CİNGÖZ RECAİ ROMAN SERİLERİ PEYAMİ SAFA

10.03.2019

CİNGÖZ RECAİ ROMAN SERİLERİ  PEYAMİ SAFA

 

 

 

CİNGÖZ RECAİ ROMAN SERİLERİ HAKKINDA

Bu roman serileri 1924 yılında yazılmaya başlanmış,  Peyami Safa, bu romanlarını Server Bedi  takma adı ile yazmış, bu romanlar ilk önce gazetede tefrika edilmiş ancak sonraki yıllarda kitap halinde de basılmışlardır. Lakin bu hikayeler arasında henüz kitap halinde basılmamış olanları da vardır. 

Cingöz Recai polis hikâyeleri dizisi Peyami Safa’nın Server Bedi müstear adı ile yazmış olduğu her biri uzun hikâyeler şeklindeki kısa romanlardan oluşan polisiye macera türünde romanlardır.  Kendi adını kullandığı tezli romanlarında yanlış batılılaşma, toplumun ve fertlerin ahlaki çöküntülerinden kaynaklanan kişisel, toplumsal bunalımları,  yozlaşmanın ve ahlaki çöküntülerin insanların ruhlarında yarattığı sıkıntıları ele almış olan Peyami Safa, edebi endişe ile yazmadığı para kazanmak amacıyla yazdığı kitaplarında Server Bedi adını kullanmıştı. 

Peyami Safa, para kazanmak amacıyla yazdığı bu  kitaplarda, kullandığı bu takma adı annesi Server Bedia Hanım'ın adından uyarlanmış, Server Bedi müstear adını ile yüzlerce eser vermişti. Bunlar arasında en sevilenleri Cingöz Recai romanları ile Cumbadan Rumbaya adlı romanı olmaktadır.

Cingöz Recai adlı roman serisi polisiye macera türünde ve hepsinde de Cingöz Recai'nin ana kahramanı olan bir roman servisidir. Bu romanlarının sonraki sayılarına Sharlock Holmes ve yardımcısı da dahil olmakta, başkomser karakteri ve Cingöz Recai'nin sevgilisi de hemen her seride karşımıza çıkmaktadır.

Bu roman serisi on beş adet civarında ayrı ayrı hikayelerden oluşur. Sayılarının fazlalığına rağmen Cingöz Recai romanları daha çok 30-50 sayfadan oluşan fasiküller şeklinde yayımlanan küçük kitapçıklardır. Cingöz Recai romanları üzerinde çalışmalar yapan Esin Bayraktar'a göre, bu kahramanlar, Arsen Lüpen ve Sherlock Holmes’ün izlerini taşır.[1] Kurmacası merak uyandıracak başlıklara ve vaka düzenine sahip olan  bu romanlar basit ve çok kolay anlaşılır bir dille yazılmış,  bu basit anlatım, zeki, açıkgöz ve ferasetli bir halk kahramanı olan Cingöz Recai’yi hayli öne çıkarmıştır.

Cingöz Recai, ülkeye nam salmış ama çok da yakışıklı, kurnaz, polisleri de sinirlendiren, kibar bir hırsızıdır.  Dünyaca ünlü dedektif Sherlock Holmes’e bile kök söktüren bu soğukkanlı, tahsilli ve zarif hırsızın peşinden ise Başkomiser Mehmed Rıza habire koşturmaktadır.Roman serisine daha Sherlock Holmes ve yardımcısı Dr.Watson' da dahil olmuştur.

Cingöz Recai,  namusu ve şerefi ile servet edinen kimselere dokunmamakta ama haksız yollardan kazanç ve servet edinmiş kimselerin paralarına ve mallarına göz diken bir hırsızdır. Üstelik çalıp çırptıklarını kendisi yemeyen, yoksullara ve muhtaçlara dağıtan bir adamdır. Kendi kanunlarına göre sosyal adaleti sağamaya çalışan bu hırsız bu yönleri ile bir parça Köroğlu ve Wilhem Tell'e de benzemiş olur. Cingöz Recai karakterinin bu nedenle de ünlenmişti ve çok sevilmiş olduğu söylenebilir. 

 

Peyami Safa’nın para kazanmak amaçlı yazdığı bu roman serisinin kahramanı olan Cingöz Recai, Türk edebiyatında Arsen Lüpen ve S. Holmes benzeri sevilen bir karakter olmuş,  roman gördüğü ilgi nedeni ile filme de uyarlanmıştır.

Cingöz Recai serisi şu kitaplardan oluşmaktadır. 

Cingöz Kafeste

Sultan Aziz'in Mücevherleri

Kral Faruk'un Elmasları 1-2

Cingöz'ün Esrarı 1-2

Zeyrek Cinayeti 1-2

Arsen Lüpen İstanbul'da 1-2

Esrarlı Köşk

Kaybolan Adam

Şeytani Tuzak

Elmaslar İçinde

Tiyatro Baskını

Mişon'un Definesi

Göztepe Soygunu

Kartal Pençesinde

CİNGÖZ RECAİ FİLMLERİ 

Cingöz Reccai roman serilerinin ilk film uyarlaması 1954 yılında yapılmış  1954 yapımı Beyaz Cehennem / Cingöz Recai adlı filmin yönetmenliğini Metin Erksan yaparken, Cingöz Recai karakterini ise Turan Seyfioğlu canlandırmıştır.

1969 yapımı filminde Cingöz Recai'yi Ayhan Işık, Mehmet Rıza karakterini Abdurrahman Palay canlandırmıştır.

Cingöz Recai filmin üçüncü uyarlaması 2017 de yapılmıştır. Yönetmenliğini Onur Ünlü'nün yaptığı filmin senaristliğini Kerem Deren ve Pınar Bulut yapmış,  Cingöz Recai karakterini ise Kenan İmirzalıoğlu üstlenmiştir.

 

 

  İLGİLİ LİNKLERİMİZ 

 ·         Peyami Safa Hayatı Edebi Kişiliği ve Romancılığı

·         Mahşer Romanı ve Özeti ( Peyami Safa)

·         YALNIZIZ ROMAN İNCELEME VE ÖZETİ PEYAMİ SAFA

·         Dokuzuncu Hariciye Koğuşu Roman Özeti ve İnceleme Peyami Safa

·         Fatih Harbiye Özet ve İnceleme Peyami Safa

·         Fatih Harbiye Hakkında ve Analiz Peyami Safa

·         Dokuzuncu Hariciye Koğuşu Yazımı Basımı Konusu Hakkında Peyami Safa

·         Peyami Safa Hayatı Edebi Kişiliği ve Romancılığı

·         Matmazel Noraliya'nın Koltuğu Hakkında Özeti Tahlili Peyami Safa

·         Sözde Kızlar Hakkında Konu Özet İnceleme Peyami Safa

·         Biz İnsanlar - Hakkında Konu Özet Analiz Peyami Saf

·         Bir Tereddütün Romanı Hakkında Konusu Özeti Peyami Saf

·         Cingoz-Recai-Mison-un-Definesi-hakkinda-ozet-peyami-safa

·         Cingoz-Recai-Sultan-Aziz-in-Mucevherleri-hakkinda-ozet-peyami-safa

·         Cingoz-Recai-Roman-sSerileri-peyami-safa/

·         Cingoz-Recai-Zeyrek-Cinayeti-hakkinda-ozeti-peyami-safa/63448


[1] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/peyami-safa-hayati-edebi-kisiligi-ve-romanciligi/74826

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar