Stieg Larsson ve Ejderha Dövmeli Kız Romanı

22.06.2020




Stieg Larsson ve Ejderha Dövmeli Kız Romanı Hakkında 


Ejderha Dövmeli Kız ( Özgün İsveççe adı ile: Män som hatar kvinnor –  Türkçeye tercümesi Kadınlardan nefret eden erkekler) İngilizceye çevrildiği adı  The Girl With The Dragon Tattoo

İskandinav edebiyatının en önemli polisiye roman yazarı olan Stieg Larsson'un Milenyum üçlemesi adı verilen kitap serisinin ilk romanı olmaktadır. Serinin İkinci Romanı ise Ateşle Oynayan Kız adlı romanı olmaktadır.

Ejderha Dövmeli Kız adlı roman İsveç asıllı yazar ve gazeteci Stieg Larsson'un polisiye roman türünde yazdığı bir romandır. Üç kitaptan oluşan bu roman serisi yazarı Stieg Larsson'un ölümünden bir hafta sonra yayımlanmış, hem İsveç hem, İskandinav ülkeleri hem de tüm dünyada en çok satan- Best Seller- kitaplara arasına girmeyi başarmış, 41 ülkede rekor satış yapan kitap [1] tüm dünyada yüz milyon kopya satma [2] başarısını da göstermiştir.

 Romanın İsveç’teki  ilk yayımlanma tarihi ise Ağustos 2005 yılıdır. Romanın Türkiye’deki ilk baskısı ise Ali Arda’nın çevirmenliği ile 2009 yılında yapılmıştır. Yazar Stieg Larsson bu kitabı bitirdikten sonra kitabını bastırmak için anlaşmaya gittiği yayıncıdan ayrıldıktan sonra kalp krizi geçirmiş ve henüz 50 yaşında iken  kitaplarının başarısını göremeden ölmüştür.

Milenyum üçlemesi adı verilen serinin ilk kitabı olan Ejderha Dövmeli Kız Avrupa ve ABD'de çoksatanlar listesinde birinciliğe oturmuş, kitabın yakaladığı bu satış trendi üzerine film yapımcılarının da ilgisini çeken bu romanın İsveç ve ABD ‘de iki ayrı film adaptasyonu da gerçekleşmiştir.

Kitabın  ABD’deki film uyarlaması The Girl With The Dragon Tattoo adı ile  David Fincher yönetmenliğinde  2009 yılında gerçekleşmiş bu filmde   Rooney Mara, Daniel Craig, Christopher Plummer[3]  başrolleri paylaşmıştır.

 

Romanın Kısa Özeti

 

Başarılı bir gazeteci olan Mikael Blomkvist’in adına çok zengin bir iş adamı hakkında yazdığı yazılar nedeni bir dava açılır. Bu zengin adam hakkında bir takım iddialar ortaya atılmış, gazeteci olan Mikael Blomkvist ise açılan bu davayı kaybetmiştir. Fakat gazeteci Mikael Blomkvist, çok inatçı bir adamdır ve haklı olduğuna inandığı için zedelenen itibarı elde etmek için yemin eder.

İsveç’in zengin adamları arasında yer alan Henrik Vanger, itibarını elde etmek için bu davanın peşini bırakmayan Mikael Blomkvist’e yardım etmeye karar verir. Lakin bir şartı vardır. Henrik Vanger’in gazeteciden istediği şey uzun zamandır kayıp olan çok sevdiği yeğeni Harriet’ın başına ne geldiğini bulmasıdır.

Zaten başı dertte olan Mikael Blomkvist, bu kızın başına gelenleri öğrenmek için araştırmalara başlar. İlk önce Hanrıette’nın yaşadığı malikâneye giderek soruşturma yapmaya başlar.

Milton Güvenlik adına çalışan bir hacker olan Lisbeth Salander’ da Blomkvist’in geçmişini araştırmakla görevlendirilmiştir. Bu ikili kaybolan kız Hanrıette’yi birlikte aramaya mecbur kalırlar. Lisbeth Salander’ romanın asıl kahramanı zeki, asi, rakipsiz bir araştırmacı benzersiz niteliklere sahip bir kızdır.

Bu ikili kırk yıldan bu tarafa devam eden cinayetler zinciri ile karşı karşıya kalırlar.

 

 



[1] https://www.idefix.com/Kitap/Ejderha-Dovmeli-Kiz-Millennium-Serisi-1-Kitap/Edebiyat/Roman/Polisiye/urunno=0000000316250

[2] http://www.norstedts.se/bocker/109911-man-som-hatar-kvinnor

[3] http://www.beyazperde.com/filmler/film-178974/

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar