Tekrar Nedir

24.02.2024

 

Tekrar Nedir


Osmanlıca yazılışı : تكرار

Tekrar sözcüğü Arapça kökenlidir ve geri gelme, yineleme anlamlarında sözcükler üretilen [ krr ]كرّ kökünden gelmektedir.[1] Bu nedenle defa anlamındaki kerre, tekrar, defa" anlamındaki karrat كرّة  yinelenmiş anlamındaki mükerer; yenilenen, tekrar edilen anlamındaki mütekerrir; tekrar eden anlamındaki tekerrür, tekrar anlamına gelen tekrir sözcükleri ile aynı kökene dayanır.

Tekrar sözcüğü sözlüklerde  “Bir şeyi iki veya daha fazla yapma. Bir daha, defa, yine, yeniden” anlamları ile tarif edilir.


Edebiyatta Tekrar

Edebiyatta tekrar bir sözcüğü veya cümleyi edebi güzellik maksadı olmaksızın birkaç kez yeniden söylemeye veya yazmaya denir. Tekrar yapmanın amacı tekrarı yapılan sözcüğü, anlamı, kavramı veya cümleyi pekiştirmek maksatlıdır.  

Eski edebiyatta aşırı tekrar onay görmemiş bu tip tekrarlara kesret-i tekrar denmiştir. Tekrar yapma amacı edebi bir sanat maksadı ile yapılırsa Tekrir sanatı yapılmış olur. Tekrir sanatı bir duyguyu bir düşünceyi ifade veya kavramı zihne iyicew yerleştirmek amacı ile yapılır.

kaynak

[1] https://www.etimolojiturkce.com/kelime/tekrar

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar