Cingöz Recai Sultan Aziz'in Mücevherleri Hakkında Özet ( Peyami Safa )

10.03.2019

Cingöz Recai Sultan Aziz'in Mücevherleri Hakkında Özet ( Peyami Safa )

 

 

 

 

CİNGÖZ RECAİ ROMAN SERİLERİ HAKKINDA

Cingöz Recai polis hikâyeleri dizisi Peyami Safa’nın Server Bedi müstear adı ile yazmış olduğu her biri uzun hikâye şeklindeki 30-50 sayfadan oluşan fasiküller şeklinde yayımlanan polisiye macera türünde romanlardır.  Peyami Safa, para kazanmak amacıyla yazdığı bu kitaplarında, Server Bedi müstear adını kullanmış, bu takma adla pek çok eser vermiştir.

Cingöz Recai adlı roman serisi polisiye macera türündedir.  Cingöz Recai, ülkeye nam salmış ama çok da yakışıklı, kurnaz, polisleri de sinirlendiren, kibar bir hırsızıdır.  Dünyaca ünlü dedektif Sherlock Holmes’e bile kök söktüren bu soğukkanlı, tahsilli ve zarif hırsızın peşinden ise Başkomiser Mehmed Rıza habire koşturmaktadır.  

Cingöz Recai,  namusu ve şerefi ile servet edinen kimseye dokunmamakta ama haksız yollardan kazanç ve servet edinmiş kimselerin paralarına ve mallarına göz diken bir hırsızdır. Üstelik çalıp çırptıklarını kendine değil yoksullara ve muhtaçlara dağıtan bir adamdır. Kendi kanunlarına göre sosyal adaleti sağamaya çalışan bu hırsız bu nedenle ünlenmiştir.

Sultan Aziz'in Mücevherleri

 

Faruk ile Tülin 5 yıllık evlidir ama Faruk karısının mizacını henüz tam anlayamamış kaynanası Mesadet Hanım da ölmüştür.  Bir gün Şoförleri Nuri elleri bağlı ağzı tıkalı şekilde bahçede ölü bulunur. Bu olay basına ‘’Bostancı muamması’’ olarak geçer.

Mesadet Hanım ölmeden önce 2 milyon lira değerinde olan mücevherlerini bankadan alıp konaklarına getirirken saldırıya uğramış,  mücevher sandığı da çalınmış Mesadet Hanım da bu nedenle kalp krizi geçirip ölmüştür Lakin hırsızlardan ve şoförü öldüren canilerden haber yoktur.

Üstelik bunca değerli mücevherlerin Mesadet hanımın eline nasıl geçtiği de muammadır. Gazetelere göre bu mücevherleri Cingöz Recai çalmıştır.

Ancak bu olay Cingöz Recai ‘ni işlerine pek de benzememektedir.  Bunun üzerine Cingöz Recai hemen sevgilisi Jale ile işe koyulur.   Cingöz ise bu mücevherleri Nuri’nin çalmış olduğunu düşünmektedir. Bu nedenle Nuri’ye giderek onu sıkıştırır. Faka Nuri, Recai’nin kafasına vurup kaçmayı başarmıştır.

Recai kendine geldikten sonra çalınan çekmece ile içindeki bir kartı bulur.  Kartın üzerinde 2 numaralı Cingöz Recai yazılıdır. Jale odada beklerken Recai konağı arar.  Konakta küçük bir kart daha bulmuştur ve kartın üzerinde şifreli sayılar vardır.

Cingöze göre fail İsviçre’de hukuk eğitimi almakta olan Faruk’tur.  Cingöz ile Jale Nuri’yi tekrar bulurlar ve üçü birlikte sayıları ve olayları değerlendirirler.

Kısa bir araştırmadan sonra Tülin’in bir sevgilisi olduğunu ve onunla haberleştiğini anlarlar.  Recai Tülin’i anlamak için hizmetçisine sayılarla ilgili sorular sormuş ve Jale konağa hizmetçi olarak işe girmiştir. Recai’nin adamı Necati de bazı bilgiler bulmuştur. Ferhat isimli bir kişi şüpheliler arasına karışmıştır.

Necati, Ferhat’ı takip ederek hakkında çok şey öğrenir.  Ferhat ‘ın babası öldükten sonra, annesi de ailenin tüm servetini kumarda kaybetmiştir. Ferhat, Fransa’da okumuş, Ünlü olmak hevesiyle bir bir stüdyo kurmuş, tecavüzden de hapse düşmüş bir adamdır.  Ferhat hapiste iken kasa hırsızı bir Rum bir katil ve bir başka hırsızla çok yakın dost olmuştur.  Ferhat hapisten çıktıktan sonra kuruduğu stüdyoda kızları kandırarak kötü yola düşüren bir adamdır.

Ünlü olmak isteyen kızları kötü yola düşürüp zenginlerin evlerine hizmetçi olarak sokup onların sırlarını öğrenen bir kişidir.  Nitekim Mesadet hamının konağına da Emine adlı kızı sokmuş ve bu kız sayesinde Tülin ile tanışmıştır. Bir gün Faruk ile Tülin kavga etmiş ve Faruk’un Tülin ‘den şüphe ettiği de ortaya çıkmıştır.

Faruk gece elmasları çalmaya gelen Ferhat’ın adamı Ömer’i öldürmüştür. Recai ile Faruk görüşmeye başlamış;  Faruk, Recai ile birlikte çalışmaya karar vermiştir.  Fakat Recai, Faruk’un doğru bilgi vereceğinden emin değildir.

Bir gece Recai konağa girip Nuri’yi, elleri bağlı, ağzı tıkalı bulmuş tam o esnada da kafasına aldığı bir darbeyle kendi de bayılmıştır.  Gözlerini açtığı yer bir depodur ve karşısında Ferhat ile onun bir adamı vardır. Recai elleri bağlı olduğu halde ipnotizma yaparak Ferhat’ı kontrol eder ve iplerini kestirir. Ferhat, Recai ile çalışmak istemektedir. Recai kabul eder ama Ferhat’tan emin değildir.

Ferhat ile adamı Piko, Tülin’i kaçırıp mücevherlerin yerini öğrenirler. Tülin, mücevherlerin yerini söyler.

Recai konağı araştırırken antredeki parkelerin arasında boşluk olduğunu anlar ve burada bir yüzük bulur. Tülin mücevherlerin yerini değiştirmiş bir yüzük orada kalmıştır. Ferhat ve adamı Tülin tarafından kandırılmıştır. Recai .köşke gelen polislere Ferhat ve adamını teslim eder.

Recai’den bunları öğrenen  Komiser Mehmet Rıza  konağı basarak  Tülin’i ve suç ortaklarını yakalar

 İLGİLİ LİNKLERİMİZ 

 ·         Peyami Safa Hayatı Edebi Kişiliği ve Romancılığı

·         Mahşer Romanı ve Özeti ( Peyami Safa)

·         YALNIZIZ ROMAN İNCELEME VE ÖZETİ PEYAMİ SAFA

·         Dokuzuncu Hariciye Koğuşu Roman Özeti ve İnceleme Peyami Safa

·         Fatih Harbiye Özet ve İnceleme Peyami Safa

·         Fatih Harbiye Hakkında ve Analiz Peyami Safa

·         Dokuzuncu Hariciye Koğuşu Yazımı Basımı Konusu Hakkında Peyami Safa

·         Peyami Safa Hayatı Edebi Kişiliği ve Romancılığı

·         Matmazel Noraliya'nın Koltuğu Hakkında Özeti Tahlili Peyami Safa

·         Sözde Kızlar Hakkında Konu Özet İnceleme Peyami Safa

·         Biz İnsanlar - Hakkında Konu Özet Analiz Peyami Saf

·         Bir Tereddütün Romanı Hakkında Konusu Özeti Peyami Saf

·         Cingoz-Recai-Mison-un-Definesi-hakkinda-ozet-peyami-safa

·         Cingoz-Recai-Sultan-Aziz-in-Mucevherleri-hakkinda-ozet-peyami-safa

·         Cingoz-Recai-Roman-sSerileri-peyami-safa/

·         Cingoz-Recai-Zeyrek-Cinayeti-hakkinda-ozeti-peyami-safa/63448

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar