DOLAYSIZ ANLATIM NEDİR

30.07.2021


DOLAYSIZ ANLATIM NEDİR

Anlatımın başkasına ait olduğunu belirterek ve başkasına ait anlatımın, cümlenin ibarenin hiç bir şekilde değişikliğe uğratılmadan sözün veya alıntının söylendiği biçimde aktarılmasına dolaysız anlatım denir.

 Dolaysız anlatımda en önemli şey; aktarılan bilgilerin, sözün veya yazının başkasından alıntılandığını belli etmek, alıntıyı hiç değiştirmeden ve üzerinde hiç oynamadan aktarmış olmaktır.

Dolaysız anlatıma doğrudan anlatım da denir. Başkasına ait bir sözün hiç değiştirilmeden aktarılmasına doğrudan anlatım  ( BKZ  Doğrudan Anlatım ) ; başkasından öğrendiğimiz, bir konu, haber bilgi veya anlatımı diğer bir başkasına  içeriği değiştirmeden ama kendi cümlelerimizle anlatıyorsak bu tip aktarmaya da dolaylı anlatım denir.

Dolaylı anlatım;  başkalarına ait sözleri değiştirerek, başkalarının anlattığını aktarmak amaçlı olarak veya başkalarının anlatımını sadece içerik olarak aktarmaktır.

Başkasına ait bir bilgi bir konuşma içinde doğrudan anlatılıyorsa tırnak içine almak daha doğrudur.  Doğrudan anlatımda tırnak içine alınmasa bile aktarılan sözün veya alıntının kime ait olduğu da belirtilebilir.

Atatürk,  “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir”  demiş ve ordular İzmir’e yürümüştür.

“Hayatta en hakiki mürşit ilimdir” demiş  Atatürk. ( dolaysız doğrudan anlatım)

Atatürk hayatta en gerçek yol göstericinin ilim olduğunu söylemiştir ( dolaylı)

İLGİLİ LİNKLER

Dolaylı Anlatım

Doğrudan Anlatım 

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar