Aşşağıdan Böyle Beri Hay Oldu Fahri Bilge

18.04.2018

 

 
Aşşağıdan böyle beri hay oldu
Bağlandı yollar da kaçılmaz oldu
Öttü tühek al kanlar ahıttı
Boyandı suylar da içilmez oldu
 
Cadı Oğlu geliyor bahıŋ ilvana1142
Uğruŋda báġler var, sen seni sına
Şindi tühek öter bahın dumana1143
Avşar Osmanlı’dan seçilmez oldu
 
Cad’Oğlu sınandı çıkıldı boşa
Avşar’ıŋ atlısı sen biŋler yaşa
Bahılamaz bunca kannı ileşe
Kırıldı kanatlar uçulmaz oldu
 
Dadal Oğlu’m der ki mertlik böyl’olur
Düşmanıŋ üstüne mert olan varır
Ufacık yazılar kanınan durur
Ölülere kefin biçilmez oldu
 
 
247’de Mısırlı İbrahim Paşa’ya karşı devlet tarafından bütün derebeylerinin Bayazıd Oğlu Süleyman Paşa idaresinde müdâfaa vaziyeti aldıkları sırada ‘Payas’ mıntıkasını tutmakla mükellef olan Çapan Oğlu ve Ağcakoyunlu aşiretinden Cadı Oğlu, mukâvemet gösteremediklerinden müdâfaa hattı bozulmuş; Cadı Oğlu ve Çapan Oğlu da Pınarbaşı’na doğru kaçarlarken Mağara Çölü’nde Avşar evlerini (çadırlarını) görmüşler.
Çadırlara beş altı atlı ‘çalkama/ayran’ istemeğe gitmiş. Bunlardan biri ayran veren kıza şor1141atmış. Mesele kızın taraftarı Avşar erkekleri tarafından duyulmuş ve derhal kavga başlamış. Çapan Oğlu ile Cadı Oğlu’nun 2-3 yüz kişiden ibaret avanesinden 100-150 kişi ölmüş, sağ kalanlar kaçmışlar. Bu bozgunu duyan Dadal Oğlu iki türkü söylemiş.
 
1950 li yıllarda Kayseri de Banka Müdürü iken Kayseri ve Uzunyayla’da yaşayan 98 ozanın hayatını ve bazı şiirlerini kayıt altına alan  Fahri Bilge’nin   defterlerindeki kayıt bilgilerinden alınmıştır.
 
ÇAPRAZ, Erhan; “Fahri Bilge Defterlerindeki Kayseri ve Yöresi Halk Şairleri”, Yüksek Lisans Tezi, Kayseri, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, 2005.

Dadaloğlu'nun Hayatı Hakkında Tespitler

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar