İki Şehrin Hikayesi Hakkında Konusu Olay Örgüsü C. Dickens

19.04.2015
İki Şehrin Hikayesi  Hakkında Konusu Olay Örgüsü C. Dickens

 

 


 Yazıda   Charles Dickens-  A Tale of Two Cities- İKİ ŞEHRİN HİKÂYESİ romanı hakkında bilgiler, romanının özeti,  romanın konusu, ana fikri,  romanın kahramanları, romanın olay örgüsü,  romanın yazarı Charles Dickens  hayatı, romanın şahıs kadrosu  yazarın diğer romanları,   eserden alıntılar yer alır.  Eser hakkında yorumlar,  romanın anlatım tekniği, yazarın bakış açısı, romanın tekniği, romanın türü, çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi, yazar ve eseri arasındaki, eserle yazarın biyografisi arasındaki alakalar incelenmiştir.

 

İki Şehrin Hikâyesi  Hakkında C. Dıckens

Bu eser Charles Dickens’in en popüler romanlarından biridir. Tarihî ve dönem romanı özelliği taşıyan bu eserde yazar, Fransız İhtilalının diğer yüzünü göstermeye, İhtilal öncesi ve sonrasında burjuva ve aristokrasi arasındaki kanlı çatışmaları ve olayların görünmeyen diğer bir yüzünü gerçekçi bir kurgu içinde aktarmak istemiştir. [1]

Bu roman Charles Dickens tarafından 1859 yılında gazetelerde tefrika edilmek  ve haftalık olarak bir bölümünü yayımlamak üzere yazılmış, eser ilk kez 45 bölüm halinde “ All the Year Round “isimli edebiyat dergisinde 31 haftada yayınlanmıştır. [2]  Roman daha sonra kitap halinde basılmış ve 200 milyonun üzerindeki satışı ile tüm zamanların en meşhur edebiyat eserleri  [3]arasına katılmıştır.

Romanın tarihi ve sosyal çerçevesini Paris ve Londra merkezli olmak üzere Fransız İhtilalı yılları öncesi oluşturur. Roman Paris ve Londra eksenli olmak üzere  iki şehrin  Fransız ihtilalı öncesi ve sonrasındaki durumunu betimlemek, sosyal, kültürel siyasi  ve tabakalaşma sorunlarını ortaya koymak amacı ile yazılmıştır. 

Paris’te devrime öncülük eden yıllar boyunca soylular tarafından ezilen Fransız köylüsünün durumunu, buna karşılık devrimin ilk yıllarında soylulara yönelik vahşeti  anlatan yazar Londra ekseninde ise aynı dönemdeki toplumlar arasındaki benzerlikleri betimlemektedir.

İki Şehrin Hikâyesi, Fransız İhtilalı’nı monarşi rejiminin  halka dayattığı katı kuralları, giyotinle kafaları kesilen binlerce masum  insanın acısını, ihtilal sonrasında suçlu veya suçsuz katledilen aristokratların dramlarını,  dönemin  toplumsal koşullarını, insanlığa anlatmak istemiş; aynı  yönetim şekline sahip Londra  ve İngiliz halkına da bir takım imalarda bulunmuştur.

Edebiyat dünyasının “Dickens'ın en büyük tarihî romanı” olarak, yazarın kendisinin ise “Yazdığım en iyi hikâye” diye tanımladığı yapıt MEB okurlara ve öğrencilere tavsiye ettiği Yüz Temel Eser arasındadır. [4]

KONUSU

Fransız Devrimi esnasında ve öncesinde Paris ve Londra’da geçen olaylardır. İsyanın görünmeyen diğer bir yüzünü, isyancı halkın nefreti ve kininin vardığı noktaları ortaya koymaktadır. “Yazar, Fransız İhtilalında, ortalığı kan gölüne çeviren monarşi kurallarını ve kin dolu halkın nefretinin nerelere ulaştığını ve acımasız insan selinin işi nerelere kadar vardırabileceğini aktarmaya çalışır. Yazar,  “Fransız İhtilalinde suçsuz yere öldürülen binlerce insanın acısını İngiliz halkına anlatmayı amaçlamıştır.””[5]

ZAMAN

Fransız ihtilalı öncesi ve sonrası vakitler romanın zamanını oluşturur.

MEKÂN

Lonra ve Paris romandaki olayların geçtiği mekânlardır. “Magna Carta ile iktidarın yetkilerinin sınırlandığı, ekonomik ve sosyal refah içindeki İngiltere ile sonsuz yetkilerle donanmış krallığı ile ekonomik ve sosyal patlamanın eşiğine gelmiş, ihtilal öncesi Fransa “romanın merkez mekanlarıdır.

ROMANIN TÜRÜ

Roman tarihi bir dönem romanıdır. Fransız ihtilali ve ihtilalcilerinin sosyal yaşantıları,, ihtilal dönbemi öncesi ve sonrasındaki toplumsal dinamikleri, toplumsal tepki, içgüdü, kin ve güdülemeleri ele alması bakımlarından Tarihi bir Sosyal Roman özelliği taşır.

Roman realist bir tutum ve anlayış ile yazılmıştır.

ROMANIN ŞAHIS KADROSU

 Dr. Alexandre Manette:  Başarılı, parlak itibar gören, zeki, anlayışlı, olgun bir doktordur. Hapishaneye düşüp zulüm gördüğü ve zulümlere şahit olduğu için psikolojik travmalar  içindedir.

Lucia Manette: Dr. Alexandre Manette’in yıllarca babasız yaşayan, sarışın ve güzel kızıdır. Zengin bişr adam olan babası Dr. Alexandre Manette sayesinde müreffeh bir hayat yaşamış olan terbiyeli, nazik bir hanımefendidir.

Charles Darnay: Aristokrat bir aileden gelmesine rağmen ezilen halkın yanında olan yoksullara yardım eden cömert fedakâr ve iyi kalpli biridir. Dr. Alexandre Manette’in kıız olan Lucia ile evlidir. Fakat aristokrat bir aileye mensup olduğu için ölüme mahkûm edilir. Charles Darnay’ın haksız yere idam edilmesi infazı Fransız ihtilalının yanlış cihetlerini ortaya koyması bakımından önemlidir.

Jarvis Lorry: Eserde Tellson bankasında çalışan biri olarak gösterilir. Alexandre Manette’in en yakın dostudur. Dr. Manette hapiste iken  Dr. Manette’in kızı Lucia’yı o koruyup gözetmiştir.  

Sydney Carton:  Lucia’ya âşık olan mutsuz bir avukattır. Fiziki bakımdan, Charles Darnay’a benzeyen ancak kötü bir karakteri olan kahramanıdır.

Madam Defarge: Yoksullar içinde büyümüş olan, yoksulların aristokratlar tarafından aşağılandığına da inandığı için onlardan nefret eden, tek amacı aristokratlardan intikam almak olan, acımasız bir kadındır. İhtilalcıların önde gelen kişileri içindedir..

Ernest Defarge: Madam Defarge’nin kocası olan, karısı gibi zalim, katı yürekli, acımasız, intikam dolu bir ihtilalcıdır. Meyhanesini ihtilalcıların buluşma yeri olarak kullanmış ihtilalcılara yardım ve yataklık etmiş onları yönlendirmiş biridir. .

Bayan Pross: Lucia’nın fedakâr, iyi kalpli  hizmetçisidir.

Jerry Cruncher: Tellson bankasında çalışan ve yardımsever bir kişidir.

 

OLAY ÖRGÜSÜ

Fransız İhtilalı öncesinde İhtilalcılar krala karşı isyan ve ihtilal planlamaktadır. Bu karmaşa içinde aristokratlar yüzünden suçsuz yere hapse düşer.

haksız yere hapse atılan, zengin bir adam olan Doktor Manette ‘in  kızı  Lucia, babasının dostu Jarvis Lorry’in yardım ve destekleri ile büyür. Yıllar sonra yetişkin bir genç kız olan Lucia hayatta olduğunu öğrendiği babası ile buluşmak için Paris’e gider Ancak yıllarca hapiste kalan Dr. Manette, artık sinirleri bozulmuş birisidir. Sonrasında ise Lucia ile Drç. Manette Londra’ya yerleşirler.

Doktor Manette’in kızı olan Lucia, aristokrat bir aile olan Evromondelerin oğlu Charles Darnay ile evlenir. Lucia ve Darney’in mutlu evliliklerinden bir kız çocukları dünyaya gelir. Bu sırada Paris ve Fransa’da ihtilal başlamıştır. İhtilalcılar Darney’in ailesini yok etmiş Evromondelerden sadece Londra’da kalan Lucia’nın kocası Darney hayatta kalmıştır. Darney,  ihtilal sırasında gelen bir mektup üzerine ailesinin zarar verdiği kişilere ailesi adına tazminat vermek üzere Paris’e gitmek zorunda kalır. Ancak aristokrat olduğu gerekçesiyle o bile idama mahkûm olur. Haber İngiltere’ye ulaşır ulaşmaz Dr. Manetta ve Lucia Darney’i kurtarmak için Paris’e dönmek zorunda kalırlar.

Doktor Manette ve kızı, Darnay’ı kurtarmak için uğraşır. Bir yıldan daha fazla süredir hapiste olan ve hiçbir suçu olmayan Darnay’ı kurtarmak için arayış içindedirler. Ancak ihtilacılar Darnay ve ailesinden nefret etmektedir.  Yapılan yargılama haksızdır. Gözü dönmüş halk ve yönetim adalete değil kine ve nefrete bakmaktadır.

Bir buçuk yıl hapiste olan Darnay, karısı Lucia ile dahi görüştürülmez.  Ancak Paris halkı eskiden beri çok sevdikleri ve saygı duydukları Dr. Manette’nin tarafındadır. Bu nedenle Paris halkı Dr. Manetta’nın damadı Darnay lehine tanıklık yapmaktadır.  En sonunda Darnay bu sayede serbest kalmış ancak Paris’ten çıkması yasaklanmış hatta Madam Defarge ve kocası gibi ihtilalcıların kini yüzünden yeniden tutuklanır.

Bir zamanlar Dr. Manette’in en yakın dostları olan ihtılacı Defargeler, Darney’in idama mahkum edilmesini de başarır. Lucia’ya deli gibi aşık olan kötü kalpli Avukat Carton, sırf  Lucia’nın gözüne girmek için Darney’i hücresinde ziyaret eder. Üstelik Carton ile Darney birbirlerine çok benzemektedirler. Carton ile Darney kıyafetlerini değiştirirler ve Avukat Carton, Darney’in yerine giyotinde idam edilir. En sonunda Darney, Lucia ve kızını alarak Paris’ten kaçmayı başarmıştır.

 İLGİLİ YAZIMIZI TIKLAYIN

 

İki Şehrin Hikayesi Hakkında Konusu Olay Örgüsü C. Dickens

Oliver Twist Hakkında Özeti Charles Dickens'ın Hayatı

İki Şehrin Hikayesi Hakkında Özeti C. Dickens'ın Hayatı

David Copperfield Hakkında ve Özeti Charles Dickens

Büyük Umutlar Hakkında Konu Özet İnceleme (C.Dickens )

KAYNAKÇA


[1] İki Şehrin Hikâyesi ve Özeti C. Dıckens, https://www.edebiyatvesanatakademisi.com/

[2] https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0ki_%C5%9Eehrin_Hikayesi

[3]  https://www.broadway.com/buzz/97173/the-best-of-times-a-tale-of-two-cities-to-open-at-broadways-hirschfeld-theatre-on-sept-18/

[4]

[5] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/david-copperfield-hakkinda-ve-ozeti-charles/84391

 

 

 

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar