Gustave Flaubert ve Duygusal Eğitim Hakkında Bilgiler Konusu Özeti

23.03.2020

Gustave Flaubert ve  Duygusal Eğitim Hakkında Bilgiler Konusu Özeti

 

 Salambo Hakkında Konu Özet Tahlil Gustave Flaubert

Gustave Flaubert ve Duygusal Eğitim Hakkında Bilgiler Konusu Özeti

Madam Bovary ve Özeti Gustave Flaubert

 

Yazıda Gustave Flaubert ve  Duygusal Eğitim Hakkında adlı eseri hakkında bilgiler, romanının özeti,  romanın konusu, ana fikri,  romanın kahramanları, romanın olay örgüsü,  romanın yazar Gustave Flaubert   hayatı,  diğer romanları,  eserden alıntılar, eser hakkında yorumlar, çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi yazar ve eseri arasındaki ilişkiler yer almaktadır

“Flaubert mi? O bir devdir ki bir kutu yapmak için bir orman devirir!” Dumas

 

Gustave Flaubert ve  Duygusal Eğitim Hakkında Bilgiler 

Özgün adı L'education Sentimentale  , Türkçeye Çevrilen adı ile Duygusal Eğitim  adlı roman ‘in 23 yaşında ikn yazmaya başladığı ve 48 yaşında iken bitirip yayımladığı bir romanıdır.

 

Madam Bovary ve Salambo  adlı romanları ile çok tanınan  Gustave Flaubert’in bu romanı pek çok eleştirmen tarafından en iyi eserlerinden birisi olarak görülmüş, hatta bu eserini en iy romanı olarak da görenler çok olmuştur.  Örneğin Eric Hobsbawm Devrim Çağı, adlı eserinde  bu roman  için “devrimin hayal kırıklığı ve estetik değişimin en iyi yazınsal tescili” olarak kabul etymiş bir çok diğer başka yazar Falubert’in e iyi romanı olarak bu eserin kabul etmişlerdir.

19. yüzyılın en etkili romanlarından biri olarak kabul edilen Duygusal Eğitim adlı roman, 1848 Fransız Devrimi döneminde yaşayan genç bir adamın romantik hayatını konu edinmektedir. Romanın kahramanı olan Frederic ‘de  tıpkı Flaubert gibi hukuk eğitimini yarım bırakmış kendisinden yaşça büyük ve evli bir kadına aşık olmuş; ve hayatı boyunca da bu aşka bağlı kalmıştır.

Romanda geçen bu hikâye Flaubert’in de hayat hikâyesi olmaktadır.  Gustave Flaubert de kendi hayatında 1836’da Trouville sahilinde evli bir kadın olan Bayan Elisa Schlésinger ile tanışmış,  kendisinde yaşça büyük olan bu evli kadına olan aşkını da neredeyse ömür boyu sürdürmüştü.  

Romanda Konu Yer ve Zaman

Roman Fransada ve özellikle Paris’te geçmektedir.  Roman 1840 ile 1867 yılları arasında geçen bir zaman dilimini içermektedir.

Roman ön planda Frederic adlı bir adamın aşık olduğu evli bir kadına olan aşkını ve o kadına ulaşma çabalarını anlatırken arka planında ise 1848’de Fransa da İkinci Cumhuriyet’in  kuruluşunu sağlayan devrim ve 1852’de İkinci İmparatorluk döneminin başlaması sırasında genç sosyal ve siyasi olayları anlatmaktadır.

 

ROMANIN ÖZETİ

 

1.      Bölüm

15 Eylül 1840.  Üniversitede öğrenci olan Frédéric Moreau, Nogent-sur-Seine'de annesi ile kalmış ve iki ay sonra hukuk okumak için gemi ile Paris’e dönmek için bir gemiye binmiştir.  

Teknenin güvertesinde, çok güzel bir kadın görür. Bu kadının yanında kadının yanında iki küçük çocuğu da vardır ve bu kadın kendisinden en az on yaş da büyüktür.  Bu kadın her hali ile Frédéric’i kendisine hayran bıraktırmıştır. Frédéric, kadının vücut hatlarından çok etkilenmiş kadına fiziki olarak da sahip olmak için büyük bir şehvete de kapılmıştır. Bu kadın L’Art Industrielle'nin sahibi Jacques Amoux'un karısıdır.

Paris'e gelen, Frédéric annesinin tanıdıkları ile arkadaşı Deslauriers'ı bulur. Ayrıca Peder Roque’nin görüşmesini istediği zengin bir adam olan Bay Dambreuse'yi de ziyaret eder. Bay Dambreuse'nin evinde iken vapurda gördüğü Bayan Arnoux'u hatırlatan işaretlerle de karşılaşır.

 Frédéric, okula devam ederken öğrencilerin de katıldığı bir protestoda ve Bay Arnoux'un dükkânında çalışan Hussonet ile tanışır. Bay Arnoux bir galeri sahibidir ve sanat eserleri satılan bir resim galerisi sahibidir. Bu sayede Bay Arnoux’un galerisinde toplanan bir gurubun içine dahil olur. Artık sık sık Bay Arnoux’un galerisine gitmeye başlamıştır.

Bu sayede Arnoux’un aile dostu olmayı da başarmıştır.Bay Arnoux’un birkaç tane metresi vardır ve Bay Arnoux, karısı Bayan Arnoux’u aldatmaktadır. Frederic,çeşitli vesileler ile Bay Arnoux’un metresleri ile de tanışmıştır.

M Ue Vatnaz adlı bir kadın ile de tanışmıştır. Bayan  Arnoux'nun yakınları ile de tanışmayı başaran Frederic  en sonunda Bayan Arnoux'un Saint-Cloud'da düzenlediği partiye davet edilir ve Dambreuses ile bu davete katılarak Bayan Arnaux’ ile dertleşme fırsatı bulur. Bayan Arnoux ona kocası tarafından ihmal edildiğini ve kocasının kendisini aldattığını da anlatır. Frederic’te tüm bunları bildiğini Bayan Arnox’a da belli eder.

Bu yakınlaşmada sonra Frederic, artık Bayan Arnaux’un aşkı ile kendisini kaybetmiştir. Sürekli olarak o kadını düşünmektedir. Deslauriers, arkadaşı Frederic’in içine düştüğü bu aşk sarmalından onu kurtarmak için onu bir kabareye götürür ama burada Bay Arnoux ile metresi Matmazel Vatnaz ile karşılaşırlar. Bu günlerde annesi ona bir mektup yazmış, maddi olarak büyük bir sıkıntıya girmişlerdir.

Bay Arnoux’un çapkın bir adam dır ve bu defa da Rosanette adındaki bir kadınla aşk hayatı yaşamaya başlamıştır.Bu günlerde Madam Arnoux’ ile de daha da yakınlaşmışlardır. Fakat, bu kadın Frederic’in ilanı aşk çabalarına karşılık vermemekte hatta anlamazlıktan gelmektedir.

 Frederic, annesinin ısrarları yüzünden  Bayan Arnaux dan ve Paris’ten ayrılmak zorunda kalır.  Annesinin yanına  Nogent'a döndüğünde komşuları Bay Roque'nin kızı Louise ile tanışır. Fakat bir müddet sonra amcaları ölmüş ve ailesinin maddi sorunu çözülmüştür. Bu yüzden tekrar Paris’e dönmeye karar vermiştir. Bu durum Louise’yi çok üzer.

 

 

İkinci Bölüm

Paris'e döndüğünde, Anaux’ları bulamaz. Arnaux iflas etmiş, sanat galerisini bırakmış çömlek işine başlamıştır. Sonunda Arnoux’u bulmuş ve Arnaux onu maskeli bir baloya götürmüş bu baloda ise Arnaox’un yeni metresi Rosanette ile tanışmıştır. Arnoux bu sırada eski metresi Vatnaz ile de bağlantısını sürdürmektedir.  Arnoux’un sadakatsizliğini iyice fark eden Bayan Anaoks  ile Frederic arasında da yakınlaşma başlamıştır. Frédéric ile Bay Arnoux arasında da dostluk bağları iyice güçlenmiştir.  Hatta Bayan Arnaux, Frederic’ten borç para bile almak zorunda kalır.

Frederic, içindeki tutkuları doyasıya yaşamak için Bay Arnoux ile bozuşan Rosanette ile yakınlaşır. Rosanette cahil, kaba ve bayağı bir kadındır ama Frederic’i bir müddet kendine bağlamayı başarmıştır.

 Madam Arnoux onu kocasına maddi yönden yardım etmesi için kullanmaya başlamıştır. Rosanette ise onun hem parası için hem de başkalarını kıskandırmak için kullanmaktadır. En yakın arkadaşı Deslauries de parası için onun yanında bulunmakta Frederic bunları göremeyecek kadar tecrübesizdir.

Frederic ara sıra Nogent'a gitmekte evlilik çağı genç bir kız olan Louise ile de birlikte olmaktadır. Frédéric, Paris'e döndüğünde  yeniden Rosanette'yi aramış birçok üzüntü ile karşılaşmıştır. Bu sıkıntılı süreçte Deslauriers ile rastlaşmış ve arkadaşı ona bir müddet daha annesinin yanına gitmesini önermiştir. Eve dönen Frédéric, komşusunun kızı olan Louise ile nişanlanır. 

