Çanlar Kimin İçin Çalıyor Hakkında Bilgiler Konusu Ernest Hemingway

20.04.2015
Çanlar Kimin İçin Çalıyor Hakkında Bilgiler Konusu  Ernest Hemingway

Yazıda   Ernest Hemingway’in  Çanlar Kimin İçin Çalıyor (For Whom the Bell Tolls), romanı hakkında bilgiler, romanının özeti,  romanın konusu, ana fikri,  romanın kahramanları, romanın olay örgüsü,  romanın yazarı,   ERNEST HEMİNGWAY” hakkında bilgiler, romanın şahıs kadrosu  yazarın diğer romanları,  eserden alıntılar yer alır.  Eser hakkında yorumlar,  romanın anlatım tekniği, yazarın bakış açısı, romanın tekniği, romanın türü, çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi, yazar ve eseri arasındaki, eserle yazarın biyografisi arasındaki alakalar incelenmiştir.

 ESER HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER

Çanlar Kimin İçin Çalıyor (For Whom the Bell Tolls), Amerikalı yazar Ernest Hemingway tarafından 1940 yılında yazılmış bir savaş romanıdır.[1] Roman, İspanya İç Savaşında İspanya’daki Cumhuriyetçi bir gerilla birliğine dâhil olan genç bir Amerikalı gönüllü olan Robert Jordan'ın hayatı üzerine kurgulanmıştır. Robert Jordan , Segovia şehrine yapılacak olan saldırıda köprüyü dinamit ile havaya uçurmakla görevlendirilmiş bu süreç içinde de ateşli bir aşk macerası içine girmiştir.

Hemingway bu romanı ile İspanyol İç Savaşı sırasında dağlarda savaşan gerilla güçleri arasında bulunan Amerikalı bir profesörün gözünden savaşın anlamsızlığını dile getirmeye çalışır.[2]

Bu roman t Ernest Hemingway’in yaşam öyküsü ve anılarından pek çok izler taşıyan bir romandır.  Bu roman  Ernest Hemingway’in İspanya İç Savaşı’na  muhabir olarak katıldığı  günlerinde  duyduğu gördüğü olaylar, kişiler ve duyguların ürünü olarak ortaya çıkmıştır. İspanya iç savaşını muhabir olarak izleyen yazar, gerillalar arasında dolaşmış, faşist idareye karşı savaşan gerillaların içerisinde kalmış, gazeteye yazdığı haberlerde de, Franco karşıtı olduğunu gizlememiş bu roman da bu yıllardaki gözlemlerinin hatırası olarak ortaya çıkmıştır. 1939’ da Franco’nun iktidara gelmesiyle ikinci eşinden boşanıp İspanya’da tanıştığı Martha Gellhorn ile evlenen yazar bu [3]romanını işte bu günlerde yazmıştır.

Kitabın adı, şair John Donne’ın bir katedralde başrahip olduğu dönemdeki vaazlarından birinde söylediği vaazlardan yapılmış bir alıntıdır. [4]

Roman macera türünde bir savaş romanı kurgusu özelliği taşır. Roman idealleri uğruna ölümü göze alan insanların duygularını ve kahramanlıklarını romantik unsurlarla ele almıştır. Romanda, idealler, ölüm, korku sevinç temaları savaş atmosferi içinde başarıyla yansıtılmıştır.

İspanya  İç Savaşı sırasında faşizm karşıtı gerillalara katılan Profesör, Robert Jordan patlayıcı konusunda uzmandır.  Profesör, Robert Jordan, Segovia şehrine yapılacak bir saldırı için bir köprüyü havaya uçurmakla görevlendirilmiştir.  Romandaki karakterler bu görevin ölümlerine sebep olacağını düşünmekte ve neden ölecekleri konusunda olayları, savaşı ve sebeplerini  sorgulamaktadırlar. Profesör, Robert Jordan’ın  İspanyol güzeli Maria’ya âşık olması da işlerin daha da karışmasına yol açacaktır.  Roman, karakterlerinin ölüm korkusu ve savaşın anlamsızlığı konusundaki düşüncelerini  köprünün havaya uçurulması vaka düzeni içinde anlatmaktadır.  Roman en güç koşullarda, ölümle yüz yüzeyken bile sevgi, umut, korku bütün canlılığıyla yaşayan farklı türden bilinçli insanların düşüncelerini ve duygularını canlı bir anlatımla dile getirmekteki başarısı ile dikkat çekmektedir. Romanın diğer bir özelliği ise   iç savaş sırasında hem gerillaların hem de  hükümetin çıkmazlarını ortaya koymaktaki başarısıdır.

Yazar bu eserini 1939'da Havana , Küba; Key West, Florida ; ve Sun Valley, Idaho gibi çeşitli ülkelerde ve yerlerde iken , el yazması şeklinde hazırlamıştır. Küba ‘daki Hotel Ambos Mundos'ta yaşadığı günlerde geliştirdiği eserini 1940' yılı temmuz ayında New York City'deki InterContinental New York Barclay Hotel'inde tamamlamıştır. [5]  Eser aynı yıl içinde ve Ekim ayı içinde yayınlanır.

Eserdeki kurgu Hemingway'in Kuzey Amerika Gazete İttifakı için muhabir olarak İspanya İç Savaşı sırasında yaşadığı deneyim ve gözlemlere dayanır. Aynı yıllarda İspanyol bir kadın ile evli olömuş olması da eserin yazımına etki edcen faktörlerden biridir. Savaşın vahşetini anlatmak amaçlı yazılmış olan roman bu amacını romanın ana karakteri olan Robert Jordan'ın düşünceleri ve deneyimleri yansıtıcı bilinci üzerinden anlatır.

Eser dünyanın pek çok ülkesinde Amerikan Edebiyatının en sevilen romanlarından biri olmuştur. Bu eser Amerikan Edebiyatının en popüler romancılarından biri olan Hamingway’in  popüler olmasına sağlayan romanlarının en başlarında gelmektedir. Eser pek çok dile çevrilmiş pek çok listede “ Dünyanın en iyi romanları arasında da gösterilmiştir.  Eserin birçok ülkeye ve birçok dile çevirisi yayımlanmış,  eser hala birçok ülkede en çok satılan romanlar arasında yerine korumaktadır. Bu roman Le Monde2nin  yaptığı anketlerden çıkan, yirminci yüzyılın en iyi yüz kitabı  arasına da girmiş olan eser ülkemizde de çok sevilmiş MEB okurlara ve öğrencilere tavsiye ettiği Yüz Temel Eser arasına da [6]alınarak okunması için tavsiye edilmiştir. 

Eser pek çok dile çevrilmiş bir macera türü romandır. Eser  1943 yılında ilk kez filme de uyarlanmış, [7]bu ilk filmin  yapımı, yönetmenliğini ve yapımcılığını Sam Wood üstlenmiştir.  Filmin başrollerini Gary Cooper ve Ingrid Bergman, paylaşmışlardır.

“İnsanoğlu yalnız değildir. Bir ada gibi bağımsız ve kendi başına değildir. Dünyanın herhangi bir parçası bütünün bir bölümüdür Küçük bir toprak parçası denize aksa koca bir kıta küçülür. Bütün bir ülke yok olsa, arkadaşların ölse senin evin ve yaşadığın ülke yok olmuş gibi üzülmelisin. Çünkü ben de o büyük bütünün bir parçasıyım. İşte bu yüzden; asla, Çanlar Kimin İçin Çalıyor? Diye sorma. Çanlar senin için çalıyor”. John DONNE[8]

ESERİN KONUSU [9]

Romanın kahramanı olan Prof. Robert Jordan, patlayıcı konusundaki uzmandır. İngiliz asıllı Prof. Robert Jordan İspanyol iç savaşı sırasında çetelere katılmıştır. Bu yüzden Segovia şehrine yapılacak bir saldırıya zemin hazırlamak için bir köprüyü havaya uçurmakla görevlendirilmiştir. Emrine de bir takım insanlar verilmiştir. Profesörün emrindekiler bu görevin ölümlerine sebep olacağını düşünmekte, ne için öleceklerini ve ölmeleri halinde neyin düzeleceğini sorgulamaktadır. Prof. Robert Jordan bu görevdeyken başından birçok olay geçecek ve gerçek aşkını bulacaktır.

ESER İLE İLGİLİ LİNKLER

Kaynakça  


[1] https://en.wikipedia.org/wiki/For_Whom_the_Bell_Tolls

[2] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/silahlara-veda-ernest-hemingway/134783

[3] https://www.insanokur.org/canlar-kimin-icin-caliyor-ernest-hemingway/

[4]https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87anlar_Kimin_%C4%B0%C3%A7in_%C3%87al%C4%B1

[5] https://en.wikipedia.org/wiki/For_Whom_the_Bell_Tolls#cite_note-7

[6] https://www.sinemalar.com/film/5860/canlar-kimin-icin-caliyor

[7] https://www.sinemalar.com/film/5860/canlar-kimin-icin-caliyor

[8] https://www.sinemalar.com/film/5860/canlar-kimin-icin-caliyor

[9] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/canlar-kimin-icin-caliyor-ve-ozeti-ernest/83951

 

 

 

 

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar