KategorilerEDEBİYATEdebiyat Terimleri MazmunlarTelif Nedir Kökeni Anlamları ve Telif Eser

Telif Nedir Kökeni Anlamları ve Telif Eser

24.02.2024

Telif

Osmanlıca yazılışı: telif - تألیف

Telif Kökeni Sözlük Anlamları

Telif Arapça kökenli bir sözcüktür ve  Arapçada alıştırma, birbirine uydurma,, eser yazma anlamlarında sözcükler üretilen  “Alf “ kökünden gelir. Alıştırma, birbirine uydurma, artiküle etme, kompoze etme, eser yazma “ bir şeyin sayısını bine çıkarmak, bir ibarenin tertibi [1] anlamlarına gelen taˀlīf تأليف , alışıklık, tanışıklık anlamına gelen ülfet [2] tanıdık idi, evcilleşti anlamına gelen alifa ألف [3]sözcükleri ile aynı kökene dayanır.

Telif sözcüğü Türkçede, özgün kitap yazma,, eser kaleme alma,  "Yazarın kendisinin kaleme aldığı eser, alıştırma, birbirine uydurma, artiküle etme, kompoze etme, eser yazma" anlamları ile geçmiştir. 

 

Telif Eser

Tanzimat döneminde telif sözcüğü adapte veya çeviri olmayan, yazarın kendi muhayyilesinin mahsulü olan, özgün edebi eser anlamı ile kullanılmıştır. Telif eserin en güzel karşılığı her yönden orijinal olan, hiç bir başka edebi eseri ( roman, öykü, tiyatro vb ) taklit etmeyen, başka bir eserden etkilenmeyen, başka bir eserin çevirisi, adaptesi veya benzeri olmayan özgün eser anlamındadır.

Telif Hakkı Nedir?

“ Sanatçısının her türlü fikri emeği ile meydana getirdiği ürünler üzerinde hukuken  elde ettiği haktır”

KAYNAKÇA


[1] Tahir’ül Mevlevi ,Edebiyat Lüğati, Enderun, 1973, s. 156

[2] https://www.etimolojiturkce.com/kelime/telif

[3] https://www.etimolojiturkce.com/kelime/%C3%BClfet

Yorum yapmak için lütfenKayıt Olunya da