Deslauriers de giderek Bayan Arnoux’a , Frederic’in Loise ile evleneceğini  haber vermiştir. Bunun üzerine Bayan Arnaux ile Frederic bir birlerine aşık olduklarını itiraf da ederler. Hatta  bir yerde buluşmaya da karar verirler. Fakat Bayan Arnoux'un oğlu o gün ciddi biçimde hastalanır ve buluşmaya gelmez. Sonuçta Bayan Arnoux ailesine bağlı kalmış, aralarında bir şey yaşanmamıştır.

Bu sırada Şubat Devrimi'nin ilk günleri başlamıştır.

Üçüncü bölüm

Fakat  devrim başarılı olmuş monarşi çökmüştür. Haziran ayında ise kanlı olaylar meydana gelmiş Frederic ‘de tekrar Paris'e dönmüştür. Bu günlerde  Frédéric, Bayan Arnoux'a buluşma yerine gelmediği için oldukça kızgındır.  

Yaşadığı olaylar Frédéric’i insanlardan soğutmuş, dahası etrafındakilerin onu parası için kullandıklarını da anlamaya başlamıştır. Frederic artık insanların erdemlerine inanmayan biridir.

Devrimle birlikte siyasi bir kariyer hayal etmeye başlamış siyasi yazıları ile de dikkat çeken bir yazar haline de gelmiştir.  Frédéric, en sonunda Bayan Arnoux ile karşılaşır ve Bayan Arnoux'un buluşmaya neden gelemediğini de öğrenir.

 

Arnouxlar artık çok fakir düşmüşlerdir. Frédéric, Arnoux'u kurtarmak için Bayan Dambreuse'den borç alıp Madam Arnoux'a verir. Amacı Arnauxların ifalsını ve bu nedenle Paris’ten göç etmelerine engel olmaktır. Fakat Frédéric’in bu çabası yeterli olmayacaktır. Ama Frédéric, Rosanette'ye de Madam Arnoux'dan başka hiç kimseyi sevmediğini itiraf etmiş, nişanlısı da olanı biteni fak edip Frederic’in kendisini sevmediğini anlamıştır. Rosanette’te den bir çocuğu da olmuş ama bu bebek kısa süre sonra ölmüştür. Bu sırada Frederic, kocasını yeni kaybetmiş olan ve kocasından büyük bir servet kaldığını umduğu Madam Dambreuse ile evlenmeyi hayal etmektedir.

Mr. Dambreuse  tüm servetini eşi Madam Dambreuse’ye değil  Cécile'ye miras bıraktığı için Frédéric, Madam  Dambreuse ile de  gerçekten evlenip evlenmeyeceğini sorgulamaya başlamıştır. Fakat Bayan Dambreuse, Frédéric'in kendisinden borç almasındaki asıl sebebi öğrenir.

Bayan Arnoux'nun mobilyaları ve kişisel eşyaları artık mezata düşmüştür. Arkadaşı Deslauriers ise terk ettiği nişanlısı Louise Roque ile evlenir. Napolyon Bonapart’da iktidarı ele geçirmiştir.  Cumhuriyet adına direnen Dussardier, daha önce taviz vermeyen sosyalist Sénécal tarafından kılıç darbesi ile öldürülür.

 Frédéric, evine döner ve Louise'i  bulmayı ummaktadır. Fakat Louise, kendisinden ümidi kesmiş ve  Deslauriers ile evlenmiştir. Bunun üzerine Frédéric tekrar Paris'e dönüp orada yaşamaya başlamıştır.

 Yıllar sonra Bayan Arnoux ile karşılaşır ve ona olan sonsuz aşkı üzerine yeminler eder. Başka bir aradan sonra Deslauriers ile karşılaşır ve roman, geçmişin hikâyelerini değiştirerek, başlangıcını sona erdirir.

”1867 Martının sonuna doğru Madame Arnoux, Frederic’i ziyarete gelerek aldığı borç parayı vermiş ve aşkını da ilan etmiştir.Fakat Frédéric, olumlu cevap vermez ve  Bayan Arnoux da onu terk edip gider. Bir gün   Deslauriers ile de karşılaşır. Deslauriers de karısı Louise'in bir şarkıcıyla  kaçtığını anlatır.

Kaynak: Gustave Flaubert, Duygusal Eğitim, İLETİŞİM YAYINLARI

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar