Yavuz Görey Hayatı ve Heykel Sanatı

27.05.2012


Yavuz Görey

(d. 1912 – ö.1995) Türk mimar ve heykeltraş. Türkiye Cumhuriyeti döneminin ilk heykeltıraşlarındandır.

Babası mimar (Ahmet Hulûsi), ağabeyi de afişçi İhap Hulûsi Görey'dir.  Mısır'ın Kahire şehrinde doğan Yavuz Görey, Mısır'ın ünlü bir mimar ve müteahhidi olan Ahmet Hulusi'nin oğludur. Kemahlı bir asker olan dedesinin Hıdıv maiyetinde görev yapması nedeniyle Mısır'a gelmiş bulunan aile, I. Dünya Savaşı'nda Kahire İngiliz işgaline uğrayınca İstanbul'a dönmüştür. [1] Kardeşlerinden ağabeyi İhap Görey Türkiye'de ünlü bir reklamcı ve grafik sanatının Türkiye'deki kurucusu, diğer kardeşi Nihat Hulusi ise Mısır'ın önde gelen müzecilerinden birisi olmuştur. 

Belçika’da mimarlık eğitimi alan Yavuz Görey, Belçika'daki mimarlık eğitimi sırasında Güzel Sanatlar Akademisi’nde de desen çalışmaları üzerine eğitim almıştır. Mezun olduktan sonra Lausanne'da mimar Laverriére'nin yanında mimari çalışmayı deneyen Görey, Paris'te Ecole Cantonal de Dessin'de, Despiau'nun öğrencisi olan Kasimir Raymond atölyesinde üç yıl eğitim gördükten sonra 1941 yılında İstanbul'da Akademi'de Belling atölyesinde çalışmalarına devam eder. Zaman zaman yurtdışında araştırmalarında bulunan Görey, Brancusi, O.Zadkine, M. Gimond gibi sanatçılarla görüş alışverişinde bulunarak biçim dilini oluşturmuştur. Türkiye’ye döndükten sonra 1941 yılından itibaren Güzel Sanatlar Akademisi’nde Rudolf Belling’in atölyesinde çalışmalarına devam etti. 

1950’li yıllardan sonra heykel sanatımızın modern akımların etkisine girmesinde öncü olan heykelcilerimizden birisi de Yavuz Görey olmuştur. Çağdaş akımların Akademi’de öğretilmesini sağlayan  Ali Hadi Bara ve Zühtü Müridoğlu, Şadi Çalık gibi Güzel Sanatlar  Akademisi'ndeki eğitmenlerden birisi olarak dikkat çeker.[2] Cumhuriyetin ilk yıllarındaki anıt heykeller yapan sanatçılar olan  Hakkı Atamulu, Kamil Sonad, İlhan Koman, Hüseyin Gezer, Turgut Pura gibi sanatçılar arasında Yavuz Görey de vardır. Anıt  heykellerinin yanı sıra soyut heykellerde yapan Yavuz Görey’in birçok anıt heykelinin yanı sıra soyut heykelleri de parklara ve diğer yerlere dikilmiştir. Yavuz Görey'in Taşlık Parkı’ndaki ‘Soyut Heykel’inin bronz malzemeleri çalınmıştır.

1958 yılında Belling ile birlikte İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi'nde temel tasarı ve modelaj dersleri veren Görey, Belling'in ayrılması sonrasında, 1981'de emekli olana dek bu dersleri vermeyi sürdürmüştür. Rudolf Belling ile birlikte 1958 yılından emekli olduğu 1981 yılına kadar İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde temel tasarım ve modelaj dersleri vermiştir.[3] 

I. Bayezıd Heykeli 

KAYNAKÇA

  • [1] https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0hap_Hulusi_G%C3%B6rey
  • [2]
  • [3] https://tr.wikipedia.org/wiki/Yavuz_G%C3%B6rey

        

 

İLGİLİ LİNKLERİMİZ


Yervant Osgan ,  İhsan Özsoy, Ali Hadi Bara   İlhan Koman , Zühtü Müridoğlu, Nusret Suman ,  İlhan Koman,  Nijad Sirel   Ressam Selim Turan,  Ressam Leyla Gamsız Sarptürk ,  Heykelci Prof. Hüseyin Gezer  ,ve  Şadi Çalık

Not: Geleneksel ve Güzel Sanatlarla ilgili, Tez, yazı, İnceleme, Resim,Tablo, kaligrafi, Fotoğraf, minyatür, hat ve  benzeri çalışma  ve araştırmalarınızı, sitemize üye olarak ,  bize başvurarak ESA'da paylaşabilir, kendinizi ve ürünlerinizi tanıtabilirisiniz.





Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar