Charlie'nin Büyük Cam Asansörü Hakkında Roald Dahl

15.05.2015

 

 
Yazıda “Roald Dahl’ın Charlie'nin Büyük Cam Asansörü “romanı hakkında bilgiler, romanının özeti,  romanın konusu, ana fikri,  romanın kahramanları, Roald Dahl’ın Charlie'nin Büyük Cam Asansörü romanın olay örgüsü,  romanın yazarı, Roald Dahl’ın hayatı, romanın şahıs kadrosu  yazarın diğer romanları,  , eserden alıntılar yer alır.  Eser hakkında yorumlar,  romanın anlatım tekniği, yazarın bakış açısı, romanın tekniği, romanın türü, çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi, yazar ve eseri arasındaki, eserle yazarın biyografisi arasındaki alakalar incelenmiştir.
 
Charlie'nin Büyük Cam Asansörü İngiliz yazar Roald Dahl tarafından 1964 yılında  yazılan Charlie’nin Çikolata Fabrikası  adlı romanın çok önemli bir ilgi görmesi üzerine  1972 yılında yazılan devamı niteliğindeki  çocuk romanıdır.  Özgün adı  “Charlie and the Great Glass Elevator” [1]olan ve Türkçeye   Charlie’nin Cam Asansörü  olarak tercüme edilen  Roman  Charlie’nin Çikolata Fabrikası adlı kitabındaki kahramanlarını bu defa asansöre bindirerek dünya dışında bir yere götürmüş ve onlara ilginç olaylar yaşatmıştır.
 
  Hikâye ilk romandaki  çikolata fabrikası sahibi  Willy Wonka'nın Charlie Bucket ve ailesini fabrikasının asasörüne bindirerek uzaya götürmesini konu almaktadır.
 
Charlie'nin Büyük Cam Asansörü  romanı ilk kez 1972 yılında Alfred A. Knopf, Inc. Tarafından Amerika Birleşik Devletleri'nde basılmış,  diğer bir baskısı  ise 1973 yılında George Allen & Unwin tarafından İngiltere 'de yayımlanmıştır.[2] Charlie’nin Çikolata Fabrikası  ‘nın[3]  satış rakamlarına ulaşan  bu kitap  32 dile  çevrilmiş, 13,7 milyon kopya satmayı başarmıştır.[4]
Roman serisinin ikincisi de ilki kadar olmasa da oldukça çok sevilmiş ve ödüller de almıştır.  Eser  1978 Nene Award (1978) ödülünü almış 1975 yılında ise  Surrey School Award (İngiltere, 1975) ödülünün sahibi olmuştur. [5]  Bu iki  romanı ile oldukça önemli bir servete kavuşan Robert Dahl bu iki eserinin atışından gelen   telif ücretinin %10’unu  kurmuş olduğu  Roald Dahl yardım kurumlarının çalışmalarına katkı için  bağışlamıştır. [6]  Bu yardımlar İngiltere’deki  yoksul ve düşkün  çocuklar ile ailelerine  fiili yardımlarda bulunmaktadır.
 
Önceki kitabın aksine, bu kitabın film uyarlaması  yapılmamış,  yapımcıların film haline getirme teşebbüsleri sonuçlanmamıştır. Dahl  bu serinin üçüncü bir kitabını  da yazmayı düşünmüş  ama bunu bitiremeden hayata gözlerini yummuştur. [7]
 
Konu
Charlie'nin Çikolata Fabrikası'nın devamı olan bu kitapta Charlie sonunda fabrikasıyla birlikte çikolatalara da kavuşur. Fabrikanın sahibi Willy Wonka, küçük Charlie ile kalabalık ailesini Büyük Cam Asansöre bindirip bir yolculuğa çıkarır. Fakat bu asansör dünyaya değil bambaşka bir yere gidecektir. Charlie Bucket'ın  bindiği asansör onu uzaya  çıkarmış Charlie Bucket’in başına ilginç olaylar gelmiştir.  
 
 
Roald Dahl
Roald Dahl, 1916 yılında İngiltere, Galler'de Norveçli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Eğitimini İngiltere'de tamamladıktan sonra Afrika'da Shell firması için çalışmaya başladı. İkinci Dünya Savaşı’nda RAF savaş uçaklarında pilotluk yaparken, başından aldığı ağır bir darbe sonucu ordudan ayrıldı ve yazmaya başladı. Roald Dahl, başarılı ve tanınan çocuk kitapları yazarlarından biridir. Çocuk kitaplarının yanı sıra büyükler için yazdığı kitapları ve oyunları vardır. Roald Dahl, 1990 yılında 74 yaşındayken ölmüştür.[8]
 
[2] https://tr.wikipedia.org/wiki/Charlie%27nin_B%C3%BCy%C3%BCk_Cam_Asans%C3%B6r%C3%BC
[4] ] https://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/4660873.stm
[5] https://tr.wikipedia.org/wiki/Charlie%27nin_B%C3%BCy%C3%BCk_Cam_Asans%C3%B6r%C3%BC
[6]  canyayinlari.com/book_data/9789755102559.27_preview.pdf
[7] Martin Chilton (18 November 2010) The 25 best children's books The Daily Telegraph
[8] https://www.kitapyurdu.com/kitap/charlienin-buyuk-cam-asansoru/10054.html

 

 

 

 

 

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar