Sihirle Yağmur Yağdırmak

19.10.2022

 

Yağmurun yağmamasının ne denli kötü sonuçlar doğuracağı konusuna girmek oldukça gereksizdir. Bu nedenle insanlık tarihinin her devrinde bolluk ve bereketi sağlayan yağmuru yağdırmak ile ilgili çok çeşitli ritüeller ve inanışlar oluşmuştur. Dünyanın çeşitli yerlerindeki kültürlerin yağmurun yağmasını sağlayacaklarına inandıkları birçok eylemler, dualar, uygulamalar, sihirler ve değişik inançlar bulunmaktadır.

Farklı inanışlarda da dua benzeri sözler ve tekerlemeler söyleyerek yağmur yağdırma çabası veya törenleri bulunmaktadır. Birçok kültürde çeşitli nesneler veya objeler ile yapılan eylemlerin yağmuru yağdırmayı başaracağı inancı vardır. Bazı kültürlerde çocukların ıslatılması, tahta, sopa taş gibi nesnelerin suya atılması;  kuklaların üzerine su dökülmesi ile yağmurun yağabileceği düşüncesi bulunur.

Dinler de dahi yağmuru yağdırmak için düzenlenen törenler bulunmaktadır.  Örneğin Müslümanlar yağmur duasına çıkarak yağmur yağdırmaya çalışırlar.  Yağmur yağdırmak için çeşitli nesnelerin üzerine dua yazma, mevlit okutma, kurban kesme gibi dinsel eylemler yapılır.  Mısırlıların Sümerlerin Hititlerin vb yağmuru yağdırmak ile ilgili inanışları oldukları bilinmektedir. Bu uygarlıkların çeşitli taşlar veya objeler ile sihirler yaparak afsunlar okuyarak yağmur yağdırmaya çalıştıkları bilinen bilgilerdir.

Türk toplumunda Şaman dininden beri devam eden yağmur yağdırmakla ilgili birçok uygulama vardır..  Eski Türkler, yada taşını ırmağa attıklarında, ıslattıklarına vb yağmur yağacağına inanır.[1] Türklerde bulunan elbiseleri ters giyme, taş, sopa,  ölmüş hayvanın veya insanın kafa iskeletini suya batırma gibi eylemlerin İslamiyet öncesi dönemden kalma adetler olduğuna şüphe yoktur.  ( bkz SENG-I YEDE NEDIR SENG-I YADA YADA TAŞI )

Eskiden beri var olan inançlara uygun olarak yağmur yağdırmak için kutsal kabul edilen, yatır, mezar, değirmen, ırmak veya tepelere gidilerek yağmur yağdıracağına inanılan törenler düzenlenir. Ermişlere dualar edilerek Allah’ın yağmur yağdırması için araya girmeleri beklenir. 

Türk kültüründe yada  taşını  suya atamak, yatırlarda vb dua okumak, yağmur duasına çıkmak dışında yağmuru yağdıracağına inanılan pek çok adet daha vardır. Bunların başında keçeden tahtadan vb yapılan bodi dodu, gode gibi isimler verilen[2] kukla veya bebekler ile çıkılan yağmur duaları, çakıl taşını ağza alarak ıslatma gibi uygulamalar ile yağmur yağdırmak için söylenen tekerlemeler de bulunur.

KAYNAKÇA 

[1]ŞAHAMETTIN KUZUCULAR, SENG-I YEDE NEDIR SENG-I YADA YADA TAŞI, https://www.edebiyatvesanatakademisi.com/Arama.aspx?id=43982

[2] Doç. Dr. Orhan ACIPAYAMLI, “TÜRKİYE'DE YAĞMUR DUASI,”, https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/2152765

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar