KANTO NEDİR
Latince ve İtalyanca: canto , kantare
Fransızca: cantate
Kanto veya kantat sözcüğü Latin ve İtalyan dili kökenli bir sözcüktür.
Kanto sözcüğünün sözlüklerdeki anlamları: Tuluat tiyatrolarında, oyundan önce, genellikle kadın sanatçıların şarkı söyleyip dans ederek yaptığı gösteri. Tuluat tiyatrosunda gösteri sırasında söylenen şarkı.
Kanto sözcüğü dilimize kantat olarak geçen esasında oda ve kiliselerde çoklu solo ve koro içim yazılmış şiir veya beste anlamına gelen kantat sözcüğü ile aynı kökenden gelir. ( bkz KANTAT NEDİR KANTAT BESTE VE GÜFTESİ )
Ancak köken anlamı şarkı olan kanto ( kantat- cantare ve cantate ) sözcüğü Türk tiyatrosunda kadın veya kadın kılığına girmiş erkeklerin tiyatro oyunları öncesinde yaptıkları hareketli ve coşkulu danslarını ifade eden bir terim haline dönüşmüştür. Türk tiyatrosunda 19. Yüzyıl son çeyreğinden itibaren ritmi, basit sözleri fakat esprili hafif ve hareketli melodisi, coşkulu dansları oynana oyunlara veya sahne müziklerine kanto denmeye başlanmıştır.
Türk tiyatrosunda kanto ilk kez Tanzimat’tan sonra gözükmeye başlamış, azınlıkların veya kadın kılığına girmiş köçek diye de adlandırılan oyuncuların şarkılı müzikli, coşkulu ve hareketli gösterilene kanto denmiştir. Huysuz Virjin lakaplı Seyfi Dursunoğlu ve Nurhan Damcıoğlu bu türde en güzel örnekleri vermiş olan kantoculardır.