BATMAN İL KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ VE ESA KARDEŞLİK KONULU ŞİİR YARIŞMASI

05.01.2017
 
 
 
 
 
 
Sen de benim gibi deseydin bana
Bu gönlüm yanmazdı çok daha fazla 
                                                                   Ahmedi Hani
 
Mevlana,  İdris-i Bitlis, Yunus ile Fuzuliler yolundan gelen ozanlar.  Ahmedi Hani dilinden Mem u Zin diyen dengbejler!
Bu vatan uzak Asya’dan batıya “  kısrak başıdır.” Bu vatan Türk ile Kürt’ün; Laz ile Çerkez’in… Bin senelik öz yurdudur.  Eksik ayaklı at koşmaz; tek kanatlı keklik uçmaz.  Gelin ayaklara kanat, kanata ayak olalım.
 
Biz, bin yıldır bu kültürü ilmek ilmek işlemişiz. Aynı ağıtla ağlamış, aynı bayramda gülmüşüz. Eş seda türküler çalıp, aynı halayda durmuşuz. Aynı ortak kader için aynı cephede ölmüşüz. Aynı tasayla üzülmüş; aynı zaferle gülmüşüz.
 
Biz bir idik; hep bir idik; ezelden beri kardeştik. Aynı silahlara karşı aynı göğüsleri gerdik.  Aynı şehadetler ile toprağı tenle besledik.
Gelin canlar bir olalım, gelin bir halay kuralım. Ahmedi Hani’yi duyup “ Akla bir kapı açalım”  Yüreklerden, ocaklardan ateşi dışa atalım.   Artık ağıtları değil birlik ateşi yakalım. Gelin bir halay kuralım!  Gelin şiirler okuyup,   haydi türkü çağıralım.  
 
Malabadi köprüsünden Hasankeyf’e el sallayıp,  Meriç’ten, Fırat’a kadar yollara türkü dökelim. Zap Suyu’ndan Menderes’e şiirlerle seslenelim.
Zap suyundan geçen ile Meriç’in suyundan içen Allah’ın verdiği beden ile kalple doğmuyor mu?   Bu ülkede doğanların yazgısı aynı değil mi?  Aynı kader ile doğup, aynı şansa gülmedik mi?
 
Gelin canlar bir olalım. Gelin şiirler yazalım.  Kara günler kararmasın.  Analar hiç ağlamasın, kardeş eli kardeşinin bağrına hançer sokmasın!  Kadir Mevla ülkemizden kem gözleri ırak etsin!
 
İşte bu duygularla TC Batman Valiliği İl Kültür Müdürlüğü ile Edebî yâd ve Sanat Akademisi (  ESA)  ülke genelinde  “ Türkülerimiz de kardeş”, “ Şiirlerimiz de kardeş “  sloganları ile kardeşlik ve kardeşlik kültürü temalı bir şiir yarışması; panel, Âşıklar Atışması ile birlikte; Batman, Hasankeyf, Mardin, Midyat ve Siirt gezisi etkinliği tertip etmiştir.
 
 
ŞİİR YARIŞMASI ŞARTNAMESİ
 
a)            18 Yaşından büyük her vatandaşımız yarışmaya katılabilir.
b)           Her aday hiçbir yerde yayımlanmamış, ödül almamış ve belirlenmiş temaya uygun TEK BİR ŞİİR ile katılacaktır.  ( Siyasî, ideolojik, ayrıştırıcı ve kardeşlik duygularımızı yaralayıcı söylemler içeren şiirler değerlendirilmeyecektir. )
c)            Yarışmaya katılan her şair, şiirlerinin her yerde yayınlanmasına izin vermiş demektir. Seçilecek şiirlerden oluşturulacak Seçkiler Kitabından telif isteme hakkı yoktur.
d)           Yarışmaya katılmak isteyenler şiirlerini Edebî yâd ve Sanat Akademisine üye girişi yaptıktan sonra karşılarına çıkacak olan ŞİİR YARIŞMASI BATMAN seçeneğine tıklayarak şiirlerini yarışma için göndermiş olacaklardır. 
e)           Şiir yarışmasına katılım 15 Mart 2017 tarihinde sona erecektir.  Sonradan gönderilen şiirler yarışmaya dâhil edilmeyecektir.
f)            Yarışma sonuçları 30 Mart 2017 tarihine kadar ilan edilmiş olacaktır.
g)            Yarışmaya katılan şiirler aşağıda ilan etmiş olduğumuz seçki kriterleri ve puanlama usulü ile bildiride ifade edilen temalar ve ilhamları ışığında değerlendirilecektir.  Şiirlerin bu kriterlere uygun yazılması oldukça önem kazanmaktadır.
h)           Seçki Kurulu Edebî yâd ve Sanat Akademisi Edebi Kurulu, Batman Kültür Müdürlüğü, İstanbul Kültür Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi, Siirt Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi ve Batman Üniversitesi Akademisyenlerinden oluşacaktır.
i)             Dereceye giren ve ödül takdir edilen eserlerin ödülleri, daha sonra kesin tarih ve saat olarak da ilan edeceğimiz 15 - 20 Nisan arasındaki bir günde düzenlenen programda takdim edilecektir…  Davetli şairler ile ödül alanlar tüm etkinliklere katılacak; ulaşım, konaklama… Vb. ihtiyaçlar Batman İl Kültür Müdürlüğü tarafından karşılanacaktır.
j)             Ödül alanların ve davetlilerin; ödül, plaket, belge ve hediyeleri Batman İl Kültür Müdürlüğü tarafından takdim edilecektir.
k) Etkinlik komitesi üyeleri ve yakınları yarışmaya iştirak edemezler 
J) Yarışmaya Katılmak isteyenler   a üye olduktan sonra HESABIM da gözükecek olan " Şiir Yarışmasına Katıl(Ödüllü) seçeneğine tıklayrak  yarışmaya şiirlerini göndereceklerdir. 
 
 
SEÇKİLER KİTABI
 
Yarışmaya katılan şiirler arasından Edebi Kurulu tarafından takdir edilen şiirler Batman Valiliği İl Kültür Müdürlüğü tarafından kitaplaştırılacak, isteyen katılımcılara da gönderilecektir.
Seçkiler kitabına girebilmek en az ödül almak kadar önemlidir. Kitabın çok sayıda basılması ve civar il ve ilçelere de gönderilmesi muhtemeldir.
 
ŞİİR YARIŞMASI KRİTERLERİ VE PUANLAMA SİSTEMİ
 
a)            Kardeşlik, yurttaşlık ve beraberlik bilinci temasına katkı sağlayan özgün yaklaşımlar (10 PUAN) 
b)           Temaya katkı sağlayan farklı, olumlu, yapıcı fikirler  ( 10 PUAN )
c)            Kardeşlik,  yurttaşlık ve beraberlik bilinci temasına katkı sağlayan duygu zenginliği ( 10 Puan)
d)           Temaya katkı sağlayan buluş değerindeki fikirler  ( 5 PUAN )  çarpıcı ve özgün imgeler  ( 5 puan )  TOPLAM 10 PUAN
e)           Şiirde ahenk ( 5 ) ,  ritim, melodik ve müzikal unsurları sağlama mahareti ( 5 puan)  TOPLAM 10 PUAN
f)            Noktalama, imla yazım kurallarına uygunluk ( her hatadan bir puan düşülecek) 10 PUAN  (Post modern şiirler de bu madde 5 puan olarak değerlendirilecektir. )
g)            Dili doğru, güzel ve anlamlı kullanma becerisi  ( 10 PUAN )
h)           Söz sanatlarını, söz ve anlam oyunlarını kullanma ve uygulayabilme becerisi   ( 10 PUAN)
i)             Şiirin yazıldığı nazım türü ve tarzına göre şiirin dış yapısına uygunluk ve ustalık 10 PUAN
j)             Şairanelik, akıcılık ve akılda kalıcılık unsurları  ( 10 PUAN )
 
 
ÖDÜLLER
 
1.  2 Cumhuriyet Altını ( Hediyeler,  Plaket, Belge  )
2. 1 Cumhuriyet Altını ve Yarım Altın   ( Hediyeler,  Plaket, Belge  )
3. 1 Cumhuriyet Altını
 
5 Mansiyon…  Ödülü :  ( Çeyrek altın, Özel Hediyeler, Plaket, Belge )
 Jüri Özel Ödülleri  ( Özel Hediyeler, Plaket, Belge )
 
AYRICA BİR  ŞİİRE BATMANLI ŞAİR VAHAP AKBAŞ ÖZEL ÖDÜLÜ 
 
 
ETKİNLİK ÇERÇEVESİ
 
Şiir Yarışması, Panel, Âşık Atışması, gezi, şiir şöleni ve benzeri etkinlikler Batman Valiliği’nin geleneksel olarak düzenlediği “Kültür ve Turizm Haftası” etkinlik haftası içinde yapılacaktır.  Etkinliğe davet edilecek kişiler etkinliği düzenleyen Batman İl Kültür Müdürlüğü ve Edebî yâd ve Sanat Akademisinin etkinlik kurulu tarafından seçileceklerdir.
 
Etkinlikler: Kardeşlik Temalı Şiir Yarışması, Şiirler de Kardeştir Temalı Panel, Aşık Atışması; Batman,  Hasankeyf, Midyat Mardin, Siirt Kültür ve Tanıtım Gezisi, Ödül Töreni,  Batman Musiki Cemiyeti ile davet edilen şair ve sanatçıların ortaklaşa düzenleyeceği şiir ve şarkı şöleni,  çerçevesinde yürütülecektir.
 
ORGANİZASYON KOMİTESİ
 
Batman Valiliği İl Kültür Müdürlüğü, Edebî yâd ve Sanat Akademisi Edebi Kurulu, Etkinlik Komitesi mensupları: M.İhsan ASLANLI, Şahamettin KUZUCULAR, Şahin MUTLU ve Ecir DEMİRKIRAN’dır.
 
Sorularınız İçin ESA daki  İLETİŞİM Adreslerinden   ( Şahamettin KUZUCULAR, Şahin MUTLU ve Ecir DEMİRKIRAN’a  ulaşabilirsiniz. )
 
 
 
 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar

Salih Özel (Evreni)

Salih Özel (Evreni)

8 years ago

Vatan ve milletimizin birliğe, beraberliğe, huzura en çok ihtiyaç duyduğu bu dönemde Böylesine anlamlı bir tema ile düzenlenen Şiir yarışması ve kültür gezisi etkinliğine eser göndermekten büyük mutluluk ve onur duyduğumu belirtmek isterim. Biz Millet olarak 93 harbinden tutun Yemen çöllerinde, Fizanda, Çanakkalede, ve Kurtuluş savaşında Türk'ü, Kürd'ü, Laz'ı, Çerkezi, Arabıyla hep birlik yek vücut verdik savaşımızı, şimdi emperyalist güçlerin orta doğu dediği lakin bizim için vatanımızın ayrı kalmış bir parçası olan coğrafyayı yeniden dizayn etme plan ve projelerini ancak birlik ve beraberlikle bozarız, bozacağızda.Şimdiden emeği geçen herkese teşekkürlerimle

Hasan Akar

Hasan Akar

8 years ago

Ülkemizin içinde bulunduğu sıkıntılı bir,beraber olmaya ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde bu tür etkinliklerin gerçekleştirilmesini önemsiyoruz.

Mehmet Aluç

Mehmet Aluç

8 years ago

Tebrikler ederim bu güzel çalışmalar ve gelişmeler güzellikler ve birliktelik ruhu içinde gönül gönüle çalışan ESA ve ailesini ve Şahamettin kardeşimi.

Ahmet Süreyya Durna

Ahmet Süreyya Durna

8 years ago

Böyle güzel bir projeyi düşünenleri ve icraya koyanları tebrik ediyorum. Yer güzel, tema güzel; yalnız Mayıs ayı olarak düşünülseymiş keşke. Çünkü Batman için en revnaklı ay, bu aydır bence...

Hasan Akar

Hasan Akar

8 years ago

Kardeş şiirlerin,kardeş türkülerin,kardeş şarkıların söyleneceği projelere ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde düzenlenen etkinliği önemsiyor,emek sahibi mülki ve mahalli kurum,kuruluş ve şahsiyetleri tebrik ediyorum.

Mahir Başpınar

Mahir Başpınar

8 years ago

Kardeşlik adına düşünülen bu güzel programı düşünen emeği geçenleri kutluyor, başarılar diliyorum

Kadir Kaya

Kadir Kaya

7 years ago

Selam. Birlik beraberliğe çok ihtiyacımız olduğu şu günlerde Kardeşlik üzerine şiir yarışması açan ekibinizi kutlarım.

Ümmet Caner

Ümmet Caner

7 years ago

Şahamettin hocam, Merhaba... Şiir yarışmasının sonuçlarını sabırsızlıkla bekliyoruz. Emekleriniz için gönülden teşekkürler. Sevgiler saygılar...

Kadir Kaya

Kadir Kaya

7 years ago

Arkadaşlar sanırım katılım çok yüksek oldu.Şiirler de birbirine yakın derecede seçici kurula zaman yetmedi.Neticede açıklanacak sabır hepimize

Diyaeddin Kahraman(Fâni)

Diyaeddin Kahraman(Fâni)

7 years ago

Sonuçların ne zaman açıklanacağını öğrenebilir miyiz? Çoktan açıklanması gerekiyordu...

Yasin Kaya

Yasin Kaya

7 years ago

Yetkili bir kişi neden yarışmanın sonuçlarıyla ilgili bir açıklama yapmıyor ?

Hakan SUNA

Hakan SUNA

7 years ago

Yarışmanın son başvuru tarihinin 5 gün uzatılması, katılımcı sayısının diğer yarışmaya nazaran 4-5 kat (belki daha fazla) artması ve yetkili arkadaşların etkinlikle aktif olarak uğraşması dikkate alındığında biraz daha sabretmemiz gerekiyor herhâlde diye düşünüyorum.

Şahamettin Kuzucular

Şahamettin Kuzucular

7 years ago

Değerli Arkadaşlar. Yarışmaya ülkenin her şehrinden ve her kesimden çok sayıda şair katılmış, bu yarışma halkımızın ülke bütünlüğü , kardeşliği ve bekasına ne denli önem verdiğini somut bir biçimde ortaya koymuştur. Yarışmaya verilen ve gösterilen ilgi ülkemizin böyle bir girişime ne kadar ihtiyaç duyduğunu da ortaya koymaktadır. Şiir yarışmasında en yüksek puanları alarak finale kalan 66 şiir ikinci kez ve önceden ilan edilen kriterlere göre tek tek ve madde madde yeniden puanlandığı için süre uzamıştır. Buna rağmen Şiir yarışmasının sonuçları Pazartesi SABAHI SİTEMİZDEN İLAN EDİLMİŞ OLACAKTIR. Katılan ve takip eden herkese teşekkür ediyor, geçikme için mazur görülmemizi de rica ediyoruz.

Mehmet Aluç

Mehmet Aluç

7 years ago

Teşekkürler ederim açıklama için kardeşim,kolay gelsin,selam ve dua ile.

Diyaeddin Kahraman(Fâni)

Diyaeddin Kahraman(Fâni)

7 years ago

Bu değerli açıklamanız için çok teşekkür ederiz. Güzel sonuçlar bekliyoruz. Selam ve dua ile...