anlamları
Selef sözcüğü ,” Eskiden olan, önce bulunmuş olan. Yerine geçirilen, yeri doldurulan, önceki görevliler. Hicri ilk üç asrın salih insanları “ı [2],” halefinden eski, önceki, evvelki, evvelkiler, geçmiş, asıl, öncekiler, eskiler”, bir işte, mevkide makamda, vazifede başka birinden önce bulunmuş olan kimse, halefin zıddı olan anlamları ile tarif edilir. Selef sözcüğü Türkçeye de bu anlamları ile girmiştir.
Salafizm ve Selefiyecilik ise Vehhabîlik fikir akımını kuran Muhammed bin Abdülvehhâb'ın izimden gidenlere denmektedir.
Selef sözcüğü daha ziyade halef sözcüğü ile birlikte karşımıza çıkar. Halef sözcüğü “birinin ardından gelen, birinin yerine, bir şeyin yerine geçen, ardıl, geçme, yerine geçme, mübadele etme”,bedel”, asılın yani selefin karşıtı anlamındadır. ( bkz Halef Nedir Anlamı Kökeni Kullanım Yerler) Selef sözcüğü asıl olan, eski, evvelki, “sonraki nesil veya kişi” anlamı ile halefinden önceki anlamında kullanılır.
Örneğin Atatürk, Türkiye’nin ilk ve en eski cumhurbaşkanı yani selef iken Atatürk öldükten sonra yerine II. Cumhurbaşkanı olan halefi İsmet İnönü geçmiştir.
KAYNAKÇA
[1]https://turkcenedemek.com/kelime/selef/
[2]https://www.luggat.com/selef/1/1#:~:text=selef%