Toteme İlişkin 1

25.07.2013

Bu Eser 25.07.2013 Tarihinde Günün Yazısı Seçilmiştir

Aşağıdaki verilen bilgilerle ve diğer yazılarımdaki savlamalarım; hiçbir yayın alıntılı, ya da yayınlardan kopyalanmış olan veriler değildirler. Böyle bir sunum var mı, bilmiyorum bile.

 

Tamamen birikim ve olabildikçe kendi kapasite ve bilmelerim dahilindeki sentezdik bilimsel anlamalar ve oluşumlar girişenli, özümlenmiş düşünce iterasyonlu bağıntılamalarımdırlar. Elbette kimi temalar bilinen, bilinmesi gereken genel toplumsal muktedirlikti temadırlar.

 

Yedi milyarlık insan bilinci deneyimleri içinde, az çok bu kabil düşünmelerin bir başka yerde ve bir başka zaman diliminde ya da eşteş zaman içinde olmadığı gibi bir fikir, hayal dahi edilemez.

 

Onca totem açınımla tematik yazılarıma rağmen, totem kavramı zor anlaşılmakta gibidir. Bu standart mantık kalıplarımızın bizi sınırlar olmasından kaynaklanan bir anlayamamadırlar. Totem, bir Kızılderili Manitu’su değildir.  Yine totem Arab’ın da putu değildir.

 

Ya da şöyle söyleyeyim. Semitik inançlardaki totemler; Yehova veya Elohim olmakla, totem olmaktan çıkmadığı gibi; mazdeki yapı içinde Ahuramazda ve Ehrimen oluşla da, bu yeni biçimsellikleriyle yeni anlayışlarla totem, totemi yapı olmaktan çıkacak değildiler. Bunlar totem alan frekansı kadar kendisini tekrar edişle hareket edebilen, kendisini düzenleşen inşadırlar.

 

Simbiyotik  ve koloniyel yaşamlardan tutunda; grup, sürü yaşamları organizasyonlarıyla sosyal birlikler yaşamı toplumsal yapının beste ve güftesidirler. Nasıl bir besteye (düzenlemeye) her türlü söz yazıp o bestenin  devinin alanı üzerine bindirişle o beste devinimine sadık kalışla yeni inşalaşmalar yaparsak; toplumsal hareketler de bu totem beste üzerine bindirilirler.

 

Beste araçları olan notalarının her birinin kendisine özgü kendi karekterli inşası vardır. Notayı besteye göre tanımlarsanız nota başka yansır. Notayı sese göre tanımlarsanız, nota başka bir bağıntıyla yansır. Notanın beste içindeki yeri, sırası, süre uzunluğu, süre kısalığı vs.’si değişir.

 

Ama notanın beste içinde yer sıralamasıyla, uzunluk kısalık salınımlı  zaman sınırlanmasıyla; La notası, La notası olmaktan çıkarılamaz. La notası, bu durumlarda da yine aynı ses frekans aralığının devinimi içinde olur. La sesi üzerine inşa oluşla, la sesi frekanslı devinim yapan inşalardaki La sesi tınısı farklı olur. Tını dahi, La sesinin frekans değişikliği anlamına, hiç gelmezdi.

 

İşte totem de sosyo toplumsal besteyi ortaya koyan diğerler gibi bir temel nota karekteridirler. İleri zamanda totem inşanın söz düzenlemesinin içini değişmenizle totem devinme karekterini değiştirmiş olmuyorsunuz. Aksi halde yapı hiç devinemezdi.

 

Örneğin La sesi saniyede 440 kez salınır buna la sesinin frekansı denir. Yani la sesi bir salınımını  bir saniye içinde 440 kere tekrarlar. Açıkçası kendisini 440 kez yineler(iterasyon yapar). Siz bu salınımı yok edemezsiniz. Kullanmaya bilirsiniz de, ve lakin yok edemezsiniz.

 

Eğer siz sabit bir noktayı eylem merkezi olacakla seçip tanımlamazsanız; yani referans noktası olurla belirtmez iseniz; her bir eylemler bir oyana bir bu yana saçılım oluşla, sonuçlarınız da rast gele olur.

 

Bu rast gelelikteki boşluk alan içi eylem aktörleri yollarını bulamamışlıktan kaynaklı bu rast gele olan her bir noktalardan düzenli bir yapı ortaya koyamazlar. Kendisiyle eşleşik, başka bir noktayla bağıntısı olmayan her hangi bir noktadan, bakış şeklinize göre bu doğrultular, çeşitli anlamlarla ifade edilirler.

 

Yani bu nokta tutumlarının sonuçları itibarıyla eş yönlü birlenimci edimleri hem az ortaya çıkar, hem de fark edilmeleri de ayrı bir hüneri gerektirir.  Her biri ayrı ayrı ve birbiriyle çelişkin olan tutumlar karmaşayı, ortaya çıkarır.

 

Aynı düzlem içinde, aynı boşluk alanlı bir düğüm noktası üzerinde; boşluğun ana alan merkezine yakın çevresi içine yakın yerlerde; çok merkezli eksenleri olan birçok çevrimler ortaya çıkar. Söz gelimi yakın tarihimizdeki kurtuluş savaşı başlangıcında her biri keşme keş olan her bir direniş örgütlenmeleri gibi.

 

Aynı düzlem içinin, eşgüdümsüz çevrimleri, aynı alanın içinde oluşla birbiriyle bağıntılanabilir. Ama eş yönlü olmamakla ve ana merkezle düzenli olmayan bağıntısızlıklarıyla da, bir keşmekeşliktirler.

 

Ve çok çok kez birbirine karşı fren etkilidirler. Olaylar, artık tuttuğunuz noktaların veya ele aldığınız noktaların çevrimlerine göre sizlere kördövüşü yaptırır. Bu bağlamda bastıran frekansla, çoklaşılması gereken direniş çabaları karşısında ki mandacılıkların, birbirlerine göre kördövüşü şeklinde tezahürleri vardı.



Sürecek

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar