SİYASÎ ÇIKARLARDAN UZAK

28.01.2018
    Bir millet için en tehlikeli olan nedir? Bana göre her şeyin siyasetin malzemesi haline getirilmesidir. Hele ki din, vatan aşkı, birlik ve beraberlik gibi ortak değerler siyasî çıkarlar için kullanılıyorsa çok acı bir noktaya gelinmiş demektir.

    Din, vatan aşkı, birlik ve beraberlik gibi değerler, siyasi çıkarlara alet edilmemeli; bu değerlerin masumiyeti korunmalıdır. Asla bir partinin siyasi malzemesi olmamalı; milletin ortak değerleri olmalıdır. Dinî inanç, tüm dünyevi çıkarlardan uzak ve bireylerin gönül dünyalarının zenginliğinde yaşamalıdır. Milli birlik ve beraberlik, vatan sevgisi de öyle özel  bir yere sahip olmalıdır.

    Bu değerler, siyasetçilerin çıkar elde etmeleri için siyasî arenada asla göz boyama aracı haline getirilmemeli. Güvensiz bir ortam yaratılmamalı. İnsanları sınıflandırmak ve ayrıştırmak için kullanılmamalı. Samimi olunmalı ve bu değerlere siyasetin eli uzanmamalı. Siyasî çıkarlardan uzak olmalı bu ortak ve özel değerler.

   Çıkar gözetilecekse, bu çıkar, milletin çıkarları ve insanlığın çıkarları olmalı. Siyasetin amacı millete ve insanlığa hizmet olmalı. Siyasetçinin ekmeğine yağ sürecek ve onu yüceltecek bir siyaset anlayışı hâkim kılınmamalıdır. Sadece ortak değerler yüceltilmeli ve bu değerlere siyaset bulaşmamalıdır. Siyasî çıkarlardan tamamıyla uzak ve o özel yerini koruyarak.         

    Vatan aşkımız, dinî inancımız, birlik ve beraberliğimiz siyasî çıkarlara feda edilmemeli. Bu değerler reklam unsuru olmamalı ve günlük politikalara alet edilmemeli. Samimiyetten uzaklaşmadan ve güvensiz bir ortam yaratmadan bu değerlere sahip çıkalım. Siyasî çıkarların, milletlerin ve insanlığın çıkarların önüne geçmediği bir dünya inşa edelim. 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar

Esa

Esa

6 years ago

Aslında çok nazik bir konuya çok farklı , çok yararlı , son derece önemli ve son derece isabetli bir açıdan yaklaşmışsınız Sevim Hanım. Fakat bu yazı çok daha net , çok somut örneklemeler , çok da detaylı düşünceler ile yeniden yeniden yeniden ele alınmalıdır. Örneğin güvenlik ve gelecek kaygıları ile Afrin'de bulunan oluşumlara yapılması gereken müdahalenin siyasi, ideolojik hatta ırkçı düşüncelere tevil edilmesi gibi somut örnekler verilerek anlatılması bu toplumun nesnel düşünmeye başlamasına vesile dahi olabilir. Ülkemizde, vatan, millet, ulus , devlet kavramlarının yeniden güncellenmesi siyaset, din ırkçı düşüncelerden arındırılarak yeniden tanımlanması gerekir ki bu yazınız ben ce tam olarak da bunu işaret ediyor. Başka türlü Kafkasya'dan gelen bir bireyin yedi ceddi Kayserili olan milyonlarca bireyden daha ziyade bu yurdu, bu kültürü ve bu ulusu sevmesine ve on katı daha fazla canla başla hizmet etmesine bir izah getirilemez. Tavsiyem bu yazı üzerinde çok çok durun . Bu yazının özü üzerinde çok çok düşünün , eleştiri analiz ve irdelemeler yapın. Bu ülkenin tam bu yönde düşünmeye ve irdelemeye çok ihtiyacı var.

Sevim Kınalı

Sevim Kınalı

6 years ago

ESA'ya yazımla ilgili bu güzel, isabetli ve onore edici tespitlerinden dolayı öncelikle teşekkür etmek isterim. Aslında tespitlerinizde çok çok haklısınız. Gecenin bir saati kaleme almaya çalıştığım bu yazımda düşünce ve izlenimlerimi daha somut ifade edebilirdim. Bu eksiğimin farkındayım ama bunun sizin tarafınızdan fark edilmesi ve dile getirilmesi benim için çok değerli. Kalemime ve düşüncelerime dair isabetli tespitlerinizden dolayı sizi kutluyorum. Yazılanı çok iyi okuyor ve eksiklikleri çok doğru bir eleştiri anlayışıyla ortaya koyuyorsunuz. Eleştiri ve tespitlerinizi göz önünde bulundurup yazımı daha somut ifadelerle geliştirmeyi deneyebilirim. Son günlerde yaşanan ve bütün gündemi (işsizlik, eğitim, siyasal çalkantılar, küresel iklim değişiklikleri sonucu yaşanan olumsuzluklar vb.) doğal olarak arkada bırakan Zeytin Dalı Harekatı'na farklı bakış açılarının gerginlik nedeni haline getirilmesi, siyasî bir gerginlik yaratılması ve daha birçok rahatsız edici gelişme. En önemlisi de ülkenin güvenliği sorununun insanların ayrışmasına ve toplumda bölünmelere yol açmasıdır. Benimle aynı düşüncede olanların iİtirazı, böyle hassas ve önemli konularda siyasi çıkar gözetilmesi ve bunun farklı yaklaşımlara kapatılmasıdır. Birbirimizi yargılamadan ve yerden yere vurmadan, ülke ve insanlık sorunlarını hiçbir siyasi çıkar gözetmeden konuşabilmeliyiz. Sadece ülke menfaatleri gözetilerek ve güzel bir siyasî yaklaşımla. Özlediğimiz güzel bir üslupla. Hâkim ve baskın bir anlayışla değil. Selam ve saygılarımla.

Şahamettin Kuzucular

Şahamettin Kuzucular

6 years ago

@sahamettinkuzucular293 | Eksiklik olarak neden değerlendirdiniz. Bu düşüncelerin çok çok geliştirilmesi yazılar dizisi haline getirilmesi gerektiğinden söz ediyorum. Sevim hanım. Ülkemizin bunları yeniden sorgulaması gerekir. Bizdeki siyasi partilerin düşüncesi tanzimattan beri aynı. Pan İslam. PanTürk ya da alafrangacı

Sevim Kınalı

Sevim Kınalı

6 years ago

Şahamettin Bey, alakanız ve olumlu yaklaşımınızdan dolayı teşekkür ederim.