Cingöz Recai Zeyrek Cinayeti Hakkında Özeti Peyami Safa

10.03.2019

Cingöz Recai Zeyrek Cinayeti  Hakkında Özeti Peyami Safa

Cingöz Recai polis hikâyeleri dizisi Peyami Safa’nın Server Bedi müstear adı ile yazmış olduğu her biri uzun hikâyeler şeklindeki kısa romanlardan oluşan polisiye macera türünde romanlardır.  Kendi adını kullandığı  tezli romanlarında yanlış batılılaşma, toplumun ve fertlerin ahlaki çöküntülerinden kaynaklanan kişisel, toplumsal bunalımları,  yozlaşmanın ve ahlaki çöküntülerin insanların ruhlarında yarattığı sıkıntıları ele almış olan Peyami Safa, edebi endişe ile yazmadığı para kazanmak amacıyla yazdığı kitaplarında Server Bedi adını kullanmıştır.

Peyami Safa, para kazanmak amacıyla yazdığı kitaplarda, annesi Server Bedia Hanım'ın adından uyarladığı Server Bedi müstear adını kullanmış, bu takma adla yüzlerce eser vermiştir. Bunlar arasında en sevilenler Cingöz Recai macera romanları ile Cumbadan Rumbaya adlı romanlardır.

Müstear ad ile yazdığı romanlar arasında en sevilen romanları ise Cingöz Recai serisidir.

Cingöz Recai adlı roman serisi polisiye macera türündedir. Sayılarının fazlalığına rağmen Cingöz Recai romanları daha çok 30-50 sayfadan oluşan fasiküller şeklinde yayımlanan küçük kitapçıklardır. Cingöz Recai romanları üzerinde çalışmalar yapan Esin Bayraktar'a göre, bu kahramanlar, Arsen Lüpen ve Sherlock Holmes’ün izlerini taşır.[1]

Cingöz Recai, ülkeye nam salmış ama çok da kibar bir hırsızıdır.  Dünyaca ünlü dedektif Sherlock Holmes’e bile kök söktüren bu kurnaz, soğukkanlı, tahsilli ve zarif hırsızın peşinden ise Başkomiser Mehmed Rıza habire koşturmaktadır.

Cingöz Recai,  namusu ve şerefi ile servet edinen kimseye dokunmamakta ama haksız yollardan kazanç ve servet edinmiş kimselerin paralarına ve mallarına göz diken bir hırsızdır. Üstelik çalıp çırptıklarını kendine değil yoksullara ve muhtaçlara dağıtan bir adamdır. Kendi kanunlarına göre sosyal adaleti sağamaya çalışan bu hırsız bu nedenle ünlenmiştir.

CİNGÖZ RECAİ ZEYREK CİNAYETİ KONUSU VE ÖZETİ

Zeyrek’te oturan Hacı Zihni Efendi her gece kendi evinin bahçesini bir elinde bir bıçak ve bir elinde fenerle dolanmakta, bahçedeki ağaçların üzerine bir şeyler kazımaktadır. Komşuları hatta karısı ve kızı bile bu tavırları yüzünden Hacı Zihni Efendi ‘nin delirdiğine karar vermişlerdir.

Zihni Efendi’nin hakkında eskiden beri alavere dalavereyi sevdiği eski vakitlerde bu tip işlerle kaçırdığı altınları olduğuna dair söylentiler de vardır.  Ancak bu altınları hiç kimse görememiş,  Zihni Efendi de çok cimri bir adam olduğundan altınlara sahip zengin bi adam gibi de davranmamıştır.

Altınlarının olduğu bilinmekle beraber yerini karısına dahi söylememiş ama bir defasında  “ben ölünce kızım anlayacak “ demiştir. Zihni Efendi’nin evine birkaç def polis gelmiş onlar da hiçbir şey bulamamış hatta Zihni Efendi onlara da saldırmıştır.

 

Zihni Efendi hakkında gazetede bir yazı çıkmış, Cingöz Recai de bu haberi okuyarak olaya ilgi duymuştur.  Bunun üzerine Cingöz, Hacı Zihni’nin karşısındaki evi kiralayıp Zihni Efendiyi izlemeye almıştır. Her gece Hacı Zihni evden çıkmakta bahçedeki büyük ağacın altına gelerek acayip hareketler yapmaktadır.   Fakat Cingöz ve adamlarının göremediği biri Hacı Zihni’yi öldürüp içine atar ve intihar süsü verir. Herkes Hacı’nın delirip intihar ettiğini düşünmektedir ama Cingöz Recai bunun öyle olmadığını bilmektedir.

Cingöz asıl olayı Komiser Mehmet Rıza’ya bildirmiş ama Mehmet Rıza ise emekli olmak zorunda kalmış, kendi açtığı dedektif hanesinde çalışmaktadır. Cingöz’ün hikâyeyi anlatması ile birlikte Zeyrek cinayetini araştırmaya başlar. Cingöz’de on yardımcı olmaktadır ama Cingöz’ün asıl amacı merhum Hacı Zihni’nin altınlarını bulmaktır.  İki rakip farklı sebepler bu cinayetteki sırrı çözmeye çalışmaktadır.

 İLGİLİ LİNKLERİMİZ 

 ·         Peyami Safa Hayatı Edebi Kişiliği ve Romancılığı

·         Mahşer Romanı ve Özeti ( Peyami Safa)

·         YALNIZIZ ROMAN İNCELEME VE ÖZETİ PEYAMİ SAFA

·         Dokuzuncu Hariciye Koğuşu Roman Özeti ve İnceleme Peyami Safa

·         Fatih Harbiye Özet ve İnceleme Peyami Safa

·         Fatih Harbiye Hakkında ve Analiz Peyami Safa

·         Dokuzuncu Hariciye Koğuşu Yazımı Basımı Konusu Hakkında Peyami Safa

·         Peyami Safa Hayatı Edebi Kişiliği ve Romancılığı

·         Matmazel Noraliya'nın Koltuğu Hakkında Özeti Tahlili Peyami Safa

·         Sözde Kızlar Hakkında Konu Özet İnceleme Peyami Safa

·         Biz İnsanlar - Hakkında Konu Özet Analiz Peyami Saf

·         Bir Tereddütün Romanı Hakkında Konusu Özeti Peyami Saf

·         Cingoz-Recai-Mison-un-Definesi-hakkinda-ozet-peyami-safa

·         Cingoz-Recai-Sultan-Aziz-in-Mucevherleri-hakkinda-ozet-peyami-safa

·         Cingoz-Recai-Roman-sSerileri-peyami-safa/

·         Cingoz-Recai-Zeyrek-Cinayeti-hakkinda-ozeti-peyami-safa/63448

 


[1] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/peyami-safa-hayati-edebi-kisiligi-ve-romanciligi/74826

 

 

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar