Emine Şenlikoğlu Özkan Hayatı Eserleri ve Edebi Kişiliği

06.06.2013

 

EMİNE ŞENLİKOĞLU ÖZKAN

(d. 27 Mayıs 1953 / ö. -)  Yazar, şair

 

1953 yılında Giresun’un Dereli ilçesinin Ambaralan Köyü’nde dünyaya geldi. Çocuk yaşta ailesiyle birlikte Giresun’un Dereli ilçesinden önce Adapazarı’na gelmişler daha sonra da İstanbul’a yerleşmişlerdi. İstanbul’a geldiklerinde dokuz yaşındaydı.

 

Şenlikoğlu; İstanbul İmam Hatip Lisesi’nin orta ve lise kısmını dışarıdan sınava girmek suretiyle bitirip 1996'da mezun olmuştu. Daha küçük yaşta Hıristiyanlığı araştırdı ve kiliselere gidip İncil’i okumaya başladı. Sonra İslâm'ı incelemeye ve İslami tahsil için yoğun bir eğitime önem verdi.Liseden sonra Kahire El Ezher Üniversitesine bir süre devam etti. [1] Bir süre Kahire’deki El-Ehzer Üniversitesi’nde İslam dini üzerine araştırmalar yapmıştı. Ülkeye döndükten sonra bir müddet Hatiplik ve öğretmenlik yaptı. En sonunda yazarlık yapmaya karar verdi.

 

Türkiye'nin çeşitli illerinde ve dış ülkelerde konferanslar verdi. RECEP ÖZKAN ile evlendi. Fıkıh, akait gibi İslâmî temel ilimlerle meşgul oldu. Ayrıca, İlahiyat mezunu eşi Recep Özkan ve özel hocalardan dersler aldı.Eşi  Recep Özkan ile 1985 Şubatında Mektup dergisini çıkarmaya başladı. 1985'ten itibaren Mektup dergisinin genel yayın yönetmenliğini yaptı. Mektup dergisi dışında Gençlik, Sur, Ribat, Yeni Devir, Milli Gazete, Marmara, Yeni Asya, Mektup, Vahdet, Akıncı gibi yayın organlarında yazıları yayımlandı. [2]

 

İslami hassasiyeti ile tanınan yazar Şenlikoğlu 1984'de yazmış olduğu ilk kitabı; "GENÇLİĞİ İMANINI SORULARLA ÇALDILAR" adlı kitabından dolayı 2,5 yıl cezaevinde yattı. 1984 tarihinden itibaren İslami muhtevalı kitaplarını yayımlamaya başladı. Yazılarından dolayı sık sık yargılandı.

“Bize Nasıl Kıydınız” adlı romanı sinemaya da uyarlandı.

 

Çevre Koruma ve İnsanlığa Hizmet Derneği (kurucu başkan), Yakınları Kaybolanlar Derneği (fahri başkan), Beyaz Ay Derneği, İstanbul Belediyesi Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı ile Mazlum-Der üyesidir.[3]

 

Yazılarında Hatice Kuyumcu, Mümine Mahkûm, Mehmet Çizgi takma adlarını da kullandı. [4] Daha ziyade bir romancı olarak tanınmıştır. Emine Şenlik oğlu  HİDAYET ROMANCILARI arasında gösterilmiştir. Emine Şenlikoğlu’nun “eserlerinde Batılı yaşam eleştirilir, arayış içindeki insanların İslam'la tanışması ve kendilerini dine vermeleri anlatılır “

 

 Roman ve öykülerinde İslami yaşantıdan uzaklaşan, dini bir kenara bırakıp İslam’a uygun yaşamayan insanların dramlarını anlattı. Hurafelere inanan İslam dinini yanlış anlayan anne ve babaları uyarmak amaçlı konular ele almıştı.  Eserlerinde çağa uygun yaşayan bireylerin İslam’dan uzaklaştıkları düşüncelerini ana fikir olarak ele aldı.

 

 

 

 İki çocuk annesi olan Emine Şenlikoğlu’nun eserleri şunlardır: [5]

 

  1. SERİ: "Gençliğe HATIRAMDIR" Gençliğin İmanını Sorularla Çaldılar, Bize Nasıl Kıydınız, Mahkûm Duygular, Burası Cezaevi, İslam'da Erkek, Ne Olur ihanet Etme, Ülkemi Arıyorum, Biz Bu Vatanin Nesi Oluyoruz, Ruhumun Penceresi, Kelepçeli Kalemimden, Ağlatan Yollar, İnsanlar da Kayar, Telefonla Röportaj, Önce Soru Sorarlar, İsimsiz Kitap, Vicdan Azabı, Maria, İdamlık Genç (Bu seri tamamlanmıştır.)
  2. SERİ: "İnsanlığa çağrı" İnsanlığın Belgeseli Kıbrıs Sular içinde Bir Yetim Ben Kimin Kurbanıyım Geri Tepen Kurşunlar, Radyo ve Basın Röportajları, Televizyon Röportajları, Uzaktaki Çığlıklar, Geçmişin İzleri, Sabıkalı ve Dul Çingene, İmamın Manken Kızı  Son Pişmanlık Fayda Eder, Çin İşkencesi, Kadınları Kadınlar da Eziyor (Bu seri tamamlanmıştır.)
  3. SERİ: "NESİLLERÎN ÖYKÜSÜ" Anne Büyüklere Bir Şey Söyle i, Küçük Kız, Küçük Kelebekler, Yılan Yavrusu, Kırmızı Elbiseli Kız... 


ROMANCILAR İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR VE LİNKLERİ


KAYNAKÇA

 

[1] Dr Aslan Tekin, Edebiyatımızda Terimler, Elips Yyaınları, Ankara, 2005, shf.502

[2] DR. YAVUZ SİNAN ULU, http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/senlikoglu-emine

[3] Işık, İhsan (2007). "Şenlikoğlu, Emine". Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi. C. 8. Ankara: Elvan Yayınları. 3335-3336.

[4] Yalçın, Murat (Ed.) (2010). "Şenlikoğlu, Emine". Tanzimat'tan Bugüne Edebiyatçılar Ansiklopedisi. C. 2. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları. 955.

[5] https://www.eminesenlikoglu.org/biyografi.php

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar