Madam Bovary ve Özeti Gustave Flaubert

14.02.2014
Madam Bovary ve Özeti Gustave Flaubert

 

 

 Yazıda Gustave Flaubert ve  Madam Bovary  romanı hakkında bilgiler, romanının özeti,  romanın konusu, ana fikri,  romanın kahramanları, romanın olay örgüsü,  romanın yazar Gustave Flaubert   hayatı,  diğer romanları,   Madam Bovary adlı eserden alıntılar, eser hakkında yorumlar, çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi yazar ve eseri arasındaki ilişkiler yer almaktadır

ESER HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Madame Bovary

Yazar: Gustave Flaubert

Yayınlanma tarihi: 1856

Özgün dili: Fransızca

Çeviri: Tahsin Yücel
 

Madame Bovary Hakkında

Madame Bovary, Gustave Flaubert tarafından 19. yüzyılda yazılmış ilk kez 1857 yılında basılmış olan bir romandır. Bu eser Flaubert’in yazdığı diğer eserleri içerisinde en önemli olanıdır. Öyle ki bu eserin adı Flaubert’in adından daha çok tanınmıştır. [1]Yazılanlara bakılırsa, Flaubert, Madame Bovary’i beş yıl süren bir sürede Eylül 1851 de yazmaya başlamış ancak  1856 baharında bitirebilmiştir.[2] Madame Bovary, Flaubert’in yazmış olduğu ilk romanı olmaktadır.

Eser birçok eleştirmen tarafından realist romanların öncüsü hatta ilki olarak kabul edilmektedir. Eser yayımlandığı dönemde çok farklı tepkiler almış, “kitabın tümünün yayımlanması için Flaubert’in mahkemeye gitmesi gerekmiştir. “  Flaubert  bu romanı yayınladıktan sonra  Fransız hükümeti tarafından dini ve ahlaki duygulara ters düşen bi roman yazmakla suçlanmış, bunun için yargılanmış,  yazarın, hayatının gerçeklerini anlatma hakkı ekseninde sürmüş,  ancak  güçlü bir savunma sayesinde hapis yatmaktan kurtulabilmiştir.[3]

Roman 1856 da Revu de Paris’de tefrika edilmiş, ertesi yıl kitap olarak yayımlandığındaysa kıyametler kopmuş. “Ahlaksızlık-sapkınlık” eseri olarak suçlanmış, yargılanmış... Yargıç “ namus cellâdı kadın”ın kim olduğu sorulduğunda, "Madam Bovary, c'est moi! (Madame Bovary benim!)” demek zorunda kalmıştır. [4]


Yazılanlara bakılırsa Flaubert bu romanı doktor olan babasının gözlemlerinden ve onun muayenehanesinde gördüğü olaylardan esinlenerek kaleme almıştır. Eser Flaubert’in romantik akıma tepkisini ortaya koyan realist bir anlayışla kaleme alınmıştır. O yıllarda Romantizm akımı revaçta ve tüm dünya edebiyatını etkisi altına alan bir süreçtedir. Eser bu bakımdan Romantizmin idealist yaklaşımına bir tepki olarak ortaya çıkmış, romantizmin konularına tiplemelerine olay, tutum, tema ve teknik anlayışına muhalif bir yaklaşımla kaleme alınmıştır. Bu yüzden Madam Bovary adlı eser realizm akımının ilk ve en önemli örneklerinden biri olarak karşımıza çıkmakta, 19. yüzyılın en yenilikçi klasiklerinden biri kabul edilmektedir.[5]

Eserin diğer bir özelliği ise zamanın belirli cinsiyet rollerine ters düşen konulara da işaret edebilecek konuları da barındırıyor olmasıdır. Emma karakteri her ne kadar dişiliğini sonuna kadar kullanıyor olsa bile özellikle Charles ile olan ilişkisinde dominant karakter özelliği gösterebilecek tutumlar da gösterebilmektedir. [6]

Flaubert karakterlerinin psikolojik dünyalarını irdelerken gerçekçi ve iç gözlemlere dayanan bir tutum sergilemiş,  Emma Bovary’nin davranışlarını kocasını başkaları ile aldatan tutumlarını realist bir yaklaşımla analiz ederek anlatmıştır.  Madam Bovary’in şatafatlı, lüks ve aşırı görkemli bir hayat yaşamak isteğinden kaynaklanan tutkularını ve zinalarını anlatmış olması o dönemde büyük yankı uyandırmış ve bu yüzden yazar Flaubert çeşitli suçlamalara maruz kalmıştır. “ Bu kitaptan sonra “ Bovarizm” akımı oluşmuş ve psikolojide tatminsizlik, memnuniyetsizlik anlamına gelen bir rahatsızlık olarak yer almıştır.” [7]

Eser pek çok liste tarafından ve sürekli olarak Dünyanın en çok okunan, en çok beğenilen klasikleri arasında gösterilmektedir. Eser pek çok yönden de dünyanın en çok okunan romanları arasındaki yerini her zaman korumaktadır.  “Time tarafından 2007 yılında açıklanan dünyanın en ünlü yazarlarına göre “Tüm Zamanların En İyi On Kitabı” listesinde,[8]   Lev Tolstoy’un  Anna Karenina  adlı yapıtının ardından ikinci seçilmiştir.”[9]

Hemen her dile çevrilen eser, Türkçeye Hasan Ali Yücel' ve Nurullah  Ataç tarafından çevrilmiş, hemen her ülkede çok sayıda baskıları yapılmıştır.

Roman MEB  tarafından okurlara öğrencilere ve öğretmenlere tavsiye edilen Yüz Temel  Eser arasındadır. [10]

https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/salambo-hakkinda-konu-ozet-tahlil-gustave-flaubert/110153

KONUSU VE KISA ÖZET 

Roman iyi kalpli ama sıradan bir doktor olan “Charles Bovary’nin yüksek idealleri ve aşırı bir lüks tutkusu olan romantik karısı Emma Bovary’nin, yaşamının tekdüzeliğinden sıyrılmak için girdiği durumları ve yaşadığı çeşitli gayrimeşru aşk ilişkilerini konu alır.

Annesinin yönlendirmesi ile başarılı bir okul hayatı geçiren Charles, ortaokuldan sonra bitirir bir tıp okuluna gider. Tıp okulunda da iyi bir öğrenciyken daha sonra okuldan ve eğitimden sıkılmaya başlar. Ancak sonuçta okulunu bitirir ve doktor olduktan sonra Paris'e taşınır.

Annesi, doktor olan Charles’ı dul ve zengin bir kadınla evlendirir. Ancak evlendiği zengin karısı Charles’ı çok kıskandığı için mutsuz bir evlilik yaşamaktadır. Bir gün çağrıldığı bir konakta güzel, alımlı, çok çekici, işveli ve eğitimli bir kız olan Emma' ile karşılaşır ve ona âşık olur.

Bu olaydan sonra Dr. Charles’in dul eşi vefat eder. Eşinin ölümünden sonra Charlers, âşık olduğu Emma’yı elde edebilme fırsatı bulabilmek için Emma’nın babası ile yakınlaşmaya çalışır ve sonunda Emma ile evlenmeyi de başarır.

Evliliklerinin ilk yıllarında Emma, eşi Charles'ı mutlu edebilmek için ciddi bir çaba gösterir. Ancak Charles, uçarı, hırslı ve maymun iştahlı bir kadın olan Emma’ya hitap edebilecek kadar görgülü ve zarif bir erkek değildir.  Emma kocası ile katıldığı bir davette kültürlü ve bilgili erkekleri görmüş ve onları çok beğenmiştir. Bu nedenle Emma, bu tip erkeklere ve zarif kadınlara özenmeye başlamıştır.

Charles Bovary, eşi  Emma’nın imrendiği aşkı yaşatabilecek bir koca ve sevgili olmaktan uzak bir kişidir. Emma, hayatındaki tüm sıradanlıkların müsebbibi olarak kocası Charles’i görmeye başlamıştır. Madam Bovary, hırs, tutku, saflık, aptallık, gurur, cesaret, zayıflık ve benzeri duyguları hep birden yaşayan romantik, tutkulu bir kadındır. Bu nedenle de Emma, lüks bir hayat şatafatlı bir ömür, ideal bir aşkın peşine düşmeye başlar.

Olan ve bitenleri kavramaktan aciz kalan Charles,  sürekli olarak karısı Emma çatışmaya başlar. Emma, evliliğini korumak uğruna bir süre çaba gösterir . Ancak bir müddet sonra hırsıuna ve arzularına mağlup olmaya başlar.  Emma’nın istekleri ve psikolojisi ile baş edemeyen Charles’ın da sinirleri bozulmuştur.  Psikolojik destek alan Caharles’e  Paris’ten taşınması önerilir.

Paris yakınlarında bir köye gittiklerinde eczacı olan Homais ve çırağı Leon ile tanışmışlardır.  Emma bu köyde hastaları tedavi etmesi için kocası Charles'a yardım etmeye başlar.  Ancak Emma, yavaş yavaş Eczacı çırağı Leon'a karşı romantik hisler beslemeye başlar. Leon da Emma’ya aşık olmuştur. Ancak  Emma bu sıralarda daha çok kocası Charles'a ilgi göstermektedir. Bu sırada Emma doğum yapar ve hem kocası hem de çocuğuyla ilgilenir.

Leon, karşılıksız  bir aşka kapıldığını düşünerek hukuk eğitimini tamamlamak için Paris'e gider. Emma, ise Leon’a olan aşkının acısı içinde iken Radolphe adında bir adamla tanışır.

Hayatını tek düzelikten kurtarmak isteyen ve ideal aşkı arayan Emma kocasını aldatmaya başlar. Çünkü eşi Charles’ın bile istediği şekilde yaşama ve değiştirme hakkı varken Emma’nın bunu yapmak hakkı yoktur.  Erkeklerin bu özelliğine gıpta eden Emma, sevgilileriyle istediği hayata ulaşmaya çalışmaktadır.

Başlangıçta Radolphe’den uzak durmaya uzak durmaya çalışmış ancak Radolphe' nin sürekli olan ilgisi karşısında fazla direnememiş ve onunla yasak bir aşk yaşamaya başlamıştır.

Radolphe, sadece Emma ile  hoşca vakit geçirme derdindedir. Bir gün kaçmaya karar verirler ama  Radolphe onu aldatmış ve buluşma yerinme gelmemiştir. Bu durumu öğirenen Emma sinir krizi geçirir. Yaklaşık bir ay boyunca yataktan çıkamamıştır.  Bu olaydan sonra kendine geleceğine tam aksini yaparak eşi Charles'ı birçok erkekle aldatmaya başlamıştır.

Charles ile bir tiyatro oyunu için Paris’e gittiklerinde Leon ile karşılaşır.  Bu karşılaşmadan sonra iki aşığın romantik ilişkisi yeniden başlamıştır.  Emma, tıpkı Radolphe’ye yaptığı gibi Leon’a da hediyeler alamaya başlar. Ancak aşığı ile tatlı günler geçirmek adına yaptığı harcamalarda aşırıya kaçmış eve de haciz gelmiştir.

İki, âşık Charles'a söylemeden haciz sorunun çözmeye çalışır. Ancak başaramazlar. Bunların sonucunda Charles Bovary, her şeyi öğrenmiş olur. Emma, zehir içerek intihar eder. Buna dayanamayan Charles da kısa süre sonra ölür.  Emma ile Caharles’in kızları, önce büyükannelerinin yanına gider. Daha sonra da yaşlı bir kadının yanına sığınıp bir fabrikada çalışmaya başlamak zorunda kalır.

Salambo Hakkında Konu Özet Tahlil Gustave Flaubert

Gustave Flaubert ve Duygusal Eğitim Hakkında Bilgiler Konusu Özeti

Madam Bovary ve Özeti Gustave Flaubert

 

KAYNAKÇA 


[1] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/salambo-hakkinda-konu-ozet-tahlil-gustave-flaubert/110153

[2]  https://tr.wikipedia.org/wiki/Gustave_Flaubert

[3] https://tr.wikipedia.org/wiki/Gustave_Flaubert

[4]  https://tr.wikipedia.org/wiki/Gustave_Flaubert

[5] https://www.idefix.com/kitap/madame-bovary-hasan-ali-yucel-klasikleri-gustave-flaubert/tanim.asp?s

[6] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/salambo-hakkinda-konu-ozet-tahlil-gustave-flaubert/110153

[7] https://tr.wikipedia.org/wiki/Madame_Bovary

[8] https://content.time.com/time/arts/article/0,8599,1578073,00.html

[9] https://tr.wikipedia.org/wiki/Madame_Bovary

[10]  https://www.edebiyadvesanatakademisi.com/forummesaj/122-100_temel_eser___tc_milli_egitim_bakanligi.html

0

2

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar