Yeşilin Kızı Anne Hakkında ve Özeti Lucy Maud Montgomery

19.05.2015

 
Yazıda “Lucy Maud Montgomery Yeşilin kızı Anne  -Anne of Green Gables “romanı hakkında bilgiler, romanının özeti,  romanın konusu, ana fikri,  romanın kahramanları, romanın olay örgüsü,  romanın yazarı, “Yeşilin kızı Anne  -Anne of Green Gables “ romanın şahıs kadrosu  yazarın diğer romanları,   Lucy Maud Montgomery Yeşilin kızı Anne  -Anne of Green Gables adlı eserden alıntılar yer alır.  Eser hakkında yorumlar,  romanın anlatım tekniği, yazarın bakış açısı, romanın tekniği, romanın türü, çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi, yazar ve eseri arasındaki, eserle yazarın biyografisi arasındaki alakalar incelenmiştir.
 
 
Yeşilin Kızı Anne
 
Dilimize Yeşilin kızı Anne  adı ile çevrilen Özgün  adı  ile İ ngilizce: Anne of Green Gables adlı roman 1908 yılında Kanadalı yazar Lucy Maud Montgomery tarafından yazılmıştır.  Yazar bu romanı genç bir kız iken yazmış, bu romanı  sayesinde Lucy Maud Montgomery  ülkenin en tanınmış romancısı haline gelirken, roman kahramanı olan   Anne ‘de çok tanınmış bir kurgusal  roman kahramanı olmuştur.
 
Roman her yaşta okunabilecek şekilde yazıldığı halde  klasik çocuk edebiyatı romanlarından biri olarak kabul edilmiştir.
Eser yayımlandıktan sonra 50 milyon adet satmış ve 20 dile tercüme edilmiştir[1]  Romanın pek çok ülkede  TV dizileri çekilmiş, ülkemizde  de 90 yıllarda pek TV kanalımızda  gösterime girmiştir. Romanın çizgi film uyarlamaları ve animasyonları da yapılmıştır.  Roman yazarı tarafından bir seri haline getirilmiş Anne’nin küçüklüğünden başlayarak genç kız oluşuna kadar devam eden hatta evlenip çocuklarını yetiştirmesine kadar tüm hayatını anlatan  8 ayrı kitap olana kadar bu seri devam etmiştir.  Serinin ilk kitabı  özgün adı  Anne of Green Gables, serinin diğer kitapları ise: Özgün adları ile
 
Anne of avonlea
Anne of the Island
Anne of İngleside
Anne's House of Dreams
Şeklinde devam eden eserler halindedir.
 
Eser yarattığı ilgi sebebiyle  sinema diline de aktarılmış.    Roman  1985 - ABD, Almanya, Kanada ortak yapımı, yönetmenliğini Kevin Sullivan’ın yaptığı , Richard Farnsworth ,  Megan Follows ,  Christiane Krüger  gibi oyuncuların rol aldığı bir filmin de konusu olmuştur. [2]
 
Karakterler
  • Anne Shirley - Evlenmemiş kardeşleri Matta ve Marilla Cuthbert ile birlikte yaşamaya gelen canlı, oldukça yaratıcı, konuşkan, kızıl saçlı bir yetim kız.
  • Marilla Cuthbert-Matthew- Anne'yı evlat edinir , Anne'nın yaratıcı, sıradışı özelliklerini bastırmak için çalışan hoşgörüsüz bir kadın.
  • Matthew Cuthbert-Marilla Anne'yı evlat edinir, Anne'ye baştan beri sempati ile yaklaşan, utangaç ve beceriksiz bir adam.
  • Diana Barry-Anne'nin yakın arkadaşı ve kafa dengi arkadaşı.
 
Lucy Maud Montgomery

KONUSU  VE ÖZETİ
 
Anne Shirley, kimsesiz bir kızdır. Kanada'da Prens Edward Adası'nda yaşayan bir çiftçi ailesi Anne'i evlat edinir. Bu aile, yaşlı bir bayan ve bir erkek kardeş olan  Matthew   Cuthbert ile kardeşi Marilla ‘dır.  Bu aile  Prens Edward Adasında bulunan Green Gables  adlı çiftliklerinde yaşayan huzurlu bir ailedir. Çiftlikleri ise  küçük bir köy olan Avonlea'nın hemen dışındadır.
Matthew  yaklaşık altmış yaşında, uzun kahverengi sakallı,  kız kardeşi  ise ondan beş yaş küçük;  her ikisi de uzun ve zayıf insanlardır.   Avonlea'daki herkes Cuthbert'leri huzurlu bir aile olarak bilmektedir.  
 
Matthew  ve  Marilla  aslında, tarlada  kendilerine yardım edecek bir erkek çocuğu evlat edinmek istemişler fakat  Anne  karşılarına  çıkınca geri göndermek istemişler ama Anne'in gözyaşlarına dayanamayan aile onu geri gönderememiş ve ona sahip çıkmaya başlamışlardır.
 
Anne; kızıl saçlı, çilli, mavi gözlü ve konuşkan şirin bir  küçük kızdır. Anne, hayal gücü çok gelişmiş, zekibir kız olarak dikkati çekmektedir. Anne’in en büyük özelliği hayallere daldığı anda her şeyi unutabilmesidir.
 Anne  Komşu çiftliğin kızı Diana ile arkadaş olur. Okula da gitmeye başlar hayal gücü ile herkesin dikkatini çekmekte zekâsı ve şirinliği ile herkese  kendini sevdirmektedir.  Bir  gün okulda kırmızı saçıyla alay eden Gilbert'in kafasında taştahtasını kırmıştır. Belki de bu olay yüzünden olsa gerek  Anne kızıl saçlarından nefret etmekte pembe rengi  çok sevdiği halde saçlarına uymadığı için giyememektedir. Saçının rengini değiştirmek için, yoldan geçen bir satıcıdan siyah bir saç boyası satın almış ama  ne yazık ki saçları  yemyeşil  olmuştur.
 
Anne, büyüyüp bir genç kız olunca güzelleşmiş  okulda başarı üstüne başarı kazanmaya başlamış,  Çocukken kavgalı olduğu Gilbert ile de barışmıştır.
 
Fakat  yeni  ailesi ile oldukça mutlu ve huzurlu bir hayata başlayan Anne’i birçok sorun beklemektedir.  Mattew ölür. Anne, o kadar üzülür ki  kaskatı kesilmiş ve Mattew Amca'nın ardından  gözyaşı bile dökmemiştir. Daha sonrası bir günde   gözyaşları yağmur gibi boşalmıştır.
 
 Ayrıca Matilda Teyze'nin de gözleri giderek zayıflamakta ve kör olmaya başlamaktadır.  Anne, onu yalnız bırakamayacak ve bu duruma çok üzülecektir.
 
 
[1] Reuters.com Anne of Green Gables üzerine: "'Anne of Green Gables' Penguin göre, 50 milyondan fazla kopya sattı ve 20 dile çevrildi."(19 Mart 2008)
[2] https://www.sinemalar.com/dizi/41445/yesilin-kizi-anne

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar