Çeşmibülbül

21.08.2016



Çeşm-i bülbül

"Çeşm-i Bülbül"  Osmanlı döneminde III. Selim zamanında ülkemize girmiş ince camdan yapılmış zarif bir cam eşyadır.  Onun yapımında cam sanatının özel bir tekniği kullanılır.  Çeşm-i büllbüller, ince helozonik çizgiler, üzerinde sanat değeri taşıyan desenler ve renkler ile harika bir görünüme sahip cam eşyalardır. Çeşm-i bülbüller ince ve renkli cam çubukların yüksek ısıda eritilip  cam macunlarının içine yerleştirilmesi, bülbül , sülün, gövdeli , ince belli veya kuş gagalarına benzetilen çok değişik formlarda şekillendirilen  ve fırınlanarak meydana çıkarılan çok narin ve  antika değeri taşıyan cam eşyalardır. Üzerindeki çizgiler dönerek burgulanan zarif biçimlerdedir. 

Çeşm-i bülbüllerin şekilleri onu yapan ustanın hayal gücü, sanat zevki ince düşünceleri ile meydana gelir. Her bir çeşm-i bülbülün farklı bir modeli onun yapan ustasının kimliğini, üslubunu ve imzasını yansıtmış olur. Bu bakımdan bu eşyalar seri üretimden ziyade sanatsal ve özel üretimler gibidir. 

"En değerli yanı, camın içindeki renkli çizgilerin oluşturduğu ilginç ve duyarlı geometriden kaynaklanır. Bu geometrik çizgiler bir yönüyle sanat eserini oluştururken diğer yandan uzun yıllar sonucu oluşan gerçek "ustalığı" temsil eder."

Beykoz  Paşabahçe  cam fabrikaları üretimleri olan bu ürünlerin 18. 19 yy da yapılmış olanları antika değerindedir.

Çeşm-i bülbül- Şiir Dünyamızda -

Çeşm-i bülbül

Çeşm-i Bülbül Nasıl Yapılır?



Yorum yapmak için lütfenKayıt Olunya da