Denizler Altında Yirmi Bin Fersah Jules Verne

11.03.2015

Denizler Altında Yirmi Bin Fersah Jules Verne

 

Yazıda  Jules Vernenin  “ Denizler Altında Yirmi Bin Fersah “ romanı hakkında bilgiler, romanının özeti,  romanın konusu, ana fikri,  romanın kahramanları,   “romanın olay örgüsü,  romanın yazarı,  “hayatı, şahıs kadrosu  yazarın diğer romanları, eserden alıntılar yer alır.  Eser hakkında yorumlar, "romanın anlatım tekniği, yazarın bakış açısı, romanın tekniği, romanın türü, çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi, yazar ve eseri arasındaki, eserle yazarın biyografisi arasındaki alakalar incelenmiştir.

  • Denizler Altında Yirmi Bin Fersah

  • Yazarı           Jules Verne 

  • Orijinal ismi: Vingt mille lieues sous les mers

  • Özgün dili     Fransızca

  • Türü                Bilim kurgu, Macera romanı

  • Yayınevi        Pierre-Jules Hetzel

  • Anadilinde basım tarihi       1870

ROMAN HAKKINDA BİLGİLER    

Denizler Altında Yirmi Bin Fersah, ’in ilk kez 1870 yılında yayınlanan, Orijinal ismi: Vingt mille lieues sous les mers olan  bir bilim kurgu romanıdır.

Roman ilk kez  Pierre-Jules Hetzel  Yayınevi tarafından Fransa’da 1870 yılında basılmış, romanın ilk baskısı illüstratör Alphonse de Neuville ve Edouard Riou tarafından pek çok resimlerle benzenmiş olarak basılmış,  romanın ilk baskısı pek çok görsel  de içeren bir şekilde yayımlanmıştır.[1] Eserin ilk  baskısI 20.000 adettir. [2] Eser pek çok dile hemen her dile çevrilmiş o ilk baskısından itibaren çpk sayıdaki ülkede pek çok kez basılmış,  her ülke de de çok satan kitaplar arasında yerini korumuştur.

 

Roman, 1868’de Nautilus adlı denizaltısı olan ve bu denizaltıyı icad eden Kaptan Nemo ve denizaltıya misafir olan bilim adamı Pierre Aronnax’ın Kızıldeniz, Akdeniz, kayıp Atlantis kıtası, Güney Kutbunu içeren seyahatleri ve yaşadıkları maceralar üzerine kurgulanmıştır.

Eserin yazarı olan Jules Verne, bu eseri ve benzeri diğer eserlerinin sayesinde   bilim kurgu türündeki romanların babası olarak anılmıştır. Halen de eserleri her ülkede okunmakta ve baskılar görmektedir.  Bilim Kurgu romanların mucidi olan Jül Verne bu türün çok sevilmesini sağladığı kendisinden sonra bu tüde yazan romancıların da esin kaynağı olmuş bir yazardır.

Bu eser denizaltılar henüz yapılmadan yazılmış bir romandır. Dolayısı ile denizaltı yapmanın ilk fikri de bu romana ve yazarına aittir. Jules Verne’nin hayâlında icat edilmiş, ilk denizaltı inşa edilince de bu eserdeki Kaptan Nemo’nun deniz altısının ismi olan Natulısh adı dünyadaki ilk denizaltıya ad olarak verilmiştir.

Yazarın Esrarlı Ada  adlı romanı  bu romanın devamı gibidir.[3] Öldü sanılan Kaptan Nemo bu defa bu romanda ortaya çıkar.

ROMANIN FİLMLERİ 

Roman; 1907, 1916 ve 1954’te filme çekilmiştir. 1954 ABD yapımı filmin özgün adı “ 20,000 Leagues Under the Sea “ dir. Bu film 1955-1956 sinema sezonunda Türkiye’de başlıktaki isimle, sonraki bazı gösterimlerde “Deniz Altında 20,000 Fersah” adı ile gösterime girmiştir. Earl Felton’ın uyarlayıp yazdığı filmi Richard Fleischer yönetmiştir. Başlıca rollerinde Kirk Douglas, James Mason, Peter Lorre ve Paul Lukas’ın oynadıkları film Technicolor renk sistemiyle çekilmiş ilk filmlerden biridir.

ESERİN KONUSU

1868 da ABD li Fransız bilim adamları bazı gemilere çarparak onların batmasına neden olan garip bir cismin peşine düşerler.  Bu garip nesnenin varlığı denizciler arasında korku ve heyecana yol açmıştır.. Fransız bilim adamı Pierre Aronnax uşağı ile birlikte olayı araştıran ABD bilim gemisine biner. Bu bilinmeyen bir  tür hayvanı yakalamak isterlerken denize düşen Aronnax, uşağı Conseil ve Kanadalı mızrakçı Ned Land kendilerini o varlığın içinde bulmuşlardır.

Bu dev bir balina değil bir deniz altıdır.. Gemiye alınan kazazedeler, esrarengiz Kaptan Nemo ve adamları ile tanışırlar. Kaptan Nemo, zengin ve kültürlü bir adamdır. Kendisine benzeyen insanlardan oluşan mürettebatı ile  denizaltında yaşayan Kaptan Nemo, sırlarının açığa çıkaracakları için cağı Aronnax ve arkadaşlarını serbest bırakmaz ve denizler altındaki hayata Nemo ile devam etmek zorunda kalırlar.

Roman kahramanları köpek balıkları ile çarpışmaktan, su altında volkan patlaması görmeye kadar birçok macera yaşar, Atlantis kıtasını ziyaret eder, Güney kutbunu keşfederler. 

ZAMAN VE MEKÂN

Eserdeki zaman 1868 yılında başlar. Bilim adamları denizler altında gördüklerin bu nesnenin bir tür balina olduğunu düşünürler ama yakalamaya çalıştıkları o nesnenin içinde bulurlar.

Eserde mekân okyanusun dipleri Atlantis ve denizler altında patlayan volkanlardır. Baltık Denizinde bir girdaba yakalanan gemiden bir daha haber alınmaz.

KARAKTERLER

  • Kaptan Nemo:  Nautilus’u  tasarlamış olan Hint Prensi  Nemo aynı zamanda bir mühendistir.  Kaptan Nemo, oldukça sert bir karakterli disiplini ve güçlü bir karakterdir.  Nemo, kendini dış dünyadan soyutlamış, gemisini ve davasını korumak adına öldürdüğü insanlardan dolayın üzüntü duyan bir bilim adamıdır.

  • Pierre Aronnax: ABD için çalışan kırk yaşlarındaki  deniz biyoloğu Fransız bilim  adamıdır.

  • Çevresinde gördükleri karşısında hayranlığa düşen meraklı  bir insandır.

  • Conseil: Aronnax’ın uşağı olan bu Flaman, sakin, patronunun aksine soğukkanlı ve  cesur bir adamdır.

  • Ned Land: Kanadalı bir mızrakçı olan Land, özgürlük aşığı çabuk kızan, yerinde duramayan bir kişidir.

  • Nautilus: Hızı saatte elli deniz miline ulaşabilen, elektrik enerjisi ile çalışan bir denizaltıdır. Geminin inşası ıssız bir adada yapılmış, parçaları dünyanın farklı şehirlerinden  gelmiştir. Gemi ihtiyaçlarını denizden karşılar. Kendine düşman olarak gördüğü gemileri batırabilmek için mahmuzlu bir pruvası vardır.

 ÖZETİ 

1866'larda doğru batan gemiler çoğalmış gemiciler  bu batan gemilerin  bir deniz canavarı tarafından batırıldığını düşünerek korkmaya başlamışlardır

Amerika Bilim Heyeti bu varlığın ne olduğunu merak etmeye başlar .  Abraham Lincoln adındaki bir gemi , bilinmeyen bir hayvan olduğunu düşündükleri  bu yaratığı bulmak ve mümkün olursa ortadan kaldırmak üzere hazırlanır. Fransız bilim adamı olan  Aronnax ve uşağı da bu gemiye binerek bu deniz yaratığını bulmak için yola çıkar.

Abraham Lincoln gemisi  bu deniz canavarıyla Japonya yakınlarında karşılaşır ve bu gemi esrarengiz deniz canavarını takip etmeye başlar. En sonunda usta mızrakçı Ned Land mızrağını bu canavara doğru savurur, ancak mızrak canavar zannettikleri bu varlığa batmaz ve geri savrulur.

Tam bu sırada  bu acayip varlık büyük bir su kütlesini geminin üzerine püskürtmüş,, geminin üzerinde olan t Ned Land, Piere  Aronnax ve uşağı Conseli  bu sarsıntı sonrasında gemiden düşerek , kendilerini bu acaip yaratığın üzerinde bulmuşlardır.  Canavarın üzerinde düşen Aronnax bu canavarın metalden yapıldığını anlayınca bu canavarın bir hayvan olmadığını fark eder.

Aronnax, bunun bir deniz yaratığı değil de insan yapısı bir gemi olduğunu anlamıştır.  Geminin içine alınan kazazedeler Kaptan Nemo ve gemideki diğer kişilerle tanışır. Toplumdan ilişkisini koparıp   o tarihe kadar kimsenin yapmadığı bir denizaltı yapan Kaptan Nemo, zengin, kültürlü bir  bilim adamdır. Gemideki mürettebat da Kaptan Nemo gibi özgür iradeleri ile bu gemiye binmiş olan aydın ve kültürlü insanlardır.

Kaptan Nemo, sırlarının açığa çıkacağı endişesi ile Aronnax ve arkadaşlarını  serbest bırakamayacağını ancak denizaltında özgür olduklarını söyleyerek, Onları okyanusun derinliklerini araştırmaya davet eder.

Kaptan Nemo, Aronnax’a sırrını saklamak adına onları gemide alıkoymak zorunda kaldığını açıklar. Bu durum Ned Land’ın hiç hoşuna gitmese de yapabileceği hiçbir şey yoktur

Zaman geçtikçe Kaptan Nemo’nun denizler hakkındaki bilgisinden etkilenmeye başlayan Aronnax, Nemo ile birlikte çeşitli serüvenlere atılır.  Natulısh ve içindekiler  köpek balıklarıyla mücadele etmek, deniz volkanının patlamasına şahit olmak, , bir top büyüklüğündeki inciler görmek gibi pek çok macera yaşarlar.  Atlantis’e  gelene kadar kadar  pek çok şey gören Aronnax büyük bir şaşkınlığa düşmüştür.

Kaptan Nemo ile birlikte Güney Kutbu’nu keşfetmeleri onu çok sevindirmiştir. Fakat gemi Güney kutbunda bir aysberge çarpıp sıkışmıştı. Gemi buzullar arasından çok zor da olsa çıkmayı başarmıştı.

Sicilya yakınlarında bir gemi Nautilus’a saldırmış. Kaptan Nemo bu gemiyi batırmak zorunda kalmıştı.  Bu durum, Aronnax ve Ned Land’ın hoşuna gitmese de Nemo yapabileceği başka bir şey olmadığını  söylemiş, ve daha da içine kapanarak onlarla görüşmeyi de bir müddet kesmişti.

Ned Land gemiden sıkılmış, profesörle  birlikte kaçma planları yapıyordu.  Bu arada yedi tane mürekkep balığı Natilus’a saldırmıştı. . Her biri ikişer ton ağırlığındaki bu dev canavarlar, bir Fransız gemiciyi alarak uzaklaştı. Kaptan Nemo gözyaşlarını tutamamıştı.

Natilus’a bir İngiliz gemisi saldırmış ve Natilus onu batırmak için atağa geçmiş ve onu batırmıştı.  İnsanlar teker teker denizin dibine batarlarken Kaptan Nemo dayanamayıp hıçkıra hıçkıra ağlamıştı.  Ned Land  bu olaydan sonra her ne pahasına olursa olsun gemiden ayrılıp vatanına dönmeye karar vermişti.

Gemi Baltık denizi civarındayken su yüzeyine çıktı. Ned Land  da planını uygulamaya koymuştu. O sırada Conseil, Mr. Arronnax ve Ned Land filikada vidaları söküyorlardı.

Bu arada gemi hızla devasa bir girdaba doğru ilerlemekteydi. Denizaltının kurtarma sandalının vidalarını  söken bu üç arkadaş sarsıntının etkisiyle bayılmışlardı. . Aronnax, uyandıklarında Lofoten adasında bir kulübede olduğunu fark etmişti.

Natilus’un akıbeti ise belli değildi. Profesörün tahminine göre Natilus oradan kurtulmuş; denizlerde intikam peşindeydi.

 İLGİLİ LİNKLER

Robinson Crusoe Hakkında Bilgiler Konusu Yorumlar Daniel Defoe

Robinsonlar Okulu Hakkında Konusu ve Özeti Jules Verne

Ay'a Seyehat Jules Verne

Denizler Altında Yirmi Bin Fersah Jules Verne

Esrarlı Ada Romanı Hakkında ve Özeti Jules Verne

Jules Verne Dünyanın Merkezine Seyahat Hakkında Özet İnceleme

Jules Verne Seksen Günde Devr-i Âlem Hakkında Özet İnceleme

Kaptan Grant'ın Çocukları Hakkında Özeti Jules Verne

Jules Verne’nin Balonla Beş Hafta Hakkında Özet İnceleme

15 Yaşında Bir Kaptan Hakkında Konu Özet

Jules Verne’nin Karpatlar Şatosu Hakkında Özet İnceleme

Dünyanın Ucundaki Fener Hakkında Konusu Özeti Jules Verne

Yüzen Şehir Hakkında Konusu ve Kısa Özet Jules Verne

Jules Verne’nin Buzlar Sfenksi Romanı Hakkında Konusu Kısa Özeti

Jules Verne’nin Yeşil Işın Romanı Hakkında

Jules Verne Meteor Avı Hakkında Konusu Özeti

Jules Verne’nin Altın Volkanı Hakkında Konusu ve Özeti

 KAYNAKÇA


[1] https://tr.wikipedia.org/wiki/Denizler_ YirmiBin_Fers

[2] https://www.idefix.com/kitap/denizler-altinda-20-000-fersah- /tanim.asp?sid

[3] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/esrarli-ada-romani-hakkinda-ve-ozeti-jules-verne/84739

 

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar