Hülle ( Boşanmış kadının yeniden kocasına dönebilmesi )
Osmanlıca yazılışı; hülle : حله
Osmanlıca yazılışı; hulle : حلة hulle
KONU BAŞLIKLARI
· Osmanlıca yazılışı; hülle : حله
· Hülle Giymek Ve Hulle Nikâhı Nedir
· Hulle Hülle Nikâhı ve Şartları
Hülle Giymek Ve Hulle Nikâhı
Hülle giymek ile hülle nikâhı ayrı ayrı şeylerdir. Giymek manasındaki hüllenin Osmanlıca sözlüklerdeki anlamları: “Cennet elbisesi, belden aşağı ve belden yukarı olmak üzere iki kısımdan ibaret elbise şeklindedir.” Kelimenin nikâh manasına gelen diğer anlamı ise üç defa kocasından boşanan bir kadının, eski kocası ile tekrar evlenebilmesi için önce bir başka erkek ile nikâhlanıp boşanması sonrasında yapılabilecek olan evliliktir.
Hulle-i Âdem'in :(Hz. Âdem'in elbisesi) : incir yaprağı.[1]
Hulle Hülle Nikâhı
İslam hukukuna ait bir terimdir. İslam hukukunda “Boşanan bir kadının tekrar kocasına dönebilmesi için geçici olarak başka bir erkekle evlenmesi” şartına hülle denmiştir. İslam hukuku boşanmış bir kadının tekrar kocasına dönmesini, eski kocası ile tekrar evlenmesini hülle şartına bağlamıştır. Bu şart yerine gelmedikçe eski koca ve eşin yeniden evlenmelerine ve bir araya gelmelerine izin verilmemiş, boşanmış eski eşler bir birlerine haram kılınmıştır.
Bu hukuka göre; “üç talakla boşanmış olan bir kadının, eski kocasına yeniden dönebilmesi için, baska bir erkekle usûlüne göre evlenmesi, ölüm veya boşanma ile bu ikinci evliliğin sona ermesi ve kadının eski kocasına helâl hâle gelmesi “ gerekirdi.
“Dinimizde, bir erkek bir kadını üç talakla boşadıktan sonra, artık o kadınla evlenmesi helal olmaz. Yani nikah yapılsa da nikah geçerli olmaz. Erkek, kadını boşayınca kadın, üç hayız müddeti iddet bekler. Sonra, isterse bu kadın, başka bir erkekle evlenebilir. Kadın, bu erkekle de geçinemeyip ayrılırlarsa, o zaman bu kadın yine iddet müddeti bekledikten sonra, istediği erkekle evlenebilir”
(Eğer erkek kadını [üçüncü defa da] boşarsa, ondan sonra kadın bir başka erkekle evlenmedikçe [zifaf olmadıkça] onunla evlenmesi kendisine helâl olmaz. Eğer bu kişi de onu boşarsa, Allah’ın koyduğu sınırları muhafaza edeceklerine inandıkları takdirde, yeniden evlenmelerine engel yoktur. İşte bunlar, Allah'ın tayin ettiği sınırdır. Bunlar, anlayan [emri yerine getirecek olan] bir kavim için Allah’ın açıkladığı sınırlardır.) [Bekara 230]
Âyetlere ve İslâm'ın diğer hükümlerine göre, meşrû bir hüllenin şartları şunlardır:
· 1) Bir defada veya ayrı zamanlarda üç kere boşanan kadın iddetini tamamlayacak.
· 2) Bundan sonra, başka bir erkekle, sahih nikâhla evlenecek
· 3) Evlendiği ikinci kocasıyla zifaf meydana gelecek.
· 4) Ölüm veya boşama suretiyle bu ikinci evlilik sona ermiş bulunacak.
· 5) Kadın, ikinci kocadan olan iddetini tamamlamış olacak.
Ancak bu şartlar yerine geldikten sonra bir erkeğin üç defa boşadığı karısıyla yeniden evlenmesi mümkündür.[2]
KAYNAKÇA
[1] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/hulle-nedir-elbise-cennet-elbisesi/108665
[2] https://biriz.biz/mahrem/nik14.htm