Zenon “ L'oeuvre Au Noir “ ve Marguerite Yourcenar

03.06.2020



Zenon  “ L'oeuvre Au Noir “ ve Marguerite Yourcenar Hakkında Bilgiler 


Zenon, özgün Fransızca adı ile  “ L'oeuvre Au Noir “ Marguerite Yourcenar’ın ilk kez 1968 yılında yayınlanmış olan bir romanıdır. Roman yayınlandığı yıl dahi hemen ilgi çekmiş 1968'de jüridekilerin oy birliği ile Femina Ödülü'nü de kazanmıştır.

Kaynaklar bu romanın yazılmasının otuz yıl sürdüğüne dair bilgiler vermektedir.  Zenon kelimesinin Türkçedeki tam karşılığı ise değersiz metalleri altın veya gümüşe çevirmek anlamına gelen simyacı sözcüğü ile eş anlamlıdır. Roman,  Türkçeye Müntekim Ökmen tarafından çevrilmiş, Zenon adlı roman yazarın kariyerindeki en önemli romanı da sayılmıştır

Zénon, çağdaşları gibi otoritenin emrine uymayan, özgür düşünen ve yaşayan bir karakteri temsil etmektedir.  Roman bir  anlamda “ nereden geldin ve nereye gidiyorsun?"  sorusuna “ kendimi bulmaya gidiyorum” diye cevap veren bir ana düşünce üzerine oturmaktadır. Romandaki ana karakter 16 yy da Rönesans aydınlarının tamamını kimliğinde toplayan Rönesans aydınlarını temsil etmektedir. Bu nedenle romanın kahramanı  “herşeyi anlamak durumunda kalmış bir aydın “ olarak betimlenir.  

Zenon, bir çok Rönesans aydını ve sanatçısını temsil eden gerçekte yaşamış bir karakter olarak anlatılır.  Bu nedenle aydınlanma çağının pek çok aydını filozofu ve sanatçısı yerine düşünen ve konuşan bir karakter olmaktadır. Yazdığı yazılar yüzünden aranmakta olan başkahraman doğduğu yerde saklanmak zorundadır.

Zenon adlı roman Femina Ödülü'nü almakla kalmamış,  1988 yılında filme de uyarlanmıştır.  Belçika yapımı olan filmi André Delvaux'un yönetmiş, baş rollerde Gian Maria Volontè (Zénon),  Sami Frey , Jacques Lippe rol almışlardır.

 

ROMANIN KONUSU

Roman 16. Yy Avrupa’sında Rönesans dönemini, din ile bilimin mücadelesini,  dinler ve mezhepler arasındaki çatışmaları, feodal yapının yıkılıp burjuvazinin ortaya çıkışını, Avrupa’daki bilimsel ve felsefi değişimleri, dönemin tarihsel olaylarını anlatan; kısaca kurmaca olayların arka planında Rönesans dönemini anlatan bir eserdir.  Zenon, çıktığı yolculukta, inançlı, inançsız birçok din adamı, şöhret peşinde koşan silahşorlar, krallar, prensler, burjuvalar, feodaller ile karşılaşır. Bunların pek azı Zenon’u anlamıştır.  .


ROMANIN ÖZETİ

Zenon , 1510 yılında Bruges'de doğan ve hayatı boyunca Avrupa'yı dolaşan bir doktordur. Özgür düşünceli bir aydın olan Zenon bir iktidar adamı değildir ve özgürlüğünü savunan bir filozof ve simyacıdır.  Bu çağda Ortaçağ'ın karanlığı bitmekte, Rönesans güçlenmektedir.  

Zeno, hayata yetim bir çocuk olarak başlar. Ama aydın, araştırmacı, bilimi seven bir yetişkin olarak büyür. Her şeyi bilmek ve öğrenmek zorunda kalmış olduğundan gezici bir yaşamı tercih eder. Gezmekte ve öğrenmektedir. Bu şekilde kendisini yetiştiren Zenon, ilk önceleri simyacı olmuştur. Dünyayı keşfettikten sonra ise doktor olarak ünlenir. Fakat yazdığı yazılar nedeni ile peşine düşülmüştür. Yazdığı yazılar ile iktidarları rahatsız etmiş, din ve devlet muktedirleri onun peşine düşmüşlerdir. Bu yüzden de sürekli kaçmak zorunda kalmıştır.  

Zénon en sonunda Bruges'e gelerek sahte bir kimlik altında yaşamaya çalışır. Bir manastırda doktor olarak sakin bir hayat sürdürmeyi ummaktadır. Fakat bu gizli kimliği altında dahi felsefi düşüncelerini ortaya koymaktan çekinmez. Doktor olarak fakirlere ve zayıflara yardım etmeye çalışır. Ancak düşünceleri, deneyimlerini paylaşmak adeti yüzünden yine dikkat çekmeye başlar. Bu düşünceleri onun kimliğinin ortaya çıkmasına yol açar.

Sonunda gizli kimliği ortaya çıkar.  Düşüncelerinden dolayı kimliği anlaşılmıştır. Zenon tutuklanır ve mahkeme edilir. Üçüncü bölüm "Hapishane" davasını ve hapisteki günlerini anlatır. Roman’ Zenon’un sonu ile biter.  

 


Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar