01.04.2025
Osmanlıca yazılışı: unvan - عنوان
Unvan Kökeni Anlamları
Unvan Arapça kökenlidir ( ˁny ) – ayın, nun ve y - sülasi kökünden gelen “demek idi, anlamına geldi” anlamlarında sözcükler üretilen bir isimdir.
Unvan kelimesi günümüz sözlüklerinde “bir kimsenin işi, mesleği, payesi, memuriyeti, görevi, toplum içindeki durumuyla ilgili ad. San. Bir tüzelkişinin, firmanın adı.” Anlamlarıyla “ izah edilmektedir. “İnsanların rütbe, görev, derece, mevki, memuriyet ve sosyal durumlarına göre isimlerine eklenen, isimleri ile birlikte söylenen saygı veya tanıtma sözcüklerine unvan denir. “ Unvanlar, isimlerin önüne, sonuna hem önüne hem de sonuna gelebilir. Bayan Cemile Demir, Şule Hanım, Oğuz Kağan, Sultan Süleyman Han. Marangoz Mithat Bey, Dişçi Alirıza Efendi gibi….
Fakat eski dilde unvan: İftihar, şan, şöhret, makam anlamlarında da kullanıldığı gibi, ,bir kitap veya kitabın bir bölümü, makable, mektup, ferman gibi yazı başlıklarına da unvan denilirdi.
Unvan kelimesi dilimizde “ san “ sözcüğü ile eş anlamlı olmaktadır. “ Özel addan önce veya sonra kullanılan sıfat görevli ada san denmektedir. “ ( bkz San Unvan Nedir )
Unvan sözcüğü Türkçede lakap ile de karıştırılmış unvan ve lakap sözcükleri eş anlamlı gibi kullanılmıştır. Fakat lakap “bir kimseye sonradan takılan ikinci ad, şeref pâyesi, halife ve sultanların hâkimiyet alâmeti” anlamında olmaktadır.
Bir bəhanə əldə ünvan etməli bundan sora
Büsbütün məxluqə elan etməli bundan sora! Mirza Alekber Sabir
Kilk-i kudret şühedâ defterine
Nâmını müşk ile unvân etsin Mesîhî
Mahabbet nâmesin biz mekteb-i fakr içre hatm ettik
Ümîd-i câh ile ey hâce sen unvanda kalmışsın Nev’î’
Mübtezeller satar ekâbire şanGösterir ekl-i şürb ile unvan (Âlî Mustafa Efendi).
Yüksek durur Karsımızın Kalesi
Şehitler yurdudur vatanımız var
Hasani Harakani ol Celal Baba
Evliya rütbesi Sultanımız var Aşık Murat Çobanoğlu
Bekçinin gör unvanını
Lal ü cevahir kanını
Metheylesem gerek size
Sırmakeşler evsafını İstanbul Türküsü
Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın