Trendeki Kız Özeti ve Romanı Filmi ve Paula Hawkins Hakkında

19.05.2015

 
Yazıda “Paula Hawkins  Trendeki Kız  (Author of The Girl on the Train “  romanı hakkında bilgiler, romanının özeti,  romanın konusu, ana fikri,  romanın kahramanları, romanın olay örgüsü,  romanın yazarı, “Paula Hawkins  Trendeki Kız  (Author of The Girl on the Train “ romanın şahıs kadrosu  yazarın diğer romanları, “Paula Hawkins  “ Hayatı,  “  Trendeki Kız  (Author of The Girl on the Train “   adlı eserden alıntılar yer alır.  Eser hakkında yorumlar,  romanın anlatım tekniği, yazarın bakış açısı, romanın tekniği, romanın türü, çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi, yazar ve eseri arasındaki, eserle yazarın biyografisi arasındaki alakalar incelenmiştir.
 
Eserin yayımlanma hikâyesi hakkındaki bilgileri, Dünya edebiyatına  katkıları bulabileceksiniz. 
 
Trendeki Kız Paula Hawkins
 
 Trendeki Kız,  özgün adı ile  (Author of The Girl on the Train)  adlı roman,  Zimbabwe’ de doğan ve 1989 yılında Londra’ ya taşınarak orada yaşamaya başlayan İngiliz romancı Paula Hawkins ‘in romanlarından biridir.  Bu roman Paula Hawkins’in 2015 yılında yayımladığı gerilim, polisiye romanı türünde bir eserdir.
 
On beş yıl kadar gazetecilik yapan Paula Hawkins, daha sonra romancılığa başlamış birkaç denemesinden sonra en tanınmış romanı olan “Trendeki Kız”  adlı romanını yazmıştır.
 
Trendeki Kız onun Türkçeye çevrilen ilk romanıdır. [1] Trendeki Kız kitabı basıldıktan sonra olağan dışı bir ilgi görmüş, Amazon.com ve Goodreads’te 2015 yılı Ocak ayının en iyi kitabı seçilmiş; 13 hafta boyunca 2015 New York Times Çok Satanlar Listesinin başında yer almıştı.[2]
 
Yayınlandığı ilk ay içinde en çok satanlar - best seller listelerine girmiş,  yayınlandığı ilk hafta içerisinde sadece Amerika’da 230.000 adet satmıştı. Romanın o yıl ki satış rakamı milyonlara ulaşmış,  [3]  roman New York Tımes’in ’in Çok Satanlar listesinde uzun müddet liste başı kalmıştı.
 
Yazar bu romanının sağladığı bu başarı üzerine oldukça sükse yapmış,  bu romanı Atlantik’ in iki yakasında da çok satanlar listelerinin tepesinde kalmıştı. [4] Kitabın yurt dışı hakları 33 ülkeye satılmış ve eser bu ülkelerde de oldukça ilgi görmüştü.  Eserin gördüğü ilgi üzerine eserin film hakları Dreamworks tarafından alındı. [5]
 
Amazon.com ve Goodreads’te 2015 yılı Ocak ayının en iyi kitabı seçilmiş; 13 hafta boyunca 2015 New York Times Çok Satanlar Listesinin başında yer almıştır.   Amazon ve Goodreads’de  “Ocak 2015 yılının En iyi Kitabı” seçilmiş,  Washington Post Books,  Çok Satanlar listelerinde 1. Sıraya yerleşmiştir.
 
Nefesleri kesen bir ilk roman. En dikkatli okurlar bile, Hawkins olayları teker teker açığa çıkarıp, aşkın ve takıntının şiddetle olan kaçınılmaz bağını ortaya koyarken şaşırmaktan kendilerini alamayacaklar.” Kirkus
Trendeki Kız, her şeyi anladığınızı düşündüğünüz an sizi farklı bir sürprizle karşılıyor.” Entertainment Weekly  ( Arka Kapak)
 
Romanın Aldığı Ödüller:
 
Goodreads Choice Awards Best Mystery & Thriller,
Audie Audiobook of the Year
 
 
TRENDEKİ KIZ FİLMİ
Dreamworks şirketinin film haklarını aldığı romanın filme uyarlaması 2016 yılında yapıldı. Amerikan yapımı bu gerilim ve dram filmi de romanı kadar başarıya kavuşmuştu. 20 Eylül 2016 (Londra) da vizyona giren filmin Yönetmenliğini Tate Taylor, Yapımcılığını ise Marc Platt üstlenmişti. Beyaz Perde Sanatçıları Derneği En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, BAFTA En İyi Kadın Oyuncu Ödülüne aday gösterilen film de ; Emily Blunt (Rachel Watson) ,Haley Bennett (Megan), Rebecca Ferguson (Anna) ,Justin Theroux (Tom) gibi roller almışlardı. [6]
 
ROMANIN KONUSU
 
Rachel,her gün aynı trene binip aynı çifti izliyordu. Çiftin başına gelenleri bütün ülke duyduktan sonra, onların hayatlarına dâhil olmaya karar verdi. Daha sonra ise demir yolunun yakınında bir kadın öldürüldü.  Rachel, boşandığı eşinin çok yakınında oturan bu kadının öldürülmesi ile işin içine dâhil olmuştu.
 
ÖZET
Rachel eşi tarafından aldatılmış ve bu yüzden alkolik olan işsiz bir kadındır. Yaşadığı bunalım ve alkol nedeni ile hafızasında sürekli git gemler yaşıyor ve her gün aynı tren ile yolculuk yapmaktadır.  Bu yolculuklar sırasında sürekli trenin penceresinden aynı mutlu çifti görmekte ve onların hayatı ile kendi hayatını karşılaştırmaktadır. . Her gün işine gidip gelirken pencereden gördüğü bir ailenin hayatı hakkında tahminler yürütmeye kafasında kurgular. Kurmaya da başlar.  Hatta onlar için kendi kafasından bir yaşam çizmiş ve onlara adlar vermişti.
 
 Bir gün yine bu tren yolculuğu sırasında o ailenin evine baktığında, bu ailenin hiç de mükemmel bir hayatları olmadığına tanık olur.  Bir gün sonra o ailedeki kadının kayıp olduğunu öğrenir.
 
Daha sonra ise demir yolunun yakınında bir kadın öldürülür. Rachel, boşandığı eşinin çok yakınında oturan bu kadının öldürülmesi ile işin içine dâhil olur. Rachel yalnızca kendisinin bildiği bu sırrı polislere ve üzgün eşe bildirmek için çare bulmaya çalışır.  Ancak O gün çok fazla alkol aldığından olanları hatırlayamamış bu yüzden de olanları anlatamamıştır.  Ama yavaş yavaş kadının kaybolduğu gün kendisinin de onların evlerinin olduğu sokağın yakınlarında olduğunu hatırlamaya başlar.
 
 
 
[1] https://kitap.yazarokur.com/trendeki-kiz.html
[3] https://www.standard.co.uk/lifestyle/london-life/runaway-success-paula-hawkin
[4]  www.standard.co.uk/lifestyle/london-life/runaway-success-paula-hawkins-autho
[5] https://mirielenda.blogspot.com/2015/03/blog-tur-trendeki-kz-paula-hawkins.html
[6] https://www.beyazperde.com/filmler/film-234725/

 

 

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar