KategorilerYabancı Roman Özetleri RomancılarYüzüklerin Efendisi Yüzük Kardeşliği Romanı Özeti Tolkien

Yüzüklerin Efendisi Yüzük Kardeşliği Romanı Özeti Tolkien

19.10.2014

 ESER VE YAZAR HAKKINDA

Yüzüklerin Efendisi (İng. The Lord of the Rings) İngiliz  dilbilimcisi Profesör J. R. R. Tolkien’in yazdığı Fantastik bir romandır. Hikâye Tolkien’in 1937 tarihli ve çocuklar için yazdığı Hobbit adlı eserinin devamı olarak yazılmak istenmesiyle ortaya çıkmıştır.  Roman 1937 ve 1949 yılları arasında aşamalar halinde yazılmış basıldıktan sonra. 150 milyonun üstündeki satış  elde ederek tüm zamanların en çok satan ikinci romanı olmuştur.[1]

Tolkien bu eserini iki cilt olarak yayımlamayı düşünmüş fakat yayıncının isteği ile üç cilt halinde basılmıştır.   Yüzüklerin Efendisi 29 Temmuz 1954′ten 20 Ekim 1955′e kadar üç cilt olarak yayımlanmıştır[2] Bu üç cilt Yüzük Kardeşliği, İki Kule ve Kralın Dönüşü olarak isimlendirildi. Dolayısı ile bu roman üç ciltlik bir roman halinde çıkmış olur.

Yüzüklerin Efendisi ilk baskısından sonra  defalarca yeniden basıldı ve  pek çok dile çevrildi.

Yüzüklerin Efendisi adlı roman serisinin  modern fantezi edebiyatı üzerinde büyük etkisi olduğunu pek çok eleştirmen kabul etmektedir. Bu eser destansı ve masalsı motifleri kullanmasına rağmen mitlerle ve diğer dünya destanları arasındaki alakası üzerinde çeşitli görüşler de ileri sürülmüştür. Dünya destanlarından ve masallarından izler taşımasına rağmen, yapıtın belli destanları ve mitleri malzeme olarak kullandığı da söylenemez.  Buna rağmen  araştırmacıların izahatlarına göre Tolkıen’in bu eserini oluştururken peri hikâyeleri, İskandinav ve Germen mitolojisi, ayrıca Kelt, Slav, Pers, Yunan ve Fin mitolojisi hakkındaki bilgileri  kullanmıştır.

Tolkien, yapay diller ile İskandinav, Fin ve Kelt Dilleri’ni e kültürlerini incelemiş olan bir akademisyendi. Tüm bu bilgilerini Yüzüklerin Efendisi, The Hobbit adlı eserlerinde kullanmıştı. Eserlerindeki Orta-Dünya Evreni, Elfler, Cüceler, Troller, Goblinler, Entler  vb  Kelt ve İskandinav kültürü etkisinde oluşan yerler, fantezi masalsı karakterler ve olaylar olmaktadır. Tolkien, bu ırklara karakterleri kendince yorumlamış,  dil aileleri ve yapay diller hakkındaki bilgileri sayesinde romanlarında teşekkür ettirdiği her bir ırka ayrı bir dil kazandırmayı da ihmal etmemişti. ( bkz John Ronald Reuel Tolkien Hayatı Eserleri )

Buna rağmen eserin arka planından hiç bir din ve inancın telkinleri bulunmamaktadır. Eserdeki mekânlar ve toplumlar tamamen hayalidir. Tolkıen her şeyi ile hayali olan toplumlar, kültürler,  devletler ve coğrafyalar tasarlamış;  eserdeki mekânlarında  fantastik bir dünya oluşturmuştur. Sanılanların ve iddia edilenlerin aksine Tolkıen’nin de ifade ettiği gibi  eser alegorik olarak da hiç bir  kültürü veya toplumu  ima etmemektedir.  Tolkien  masalların temel özelliği olan  çok zayıfların  çok güçlülere karşı başarmak zorunda kaldıkları ödevlerle karşı karşıya kalmaları, iyilerle kötülerin çatışması masal kurgusunu bu   eserinde kullanmış, iyileri çok iyi;  kötüleri çok kötü kalıplarla aktarmıştır.  Bu masal yapısı,  romandaki ırkların ve tiplemelerin ana özelliğini oluşturur. Elfler, Cüceler, Hobbitler, Haradrimler , Orklar ve  diğer ırklar bu masalsı yaklaşımla tamamen iyiler veya tamamen kötüler olarak davranmaktadırlar.  Roman masalsı planlar ve yaklaşımlar içinde yazılmış bir romandır.

Eserin çok rağbet görmesinin nedeni hakkında ise  çağdaş hayata göndermeler yapması sayesinde olduğu kanaati yaygındır. Eser destan, masal ve roman unsurlarını bir araya getiren yapısı, popüler kültüre yaptığı göndermeleri ve çok geniş hayal gücüne dayanan olayları ile hak ettiği ilgiyi üzerine çekmiştir.

John Ronald Reuel Tolkien Hayatı Eserleri

Yüzüklerin Efendisi “Yüzük Kardeşliği” Romanı ve Özeti Tolkien

Yüzüklerin Efendisi İki Kule Hakkında ve Özet J.R.R. Tolkıen

Yüzüklerin Efendisi Kralın Dönüşü Hakkında Özeti J.R.R. Tolkıen

YÜZÜKLERİN EFENDİSİ ÜÇLEMESİNİN FİLMLERİ 

Bu eseri Tolkien’e çok büyük bir şöhret kazandırmış , Tolkıen çok sayıda hayran kitlesine sahip olmuştur.. Yüzüklerin Efendisi  adlı eseri yayınlandığı ilk günlerden bu güne, filmler, televizyon, video oyunları ve edebiyatı etkilemeye devam etmektedir.

Roman fantastik epik, destansı ve  masalsı bir romandır. Roman ve devamı olan İki Kule ve Kralın Dönüşü adlı romanları filme de alınmış, Yönetmenliğini Peter Jackson’un yaptığı, Elijah Wood, Ian McKellen, Viggo Mortensen gibi oyuncuların rol aldığı bu film üçlemesi 2012- 2013 ve 2014 yıllarında vizyona girmiş, üçlemenin her biri  pek çok alanda pek çok Oscar ödülü  de almış,   ( en iyi  film müziği, en iyi görüntü yönetmeni, en iyi görsel sesleme Oskar ödüllerini, en iyi makyaj, en iyi tasarım,  vb ödülleri[3] ) dünyanın hemen her ülkesinde sayısız defalar gösterime girmiş, oynandığı her ülkede de gişe rekorları kırmıştır.

YÜZÜK KARDEŞLİĞİ ROMANININ  KONUSU

Roman adını  Orta Dünya’yı fethederek  yüzüklere hükmeden  hikayenin baş kötü adamı Karanlıklar ülkesinin Lordu,  Lord Sauron’ dan almaktadır.

Hikâye Hobbitlerin ülkesinde başlayıp  Orta Dünya’nın kuzeybatısına kadar  ve Sauraon’un ülkesine kadar devam eder.  Genç Hobbitler Frodo Baggins, Samwise “Sam” Gamgee, Meriadoc “Merry” Brandybuck ve Peregrin “Pippin”  kötülükler ülkesinden ellerine geçen yüzüğü, Sauron’un ülkesindeki lavlara atarak yok etme görevi ile karşı karşıya kalmışlardır.  Büyücü Gandalf, Prens Aragorn, Gondor Kumandanı Boromir, savaşçı cüce Gimli ve Elf prensi Legolas  Hobbitlere yardım etmektedir. Hobittlerin görevi bu yüzüğü  lavlara atarak insanlığı kurtarmaktır.

Roman masalsı bir yapı üzerine kurulmuştur. Kötüler çok güçlü iken  kötülüklerden kurtulma görevi ile karşı karşıya kalan Hobbitler çok güçsüzdür. Fakat  Hobbitlerin arkasında savaşçı ve büyücülerden oluşan iyi güçler de vardır.

Karakterler

  • Frodo Baggins: Olayın kahramanı genç Hobbit, Yüzük taşıyıcısı,

  • Shirelı Sam : Taşıyıcı Frodo’nun vefalı dostu ve yoldaşı

  • Shirelı Peregrin Took: Frodo’nun dostu

  • Shirelı Meriadoc Brandybuck: Took’un ve Frodo’nun  arkadaşı

  • Shirelı Bilbo Baggins: Taşyıcı dörtlünün içindeki genç Hobbit,

  • Kuzeyli Kolcu Arathorn oğlu Aragorn:  Savaşcı Prens Aragon

  • Gondorlu Denethor oğlu Boromir. Pres ve yiğit savaşçı ama, hırs kurbanı bir insan

  • Gondorlu Denethor oğlu Faramir

  • Rohanlı Kral Theoden

  • Rohanlı Komutan Eomer

  • Rohanlı Savaşçı Kız Eowyn

  • Kuyutormanlı Legolas

  • Ayrıkvadili Elrond

  • Ayrıkvadili Arwen Okçu Elf,

  • Lothlórienli Galadriel

  • Morialı Gimli

  • Gri Gandalf (sonraları Ak Gandalf), Mithrandir

  • Ak Saruman insanlığa ihanet eden büyücü

  • Melkor’un Hizmetkârı Karanlık Lord Sauron

  • Tom Bombadil

  • Durin’in Felaketi Balrog (Gölge ile ateş)

  • Boz Radagast

  • Sauron’un Ağzı (Mouth of Sauron)

  • Celeborn ( Lorienin Kralı )

  • Lothlórienli Haldir

  • Ayrıkvadili Glorfindel

  • Grima

  • Rohanlı Hama

  • Rohanlı Grimbold

  • Gil-Galad

  • Angmar’ın Cadı Kralı

  • Elendil

  • İsildur

 

Kara Lord Sauron,  Orta Dünya’daki halkları ele geçirmek için  on dokuz adet Güç Yüzüklerini yapmış bu yüzükleri  Orta dünyadaki ırklara dağıtmıştır. Bu sihirli yüzükler sahiplerine hırs ve iktidar gücü vermekte ama temelde Sauron’a hizmet ettirecek kudretler içermektedir. Yüzüğü takan  kişiler ırklarının lideri olmak istemekte, diğer yandan da bu gücü devam ettirebilmek için Sauron’un emrine girmektedir. Yaratılmışların en erdemlileri olan Elf kralları, dağların içinde yaşayan madencilikte ve demir işçiliğinde  becerikli olan Cüceler  bu yüzüklerin kötü yanlarını görmeye başlar.

Elfler ve İnsan’lardan oluşan ve Son İttifak   Sauron’u durdurmayı başarmış Lordun  Parmağındaki “ Tek Yüzük”  İsuldur’un eline geçmiştir. Fakat güce düşkün olan İnsanlar yüzüğü yok etmemişlerdir.  Daha sonra yüzük efendisine ihanet ederek  İsuldur un ölümüne sebep olup, bir nehrin içinde kaybolur.  Ama bu yüzük acayip bir mahlûk olan  İyilik ve kötülük karakterlerinin her ikisine de sahip olan çift karakterli Gollum’un eline geçer, Gollum   bu yüzüğü kaybedince, tek yüzük  iyi insanlar olan Hobbitlerin eline geçmiştir.

Kara Lord Sauran   saklandığı yerde yüzükten aldığı güçle yeniden güçlenir.  Sauron  ve Orkları  Haradrim , Rhûn ve Orta Dünyanın diğer halklarını  idaresi altına almaya başlamıştır.   Lord Sauron Orta Dünyayı işgale hazırlanmaktadır. Büyücü Gandalf tek çarenin Yüzüğün yok edilmesi olduğunu bilmektedir. İnsanlık tümü ile kötülerin kralının egemenliğine girmeye başlamıştır.  İnsanların yakın dostu olan Elfler ise artık çok zayıflamışlardır.

Mordor’da gücünü yeniden toparlayan Sauron,  kötülüğe hizmet eden tüm halkları yeniden birleştirerek tekrar saldırıya geçer. Sauron’un Orta Dünya yı ele geçirmesi için ihtiyacı olan tek şey ise Hobitlerin elinde olan yüzüktür.

Tüm bu olanların farkında olan  Gandalf,  Hobbitleri , Elfleri ve insanları  örgütlemektedir. Lord Sauron ilerlemeye başlamıştır. İyiler kendilerinden  zannettikleri  Büyücü Saruman’a güvenmektedir. Fakat Saruman,  Lord Sauron’un kazanacağını, iyilerin mutlaka kaybedeceğine inanmış  ve Sauron’un hizmetine girmiştir. Gandalf,  Saurondan yardım istemeye gidince onun tuzağına düşer.  Saruman, ork üretmeye başlamış ve orta dünyanın krallarından bazılarını da etkisi  altına almıştır.  Gandalf büyüleri asası ve diğer güçleri sayesinde Sarummna’ın elinden kurtulur. Tehlikenin çok büyüdüğünü gören  Gandalf,  Elfleri, cüceleri ve insanları birleştirmek zorunda kaldığını anlamıştır.

Gandalf ve Elflerin  temsilcisi Elrond Elf  ülkesinde bir meclis toplayarak tehlikeyi ülkelerin ve cücelerin temsilcilerine anlatırlar.  İyiler  ittifakında olan cücelerin, Hobbtilerin elflerin ve insanların temsilcileri vardır. Bu  halklar ve temsilcileri yüzüğü yok etmek kararı almışlar ve and içmişlerdir.  Yüzüğü yok etme görevi ise  ittifakın en güçsüz üyesi  Frodo Baggins’e verilir.  Çünkü hırs, güç ve iktidar isteği  duymayan Hobbıtlerin içinde  en erdemli ve en iyi kalpli Hobbit Frodo ve arkadaşlarıdır.  Serüven  böylece başlar.

Elf hakimi Elrond, kolcu  Aragorn’a , Saurronu yenen kılıç olan o efsanevi kılıçı hediye eder. Aragorn bu kılıca Andúril yani Batının Alevi ismini verir. Bilbo Frodo’ya Mithril ve Sting kılıcını verdikten sonra Yüzük kardeşleri Charadras(Karadras) Dağı yolundan giderek Mordor’a ulaşmak ister.  Büyücü Saruman onları izlemektedir. . Yoldaşların geçite ulaştığını gören büyücü Saruman dağa şimşek çaktırarak yoldaşların üzerine çığ düşürür. Yoldaşların Mordor yolu kapanmıştır.

 

Bunu n üzerine yoldaşlar  Frodo’ya hangi taraftan gitmeleri gerektiklerini Fordo’ya sorarlar. Çünkü yüzüğü yok etme görevine Frodo seçilmiştir.  Frodo madenlerden ve  yer altındaki cüceler ülkesinden gitmeyi seçer.

Fakat yoldaşları bu yolda da çok büyük tehlikeler beklemektedir. Moria Madenlerine girdiklerinde Cücelerin yok olduklarını görürler.  Gandalf ve Forado onları izleyen ve yüzüğün peşine  düşmüş olan Gollumla karşılaşır.  Gollum ,sürekli olarak  yüzüğü taşıyan Frodo’yu izlemektedir. Yoldaşlar  yer altında yaratıklarla savaşır. Onlardan kurtulurlar ama bu defa Melkor’un hizmetkârı  yeraltı canavarı Balrog yollarını keser. Bu yaratık Yunan mitolojisindeki yer altı canavarlarına benzemektedir.  Büyücü Gandalf elindeki asa ile Balrog’u etkisiz hale getirir ama bu ince köprünün üzerinde cehennem zebanisi ile savaşırken  Gandalf da uçuruma düşmüş. Balrog düşerken onu da kırbacıyla yer altına doğru çekmiştir.

Gandalf’ın  köprüden düşüp kaybolunca Aragorn   lider olur.  Yoldaşlar Ormana doğru giderler. Ormanda  Kâhin Galadriel ile görüşürler. Galadriel’in eşi Celeborn Sam’e ip, Merry ve Pippin’e keskin bir hançer, Aragorn’a büyüleyici bir hançer, Legolas’a prenslerin soyundan gelenlerin kullandığı özel bir yay, Frodo’ya ise Galadriel aynasını gösterir. Gimli’ye gelinceyse bir tel altın saçından isteyen Gimli’ye üç tel verir. Bu nesneler yoldaşları zor durumlarında onları kurtaracak nesnelerdir.  Nehirlerin kıyısına varınca Boromir Yüzük’ü Frodo’dan almak ister fakat alamaz.  Orkların baskınına uğrayan yoldaşları Savaşçı Boromir  ile Aragorn   kurtarmıştır ama  bu çatışmada yiğit ama zaaflarına mağlup olan Boromir hayatını kaybeder. Aragorn diğer yoldaşları alarak Orklarla savaşmaya giderken Frodo’yu Mordor’a yollar.  Frodo’nun görevi yüzüğü Mordor’un ateşinin içine atarak yok etmektir. Aragorn ve yoldaşlar ise kötülüklerin lordundan  tüm dünyayı kurtarmaktır.

Mordor yoluna doğru giden Frodo’nun peşine Sam de takılmıştır. . Boromir ölünce. Üç Aragorn, Gimli ve Legolas yeni bir kardeşlik kurar. Forodo’nun Hobbit yoldaşları olan  Merry ve Pippin Isengard’a doğru gidenler tarafından  esir alınmıştır. Gollum’un izlediği Sam ve Frodo, Mordor yoluna giderken, Üç Avcı  kardeş ise Merry ve Pippin’i aramak  Iesngerd’e doğru yola çıkarlar.

 KAYNAKÇA


[1]  https://tr.wikipedia.org/wiki/Y%C3%BCz%C3%BCklerin_Efendisi

[2] https://tr.wikipedia.org/wiki/Y%C3%BCz%C3%BCklerin_Efendisi

[3]https://www.google.com/search?ei=eg8nXMLRO5CLrwT_wInIDA&q=yuzuklerin+efendisi+filmin+al

 

Yorum yapmak için lütfenKayıt Olunya da