KategorilerKİTAP ÖZETLERİ VE ELEŞTİRİLERİCingöz Recai Mişon’un Definesi Hakkında Özet Peyami Safa

Cingöz Recai Mişon’un Definesi Hakkında Özet Peyami Safa

10.03.2019

 

Bu roman serileri 1924 yılında yazılmaya başlanmış,  Peyami Safa, bu romanlarını Server Bedi  taka adı ile yazmış, bu romanlar ilk önce gazetede tefrika edilmiş ancak sonraki yıllarda kitap halinde de basılmışlardır.

Kurmacası merak uyandıracak başlıklara ve vaka düzenine sahip bu romanlar basit ve çok kolay anlaşılır bir dille yazılmış,  bu basit anlatım, zeki, açıkgöz ve ferasetli bir halk kahramanı olan Cingöz Recai’yi hayli öne çıkarmıştır.

CİNGÖZ RECAİ HAKKINDA

Cingöz Recai polis hikâyeleri dizisi Peyami Safa’nın Server Bedi müstear adı ile yazmış olduğu her biri uzun hikâye şeklindeki 30-50 sayfadan oluşan fasiküller şeklinde yayımlanan polisiye macera türünde romanlardır.  Peyami Safa, bu kitaplarında, Server Bedi adını kullanmıştır.

Cingöz Recai adlı roman serisi polisiye macera türündedir.  Cingöz Recai, ülkeye nam salmış ama çok da yakışıklı, kurnaz, polisleri de sinirlendiren, kibar bir hırsızıdır.  Dünyaca ünlü dedektif Sherlock Holmes’e bile kök söktüren bu soğukkanlı, tahsilli ve zarif hırsızın peşinden ise Başkomiser Mehmed Rıza habire koşturmaktadır.  

Cingöz Recai,  namusu ve şerefi ile servet edinen kimseye dokunmamakta ama haksız yollardan kazanç ve servet edinmiş kimselerin paralarına ve mallarına göz diken bir hırsızdır. Üstelik çalıp çırptıklarını kendine değil yoksullara ve muhtaçlara dağıtan bir adamdır. Kendi kanunlarına göre sosyal adaleti sağamaya çalışan bu hırsız bu nedenle ünlenmiştir

 

MİŞON’UN ALTINLARI

Cingöz Recai o günlerde işsiz güçsüz kalmıştır. Sevgisi Jale ile zaman zaman görüşmekte ama günleri oldukça heyecansız geçmektedir.

Bir gün evinde otururken gazetede okuduğu bir haber ile irkilir.

Gazete haberine göre Mişon adında yaşlı bir Yahudi’ye on yıl evvel babasından yüklü bir miras ile çok sayıda altın kalmıştır. Ancak bu yaşlı adam çok cimri olduğundan dolayı altının tek bir tanesine dokunmamış ve tek bir tanesini dahi eksiltmemiş üstelik arttırmıştır.

Mişon altınlarını saklamış ve hayatı boyunca da sakladığı yeri kimseye söylememiştir.  “Can çekişen bir ihtiyarın ağzından ancak Azrail laf alabilir.” Mişon ölmek üzeredir ve herkes altınların ne olacağını merak etmektedir. Ancak ölüm döşeğinde olmasına rağmen kimseye altınların yerini söylememektedir.

Cingöz bu haberi okuduktan sonra kendine bir iş çıktığı için sevinir.  Cingöz Mişon’u altınlarını bulmaya karar vermiştir. Cingöz Recai ise Mişon’un altınlarına gözünü dikmiştir çünkü bu yaşlı adam ölüp gidecek, altınlar da bulunamayacak, kaybolan altınların kimseye de bir hayrı olmayacaktır.

Cingöz Recai, hemen gizlenmiş altınlarını Mişon’dan çalmak için plan yapmaya koyulur.

PEYAMİ SAFA İLGİLİ TÜM LİNKLERİ SAYFASI

 

Peyami Safa Hayatı Edebi Kişiliği ve Romancılığı

https://edebiyatvesanatakademisi.com/writer/peyami-safa

Yorum yapmak için lütfenKayıt Olunya da