KategorilerYabancı Roman Özetleri RomancılarDeniz Feneri Yazım Süreci Basımı Özeti Virginia Woolf

Deniz Feneri Yazım Süreci Basımı Özeti Virginia Woolf

16.03.2015

 

Özgün adı “To the Lighthouse” olan ve Türkçeye Deniz Feneri adı ile tercüme edilen roman, İngiliz edebiyatının lezbiyen romancısı Virginia Woolf’un ilk kez kendisine ait Wirginia Hogarth Yayınevi’nde(Leonard’la Hogarth Press)  1927 yılında basılmış altıncı eseri olmaktadır.

Virginia Woolf ,  devrinin ünlü yazar ve eleştirmenlerinden birisi olan babası Sir Leslie Stephen, sayesinde o çağın en ünlü yazar ve romancıları ile haşır neşir olarak büyümüş, düzenli bir resmi eğitim alamadığı halde babası , babasının yakın çevresi ve babasının zengin kütüphanesi sayesinde kendini yetiştirmişti.

Annesini 13 yaşında iken kaybeden Virginia Woolf , ergenlik yıllarında lezbiyen eğilimlere sahip olduğunu anlamış, annesinden daha çok sevdiği babası ile de sorunlar yaşamaya başlamıştı. Ancak babası 2004 yılında ölünce, babasın yakın çevresinden tanıdığı lezbiyen ve biseksüel sanatçılarla olan ilişkisini daha bir kuvvetlendirmiş ressam ablası Vanessa ve diğer kardeşleriyle Bloomsbury Grubu’nun yaşadığı semte taşınıp bu gruba dâhil olmuşlardı.  Evli ve ressam olan ablası Vannesa  ile Virginia ‘nın yaşadığı ev lezbiyen ve biseksüel yazar, şair, düşünür, ressam ve diğer sanatçılardan oluşan   Bloomsbury Grubu’nun mekanı haline gelmiş, Virginia ise bu grubun akıl hocasına dönüşmüştü. [1]

Yazarlık hayatını böylesi bir ortamda besleyen Virginia, Bloomsbury Grubu’na dahil iken iyilik meleği sayılabilecek zengin bir siyaset teorisyeni olan Leonard Woolf ile evlenip onun soy adını almış ve kocası ile birlikte ve 1917’de Wirginia Hogarth Yayınevi’nde (Leonard’la Hogarth Press)  yayınevini kurmuştu.  Virginia Woolf’un yazarlık hayatı da bu yayınevi sayesinde başlamıştı. [2]

Yazarın başyapıtlarından biri olan Deniz Feneri, adlı romanı yazarın altıncı eseri olarak 1927 yılında Wirginia Hogarth Yayınevi’nde(Leonard’la Hogarth Press)  yayımlandı. Bu roman süreklilik arz etmeyen, belirli bir düzene de uymayan,  belirli bir vakaya da dayanmayan basit bir olaya dayanıyordu. Romanda anlatılanlar yazarın hayatından alınmış  heyecansız ve merak uyandırmayacak basitlikte kesitler,  Virginia Woolf’un,  sosyal hayata dair sorgulamaları, iç gözlemleri , iç konuşmaları, açığa vurmadığı dini inanışları , gizli kapaklı dokunduğu cinsel sorunlarının dışa vuran yansımalarından ibaretti.

 Belirli bir eğitimi olmayan yazarın anlatım biçimi de düzensiz, kesintili,  sorunlu iç dünyasının dağınık söylemleri şeklinde bir anlatımdır.  Romandaki olay zinciri de bilinç akışı denilen bu gelgitli anlatımın içine serpiştirilen kopuk olay zincir parçalarından ortaya çıkmaktadır.  Belirli bir olay örgüsünün olmadığı roman “bir deniz fenerinin kendi ekseni etrafında dönen ışığı” gibi Ramsay ailesinin gündelik yaşamı, dini, ahlaki toplumsal sorgulamaları, kadın, aile, evlilik, üzerine düşünceler, sıradan olaylar etrafında dönüp durur.

Romandaki Ramsay ailesi esasında yazarın kendi ailesi anlatılan da yazarın kendi düşünceleri ve tepkileri olmaktadır.

Deniz Feneri, 1998 yılında, Modern Kütüphane tarafından 20. yüzyılın en iyi 100 İngilizce romanı listesinde 15. Sırada gösterilmiştir.[3] 2005 yılında ise roman Time dergisi tarafından en iyi yüz İngiliz romanı olarak listelenmiştir. [4]

Roman, üç defa filme de uyarlanmıştır. To the Lighthouse isimli 1983 İngiliz yapımı televizyon filmi en çok biline uyarlamasıdır. ve oyuncuları arasında Rosemary Harris, Michael Gough, Suzanne Bertish ve Kenneth Branagh bulunmaktadır. “[5]

Deniz Feneri Özeti

Roman üç bölümden oluşur ve ilk bölümü hemen hemen bir gün içinde geçen basit bir olayı anlatmaktadır. İkinci bölüm ise on yıllık bir dönemi özetlemiştir. Son bölümde ise Ramsayların on yıl sonra  adaya dönmeleri James’in Deniz Fenerine ulaşması, özgür komşuları kadın ressam Lily’in resmini bitirmesi örgüsüne dayanır.

I.BÖLÜM

Olaylar Skye Adası'ndaki yazlık evlerine gelmiş olan sekiz çocuklu Ramsay ailesi etrafında geçmektedir. Bu sıradan ailenin babası olan Mr. Ramsay,  çoğu kez kendini düşünen bir bilim adam, Mrs. Ramsay ise fedakâr bir annedir. Ailenin en küçük oğlu James Ramsay, adadaki Deniz fenerine ulaşmayı hayal eden bir çocuktur. Bu ailenin dostu olan Lilly ise kendi hayatını yaşayan başına buyruk, güçlü bir kadın ressamdır.

James,  adadaki deniz fenerine gitmek istemiş çocukları ile pek ilgilenmeyen Mr Ramsay havanın kötü olması nedeni ile bunu onaylamamıştır.  Bu olay yüzünden Bay Ramsay ile karısı çok tartışır James ise çok üzülür. Ancak Mss Ramsay, küçük oğlunun umudunu koruması için ona destek çıkmaktadır.

II. BÖLÜM

Bu yüzden anne Ramsay, kendi hayatını, çok sevdiği kocasının ilgisizliğini, aile yaşantısını sorgulamaya başlar. Hayran olduğu kocasının ona karşı da ilgisiz olduğu sonucuna ulaşmıştır. Bay Tansey adındaki komşuları Mss Ramsa’ya hayrandır. Komşuları Lllıy ise bir resim yapmakta ve onu bitirmek için uğraşmaktadır.  Lılly ile Bay Tansey bu resim üzerinde fikir alışverişi yapmaktadır.

Mrs.Ramsay kendini aciz biir olarak da görmeye başlamıştır. Mr. Ramsay ile olan evliliğini ve aile hayatını sıkıcı bulmaktadır.  Mrs.Ramsay hayatını kaybetmiş, Mr. Ramsay ise çocuklarına olan ilgisini tamamen kaybetmiştir.

III. BÖLÜM

 Mss. Ramsay’ın ailesi neredeyse dağılmak üzeredir. James 16 yaşına gelmiş ama en sonunda deniz fenerine ulaşmayı başarmıştır.

.Ancak Deniz fenerine ulaştığında hayal ettiği şeyin olmadığı fark ederek buraya ulaşmanın önemsiz bir şey olduğunu anlamıştır.  Evlenme tekliflerine rağmen Lilly resmini bitirmiş ancak bu resmin kaybolup gideceğini bilmektedir.

KAYNAKÇA


[1] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/virginia-woolf-hayati-edebi-kisiligi/147614

[2] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/virginia-woolf-hayati-edebi-kisiligi/147614

[3] Best Novels" (İngilizce). Random House. 1999. 7 Şubat 2010

[4] "All Time 100 Novels". Time (İngilizce). 16 Ekim 2005.

[5] https://tr.wikipedia.org/wiki/Deniz_Feneri_(roman)

Yorum yapmak için lütfenKayıt Olunya da