YAPMA DİL
Fransızca : Langue artificielle
İNGİLİZCE: Artificial language.
Almanca : Künstilche sprache
Kelime türü: İsim –- Dilbilimde bir terim
FARKLI EŞANLAMLI TERİMLERİ:
TANIMLAR :
Kişisel veya komisyonların çabaları ile bilinçli ve yapay olarak oluşturulmuş, doğallıktan uzak, kaynağı belli dil veya diller. Doğal dillerin aksine, kaynağı veya oluşturan kişi veya kişileri belli olan , insanların günlük kabulleri ya da yönelimleriyle evrimleşmemiş, dillerdir.
“Çeşitli amaçlarla, anlaşma sağlamak için bazı dillerden seçilmiş sözcüklerle kurulan dil:”
Yapay dillerin en popüler olanı Esperanto’dur. Bu yapay dli Polonyab hekim Dr. L.L.ZAMENHOF meydana getirilmiştir (1878-1887)
Bir diğeri ise J.M. Schleyer’in 1879’da yaptığı Volapük adlı dildir. Bir diğer yapay dili Fransız dilcisi L. de Beaufront’un, arkadaşlarıyla hazırladığı yapay dildir
Dünyadaki ilk yapay dillerden birisini Muhyi Çelebi yapmıştır. Kahire'deki Gülşenî topluluğunun bir üyesi olan ve 1528'de Edirne'de doğmuş bulunan Muhyî-i Gülşenî (Muhyî Çelebi), ( ö. 1605 Mısır ) Arap harflerine dayalı Osmanlı Türkçesi alfabesi ile yazılan ve Sufî öğretisine ait terimleri aktarma gibi amaçlı Bâleybelen dilini meydana getirmiştir.
Bâleybele n “Sadeleştirilmiş Arapça dil bilgisi kuralları üzerine kurulu olan bu yapay dilin kelimeleri ise Türkçe, Farsça ve Arapça kelimelerden seçilmiş yaklaşık 10.000 kelimeden oluşmaktadır.