16.02.2016
Avusturya Florin
Filorin Filori
Filorin: Eski devirlerde Venedik Dukalığı tarafından çıkarılan 993 ayar ve 1 dirhem 1/4 krat ağırlığındaki altınların adıdır. Günümüzde ise Avrupa parasal birliği ( Euro ) dan önce Hollanda'da kullanılan ulusal para birimi Gulden ‘in diğer adıdır.
Eski edebiyata dair metinlerde florin sözcüğü Venedik altını veya Venedik parası veya Avusturya – Nemçe – parası veya altınlı şeklindeki anlamı ile karşımıza sık sık çıkar.
Osmanlıların Fatih devrinden itibaren altın para bastıklarını ama diğer milletlere ait altınları da piyasa da kullandıkları bilinen bir gerçektir. İlk Osmanlı altını “Fatih Sultan Mehmet'in ikinci defa cülusundan yirmi sekiz sene sonra, Venedik Dukası esas alınmak suretiyle basıldığı … Fatih Sultan Mehmet altınlarının yüzünde ‘Darib-ün nadri sahib-ül-izzi vennasri, filberri velbahri’ unvanı ve arkasında ise kendisi için sultan ve babası için Han elkabı ile adı, ‘ azze nasrühü’ kelimesiyle darp yeri ve tarihi yazılı“ [1] olduğu da bilinmektedir. Bu yaldızlı altınlara halk arasında Filori adı da verilmiştir. Nitekim Peçevî , Hacı Halife ve Koçi Bey gibi osmanlı tarihçileri Osmanlı altınlarını flori diye adlandırmışlardır. Buna rağmen osmanlı altınlarına altın, nakdi altın veya sikkei hasene gibi adlar verildiği de eski metinlerden anlaşılmaktadır.
Filori ve Filorin eski şiirimizde sık sık karşımıza çıkar.
Şiirimizde filori ile caize almak tabiri de bu manalar içindedir. Filori altınla birlikte, kızıl, sarı ve altın renkle alakaları benzetmeler içinde kullanıldığı gibi yuvarlak oluşu, kızıl ve sarı renkleri itibari ile Güneş ve Ay ile ilgili benzetmeler arasında da karşımıza çıkmaktadır.
Güller siperleriyle üleşti filoriyi
Mülk-i şitâyi gâret edip leşker-i bahar Baki
Baki’nin bu beytinde şair gülü kalkana gülün ortasındaki çanakta bulunan sarı renki bölgeyi de altınlara benzetmiş eski Türk akıncılarının ele geçirdikleri altınları kalkanlarına doldurarak paylaştıklarına da işaret etmiştir. [2]
Değer bir kez yüzin görmek o mâhun
Güneş kursı gibi yüz bin filori (Bâkî
Her harf-i âferîni ki yüz bin hazînedir.
Yüz bin filori istemek olsun mu çiftine. Şair Lebib
Çok filori birle ol kim akça koyar koynına.
Girer ol şol ay u gün yüzlü güzeller Edirneli Nazmi
Takıldı gerden-i gerdûna sanki 'ıkd-ı le'âl
Çerâg-ı mâha yine bir filori dikdi güneş. Baki
Yok dime hîç filoriyi vir o sîm-tene
Çekmek isterse eger kim seni karz-ı hasene Gelibolulu Sun’î (1486- 1534)
Lütfuyla erdi Baki’ye rengin filoriler
Guya saçıldı meclise bir destmal gül. Baki
Bir floridir frengi görinen her bir benek
Müft kuçmaz ol kabâ [sı] sîmîn-ten dildârumuñ Gelibolulu Sun’î (1486- 1534)
Olup zîb –i gerdûne –i zer- niğar
Güneş gibi etti filori nisar İzzet Molla ( Mihnet Keşan )
KAYNAKÇA
Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın