İmrân ve İmrân Ailesi

06.06.2017

 
 

 İmrân ve İmrân Ailesi

Osmanlıca yazılışı:  İmrân :  عمران

Kur'an'dan önceki metinlerde ve Tevrat’ta İmran, Hz. Mûsâ  ile Musa’nın ablası Meryem'in babalarının adıdır. Kur'an'dan önceki metinlerde Musa’nın babası olan İmran,  Firavun ’un hazinedarı ve annesi Asiye’nin kocası olarak gösterilmiştir.  ( BKZ Hz. Mûsâ Hayatı Mucizeleri Firavun Haman ve Hızır İle Musa- Firavun Divan Edebiyatında Firavun Tasavvuru)

Kur’an-ı Kerim'de ise İmran, Hz Meryem’in babası olarak zikredilir. Kur’an-ı Kerim'deki üçüncü surenin adı "Âl-i İmrân (İmrân ailesi)"dır.   Bu sûrenin 33. âyetinde Âdem’in, Nûh’un, İbrâhim ailesiyle İmrân ailesinin seçilip âlemlere üstün kılındığı belirtilmektedir. 

“Allah Âdem'i, Nuh'u, İbrahim ailesi ile İmrân ailesini seçip âlemlere üstün kıldı.” 33. Ayet

“ İmrân'ın karısı şöyle demişti: "Rabbim! Karnımdakini azatlı bir kul olarak sırf sana adadım. Adağımı kabul buyur. Şüphesiz (niyazımı) hakkıyla işiten ve (niyetimi) bilen sensin." 35. Ayet

“Onu doğurunca, Allah, ne doğurduğunu bilip dururken: Rabbim! Ben onu kız doğurdum. Oysa erkek, kız gibi değildir. Ona Meryem adını verdim. Kovulmuş şeytana karşı onu ve soyunu senin korumanı diliyorum, dedi.” 36.  Ayet [1]

 İmran ilk önceleri Hz. Mûsâ’nın babası olarak kabul edilmiş, ancak Âl-i İmrân suresinde geçen bahislerden İmrân’ın Hz. Mûsâ’nın değil Hz. Meryem’in babası olduğu anlaşılmıştır.  Karıştırılmasının sebebi Hz Musa’nın ablasının adının da Meryem olması yüzündendir.  

Tevrat’a göre ise  “  İmrân (Amram) Hz. Mûsâ, Hârûn ve kız kardeşleri Meryem’in (Miriam-Miryâm) babası olup Îsâ’nın annesi Meryem’le bir alâkası yoktur.”[2]  Hıristiyanlara göre ise Hz. Meryem’in babasının ismi Yoakim (Joachim)  annesinin ismi ise Hannah olarak belirtilmiştir.( BKZ Haman Kimdir Haman Firavun ve Hz. Musa )

Kur’an’da Meryem, Hârûn’un kız kardeşi olarak tanıtılmış,  Hz. Meryem’in babası yalnızca Kur’an’da İmrân diye adlandırılmıştır. Fakat Hıristiyanlığa ait hiçbir kaynakta Meryem’in babasının adı İmran olarak geçmez.  Ayrıca Hıristiyanlıkla ilgili kaynaklarda Hz. Îsâ’nın annesi Meryem’in Hârûn adında bir kardeşinin olduğundan da söz edilmemektedir. Kitâb-ı Mukaddes' e göre de yegâne Hârûn, Hz. Mûsâ ile Meryem’in kardeşi Hârûn’dur.[3] ( BKZ  Hz. Mûsâ Hayatı Mucizeleri Firavun Haman ve Hızır İle Musa )

Subh- veş destini zahir kılsa sim-efşan olup
Ol yed-i beyzaya benzer k'ibn-i İmran gösterir    Fehim

Mahv ederdi özünü Musi-i İmran sıfat
Tıfl-i dil pertev-i hüsnünden alaydı kabesi  Aşkî[4]

 

 

 KAYNAKÇA

  • [1] https://www.kuran.gen.tr/?x=s_main&y=s_middle&kid=1&sid=3
  • [2] Ömer Faruk Harman, İMRÂN , DİA cilt: 22; sayfa: 232
  • [3] Ömer Faruk Harman, İMRÂN , DİA cilt: 22; sayfa: 232
  • [4] İskender Pala , Ansiklopedik Divan şiiri Sözlüğü, s. 245

 

 

0

1

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar