Zencefil Adam James Patrick Donleavy’

17.07.2015
 

 

 

 
Yazıda “James Patrick Donleavy’ın   Zencefil Adam  The Ginger Man “  romanı hakkında bilgiler, romanının özeti,  romanın konusu, ana fikri,  romanın kahramanları, romanın olay örgüsü,  romanın yazarı, “Zencefil Adam   “ romanın şahıs kadrosu  yazarın diğer romanları, - James Patrick Donleavy’ın   hayatı,  “-Zencefil Adam  The Ginger “ adlı eserden alıntılar yer alır.  Eser hakkında yorumlar,  romanın anlatım tekniği, yazarın bakış açısı, romanın tekniği, romanın türü, çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi, yazar ve eseri arasındaki, eserle yazarın biyografisi arasındaki alakalar incelenmiştir.
Eserin yayımlanma hikâyesi hakkındaki bilgileri, Dünya edebiyatına  katkıları bulabileceksiniz. 
 
YAZAR ESER VE KONUSU  HAKKINDA
 
Zencefil Adam  özgün adı ile  The Ginger Man adlı roman İrlanda asıllı, İrlanda edebiyatının en önemli yazarlarından  biri olan  ABD vatandaşı  oyun yazarı  James Patrick Donleavy’ın  romanıdır. İlk baskısı 1955 yılında yapılmış  olan roman  oldukça yoğun bir ilgi görmüş, ateist  bir romancı olan yazarın bu romanı pek çok  dile çevrilmiş, hemen her ülkede adından epey söz ettirmiş; oldukça yüksek satış rakamlarına ulaşmıştır.
 
Yazarın   en popüler eseri olan  bu roman çok yüksek bir iligi görmüş, tüm  zamanların en çok satan romanları arasına girmiş, [1] yaklaşık 45 milyon[2] satışa ulaşarak tüm zamanların en çok satan ilk yüz romanı lis teksinde ilk sıralarda yer almayı başarmıştır.
 
Zencefil Adam,  romanı uzun ve zorlu bir süreçten sonra yayımlanabilmiş, yazar yayıncısıyla girdiği yasal mücadeleyi  kazandıktan sonra bu eserini yayaımlatabilmiş ve bu mücadeleyi  Zencefil Adam’ın Tarihi adlı yazısında  (The History of the Ginger Man, 1994) dile getirmiştir. [3]
 
Bu eser y  otobiyografik bir roman özelliği taşır.   J.P. Donleavy, İrlanda göçmeni bir ailenin çocuğu olarak  1926'da New York'ta doğmuş, 14 yaşında ateist olduğunu ilan eden, Donleavy,  II. Dünya Savaşı'nda Amerikan Donanma'sında görev aldıktan Trinity College'da eğitim görmek üzere Dublin'e gitmiş   resimleriyle tanınmıştı. Halen de resim yapmayı sürdüren ve sergiler açmaya devam eden Donleavy'ye edebiyat alanındaki ilk büyük başarısını Zencefil Adam adlı romanı kazandırdı. The Ginger Man, Kerouac’ın en önemli romanı  olan  In The Road  “Yolda ““ adlı romanı ile kıyaslandı
P. Donleavy ilk  evliliğini 1946 yılında yapmış,  Philip ve Karen adlı çocukları olmuş tu. Fakat bu çocuklar kendinden değildi ve karısının onu  yıllardır aldattığını biliyordu. Eşi kendisinden boşanarak çocuklarının ondan olmadığını DNA testi ile  ispat etmişti. [4]
 
İlk eşi ondan boşandıktan sonra çocuklarını biyolojik babası ile evlendi. ,1969 yılında ilk  eşinden boşanmış, 1970 yılında ikinci kez evlenmiş  1989 yılında ikinci evliliği de boşanmıştı.
Konusu II. Dünya Savaşı sonrası 1947 İrlanda'sında geçen roman ilk olarak Paris'te yayınlandı.   Aynı zamanda  atesit bir insan olan yazarın  bu romanı ilk baskılarından sonra müstehcenlik içerdiği gerekçesiyle İrlanda ve ABD'de yasaklı romanlar arasına girmişti.
 
Halen yaşamını İrlanda’da sürdüren J.P. Donleavy, aynı zamanda başarılı bir oyun yazarıdır. Pek çok romanı sahneye uyarlanmış, Amerika ve Avrupa’da önemli tiyatro grupları tarafından sahnelenmiştir. Önemli eserleri arasında The Onion Eaters, Darcy Dancer üçlemesi (The Destinies of Darcy Dancer, Gentleman; Leila: Further in the Life and Destinies of Darcy Dancer, Gentleman; That Darcy, That Dancer, That Gentleman)  adlı eserleridir.
 
[1] https://tr.wikipedia.org/wiki/D%C3%BCnya_%C3%A7ap%C4%B1nda_en_%C3%A7ok_satan_kitaplar_listesi
[2] https://tr.wikipedia.org/wiki/J._P._Donleavy
[3] https://www.nadirkitap.com/zencefil-adam-j-p-donleavy-james-patrick-kitap4481248.html
[4] https://arsiv.taraf.com.tr/haber-yazdir-76368.html

 

 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar