Atasözü Nedir

25.06.2015

 

 

ATASÖZÜ

Atalarımızın uzun hayat tecrübelerinin özü olan   şiirsel mantıkla kurulmuş   hükümlerdir. ( bkz  Atasözü Nedir ve Tüm Yönleri ile Atasözlerimiz ) Meramını özlü ve kısa sözlerle anlatan kalıplaşmış sözler olarak tarif edilebilir.

Hikmet, hayat tecrübesi öğüt ve telkin içeren bu sözler nesilden nesle kulaktan kulağa, yöreden yöreye taşınan anonim sözlerdir.  Türklerde ilk atasözleri savlardır. İslami dönemde mesel- darbı mesel  veya durubu emsal adlarını almış günümüzde ise atasözü denmiştir.

İslamiyet öncesinden günümüze kadar ulaşan çok sayıda atasözü vardır. Bu durum atasözlerinin  dededen toruna aktarılmasını açıklayan  güzel bir örnektir. İslamiyet öncesinden gelen Bazı atasözlerin anlamı değişmemiş  ama kelimeleri yaşadığı çağa göre güncellenerek yaşamış günümüze kadar da ulaşmış tır. Divan’ı Lüğat üt Türki de verilen savların pek çoğu bu şekilde günümüze de de kullanılmaktadır.

Dolayısı ile atasözleri ilk söylendikleri zamandaki kalmazlar Atasözleri dilin kendisi gibi yaşayan çağa, zamana, lehçe ve ağızlara göre değişen canlı  hüküm sözleridir. Cağına zamanına, adet, gelenek ve gelişimlere açıktır. Bu durumlara göre de kendisini değiştirir ve günceller. Medeniyet, din , töre kavram, araç gereç alet edavat  vb ye göre değişimlere uğrar.

Örneğin

Aç ne yimes tok ne dimes: Aç ne yemez  tok ne demez anlamındaki  sav günümüzde  tok ağırlaması güç olur şekline dönüşerek  yaşamaktadır. “Yıgaç ucunga yel tegir. Körklüg kişige söz kelir. (Ağaç ucuna yel değer, güzel kişiye söz gelir) savı günümüzde Elamlı ağaç taşlanır şekline dönüşerek yaşamaktadır.

Irak yer  savın  arkış getirir: Uzak yerin haberini kervan getirir. Savı değişik türevleri ile günümüzde yaşamaya devam etmektedir. Kanı kan bile yumas. Savı Kanı kan ile yumazlar şekli ile yaşamaktadır. Yılan kendü egrisin bilmes, tevi boynun egri tir (Yılan kendi eğrisini bilmez, deve boynun eğri," der.)

Atasözlerinde şiirselliği sağlayan mecaz, unsurları, aliterasyon özellikleri, uyum ve ahenk vardır. Bu özellikleri akılda kalmasına ve kalıplaşmasını da sağlar. Atasözlerinin her birinde icaz sanatına da başvurulmuş demektir. Çünkü her atasözü fazla ve gereksiz sözden arınmış, ifadeyi kuvvetlendiren  seh li mümteni özelliklerle ifade edilmişlerdir.  

Deyimler yargı bildirmemeleri, hüküm ve öğüt içermemeleri ile atasözlerinden ayrılır. Vecizelerin ise söyleyeni bilinir. Atasözlerinin ise söyleyeni bilinmez.

Divan şiirinde pend-namelerde ve nasihatnamelerde çok sayıda atasözü  vardır. Şairler de her dönem de sık sık atasözü kullanmışlardır. Atasözlerimize ait  ilk derleme 12 yy da yazılmış olan Divan-ı Klüğat Üt Türki dir. 19 yy. Da Şinasi Durub –u Emsal-i Osmaniye, Ahmet Vefik Paşa  Müntehabat- ı Durub – ı Emsal  ile devam etmiş derlemelre çalışmları günümüze kadar da devam etmiştir. 

Atasözleri İlgili Linkler  

Atasözü Nedir Tüm Yönleriyle Atasözleri

Darb-ı Mesel Nedir Durub- ı emsal Sav Atasözü

Kaşgarlı Mahmud Divan-ı Lügat-üt Türk Deyim Atasözü Şiir Örnekleri

V Y Z İle Başlayan Atasözleri

T İle Başlayan Atasözleri ve Açıklamaları

S Ş İle Başlayan Atasözleri

Açıklamalı Atasözleri Sözlüğü K ile Başlayanlar

Açıklamalı Atasözleri Sözlüğü H ile Başlayanlar

Atasözleri ve Açıklamalı Sözlüğü D ile Başlayanlar

Atasözleri ve Açıklamalı Sözlüğü A ile Başlayanlar

Atasözü Nedir Tüm Yönleriyle Atasözler

Yorum yapmak için lütfenKayıt Olunya da