15 Yaşında Bir Kaptan Hakkında Konu Özet Jules Verne

07.03.2019
15 Yaşında Bir Kaptan Hakkında Konu Özet Jules Verne

 

Yazıda Jules Verne nin 15 Yaşında Bir Kaptan “romanı hakkında bilgiler, romanının özeti,  romanın konusu, ana fikri,  romanın kahramanları,   romanın olay örgüsü,   eserin “şahıs kadrosu  yazarın diğer romanları, eserden alıntılar yer alır.  Eser hakkında yorumlar,” romanın anlatım tekniği, yazarın bakış açısı, romanın tekniği, romanın türü, çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi, yazar ve eseri arasındaki, eserle yazarın biyografisi arasındaki alakalar incelenmiştir.

ROMANIN YAZIMI BASIMI İÇERİĞİ HAKKINDA 

15 Yaşında Bir Kaptan özgün adı “Un capitaine de quinze ans” , Fransız asıllı yazar Jules Verne’nin 1878 yılında yayımlanan bir romanıdır.

Asıl işi borsa uzmanlığı olan Jules Verne romancılığa atıldıktan sonra yazmış olduğu macera, bilim ve bilim kurgu romanları ile dünya çapında önemli bir romancı olmuş, bu roman türlerinde Dünya edebiyatının en tanınmış isimlerinin en başında olan yazarlardan birisi olmayı başarmıştır.

15 Yaşında Bir Kaptan adlı eseri Jules Verne'in (1828-1905)  diğer romanları gibi sadece Fransız edebiyatının değil dünya edebiyatının da klasikleri arasındadır.  Bu eser ilk yayımlandığı 1878 yılından bu yana pek çok dile ve Türkçeye de tercüme edilmiş, dünyada en çok okunan çocuk ve gençlik kitapları arasında yer almıştır.

Yazarın Ay'a Seyehat , Denizler Altında Yirmi Bin Fersah, Esrarlı Ada , adlı eserleri dünya edebiyatının bilim kurgu türlerindeki ilk önemli eserleri iken, ve 15 Yaşında Bir Kaptan adlı romanı deniz, denizcilik, gemicilik ve coğrafya bilimleri konulu macera romanlarıdır.   Eserlerinde hem deniz hem kara, hem de havadan okurlarını dünyanı her yerine götürmekten hoşlana bir yazar olan Jules Verne Dünyanın Merkezine Seyahat adlı romanında okurlarını yer altına da götürmüştü.  Balonla Beş Hafta , Kaptan Grant'ın Çocukları ,  gibi eserleri ile çok değişik şekillerde dünyayı dolaştıran yazar, adlı eserlerinde okurlarını balonla uçurarak bilinmeyen pek çok yere ulaştımayı başardı.

Denizler Altında Yirmi Bin Fersah   eserinde yerin altınaAy'a Seyehat adlı eserinde göğün üstüne taşımıştı

Kahramanlar

Dick Sand

Kaptan Hull

Baştayfa

Diğer Tayfalar

Bay Weldon

Bayan Weldon

Jack

Bay Benedict

Zenci Tom

Zenci Tom'un oğlu

Zenci Nan

Zenci Hercule ve diğer zenci

Dingo -köpek-

Negoro

Harris

Alvez

Yamyamlar

Kazonde Kralı

Kazonde Veziri

Kazonde Kraliçesi

Kazonde kralının diğer eşleri

Büyücü

Samuel Vernon

KONU

Yazar bu romanında ise, bir ticaret gemisi olan Pilgrim ile okurlarını maceradan maceraya sürüklüyor. Geminin sahibi olan Bay Weldon'a eşi, çocuğu ve arkadaşlarını getirmesi için yaşadığı çaba ve tuhaflık ile esrarengiz olayları kurtardıkları özgür zenciler ile yaşayışlarını anlatır.

ÖZETİ

Olaylar 1873 senesi, Yeni Zelanda açıklarında başlar.  Genç bir denizci olan Dick Sand, Kaptan Hull'un balina avcı gemisi Pilgrim adlı bir gemiye miço olarak girmiştir. Pilhrim adındaki bu gemi balina avı yapan bir ticaret gemisidir ve sahibi de W.Weldon’dur. 

Bu son av sezonu kötü geçmiş iyi bir av çıkmamıştır. Balina gemisi Pilgrim, Amerika'ya doğru dönüş yoluna geçmiştir. Gemide, geminin sahibi Bay Weldon’un eşi   Bayan Weldon oğlu Jack, ailenin dadısı ve Benedict' de vardır. Bay Weldon’un gemisinde ayrıca 5 tayfa, bir aşçı ve bir de miço vardır. Aşçının adı Negoradır.  Geminin miçosu olan Dıck, henüz 15 yaşında çok akıllı bir delikanlıdır.

 

Pilhrim adlı bu ticaret gemisi ve içindeki yolcular denizde ilelerken bir gemi enkazına rastlarlar. Enkaz halindeki gemide hiç kimse yoktur ama bu gemide tasmasında WS işareti olan bir köpek bulmuşlardır.

Bir gün bu gemidekiler dönüş yolunda hiç beklenmedikleri bir olay yaşamış denizciler kocaman bir kambur balina ile karşı karşıya kalmışlardır. Avdan elleri boş dönen gemi ve mürettebatı için bulunmaz bir fırsattır. Kaptan Hull, deneyimli adamlarını toparlayıp ve acemi denizci Dick Sand'i gemide bırakarak balinayı avlamaya çıkarlar. Fakat bu kambur balinayı avlamak çok iştir. Nitekim kaptan ve deneyimli tayfaların hepsi bu kambur balinayı avlamak isterlerken ölürler.

Kaptanın ölmesi üzerine gemiyi idare edebilecek tek kişi olan Dick, henüz on beş yaşında iken bu geminin kaptanı olur. Genç kaptan Dick Sand’in görevi, yolcularını sağ salim evlerine ulaştırmak olmuştur. Fakat gemide, kötü niyetli biri vardır. Aşçı Negoro.  Bu kötü adam haydutlar ve köle tüccarları için çalışan biridir. Genç kaptanın acemiliğini fırsat bilen Negoro, geminin rotasını değiştirerek gemiyi ve içindekileri Afrika'nın kıyılarına yönlendirmiştir.  Fakat denizde fırtına çıkınca Negero’nun da marifetiyle gemi karaya oturur.

Geminin karaya vurduğu yerde Harris ile tanışırlar.  Harris, köle tüccarları ile ilişkisi olan kötü bir adamdır ve gemidekileri aldatarak onları köle tüccarlarına satar. 

Hercule adlı bir adam gelerek onları köle tüccarlarından kurtarır. ise onları kurtarır. Negora ile Harris'in arkadaş olduğu da anlaşılır.

Buldukları bir kayıkla ilerlerken bir eve girerler.  Bu evin içindeki bir mektup enkazını buldukları ve içinden köpek çıkan o gemi ile ilgili sırrı da ortaya çıkarmıştır. Negora'nın Samuel Watson'un klavuzu olduğu ve onu soyduğu böylece ortaya çıkar.

Bunun üzerine Dick, kendilerine her türlü oyun oynayan Hariis’i öldürmek zorunda kalır. , Negora'yı ise köpek Dingo öldürmüş, ama ağır yaralanan köpek Dingo’da çok geçmeden ölmüştür.  

Harris ve Negora’dan kurtulan maceracılar en sonunda başlarına gelen bu olaylardan kurtulmuşlar bunu da bir parti vererek kutlamışlardır.

İLGİLİ LİNKLER

Robinson Crusoe Hakkında Bilgiler Konusu Yorumlar Daniel Defoe

Robinsonlar Okulu Hakkında Konusu ve Özeti Jules Verne

Ay'a Seyehat Jules Verne

Denizler Altında Yirmi Bin Fersah Jules Verne

Esrarlı Ada Romanı Hakkında ve Özeti Jules Verne

Jules Verne Dünyanın Merkezine Seyahat Hakkında Özet İnceleme

Jules Verne Seksen Günde Devr-i Âlem Hakkında Özet İnceleme

Kaptan Grant'ın Çocukları Hakkında Özeti Jules Verne

Jules Verne’nin Balonla Beş Hafta Hakkında Özet İnceleme

15 Yaşında Bir Kaptan Hakkında Konu Özet

Jules Verne’nin Karpatlar Şatosu Hakkında Özet İnceleme

Dünyanın Ucundaki Fener Hakkında Konusu Özeti Jules Verne

Yüzen Şehir Hakkında Konusu ve Kısa Özet Jules Verne

Jules Verne’nin Buzlar Sfenksi Romanı Hakkında Konusu Kısa Özeti

Jules Verne’nin Yeşil Işın Romanı Hakkında

Jules Verne Meteor Avı Hakkında Konusu Özeti

Jules Verne’nin Altın Volkanı Hakkında Konusu ve Özeti

 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar