Kuşlar da Gitti Hakkında Konu Özet Yaşar Kemal

27.02.2019

Kuşlar da Gitti Hakkında Konu Özet Yaşar Kemal

 

 Yazıda “Yaşar Kemal ‘in” Kuşlar da Gitti,”     romanı hakkında bilgiler, romanının özeti,  romanın konusu, ana fikri,  romanın kahramanları, romanın olay örgüsü,  romanın yazarı,  Yaşar Kemal Kuşlar da Gitti,” adlı  eseri hakkında bilgiler, romanın şahıs kadrosu   eserden alıntılar yer alır.  Eser hakkında yorumlar,  romanın anlatım tekniği, yazarın bakış açısı, romanın tekniği, romanın türü, çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi, yazar ve eseri arasındaki, eserle yazarın biyografisi arasındaki alakalar incelenmiştir.

ESERİN YAZIMI BASIMI GENEL ÖZELLİKLERİ 

Yaşar Kemal ‘in Kuşlar da Gitti, adlı uzun hikâyesi ilk kez 1978 yılında Milliyet Yayınları tarafından basılmış, konusu köyde geçmeyen konusu İstanbul’da geçen ilk kurmaca yazısı veya yazılarından biridir.

Yaşar Kemal’in roman olarak lanse ettiği bu eser, tek bir kahramanın mazisi ve bazı yönleri üzerinde durmuş olması, belli bir başlangıç ve sonunun olmayışı, anlatım ve anlatıcı şekli ile uzun bir öyküyü [1]andıran bir eserdir.  “Kuşlar da Gitti “adlı eser Yaşar Kemal’in bir gazete veya dergide tefrika edilmeden doğrudan doğruya kitap olarak yayımladığı ilk kurmaca eseri de olmaktadır.  ilk romanıdır. Kimi kaynaklarda "uzun öykü" olarak geçmektedir.[2]

Yaşar Kemal'in “en çok satılan dördüncü kitabı”[3] bu eseri şehirde yaşayan fakir insanların ve çocukların hayatını anlatan ilk eserlerinden de birisi olarak dikkat çeker.  Yazar bu romanı ile sadece köy konularında yazan bir romancı olmak görüntüsünden de çıkmış, İstanbul'un çeşitli semtlerinde yaşayan çocuklarla yaptığı röportajları anlattığı bir seri olan Allah’ın Askerleri adlı eserinden sonra konusu İstanbul’da geçen ikinci eseri de olmuştur.

Ancak 1970 li yıllardan sonra köy konusu dışında roman ve öyküler yazmaya başlayan [4], “Al Gözüm Seyreyle Salih “ adlı romanı ile köy dışına çıkarak Karadeniz’de geçen bir vakayı anlatmış, Allah’ınAskerleri adlı çalışması ile konusu İstanbul’da geçen ilk romanını da yazmıştı.  Bu nedenle yazarın Kuşlar da Gitti adlı eseri konusu İstanbul ve büyük bir şehirde geçen ikinci eseri olmaktadır.

“Kuşlar da Gitti “ kurgusu, tek bir vakaya dayanması ve diğer özellikleri ile romandan çok uzun bir hikayedir.   Öyküde "azat buzatlık" satmak için yakaladıkları kuşları satamayan gençlerin en sonunda bu kuşları yemek zorunda kalışları kurgusu üzerine dayanır.   Gün içinde başlayıp gelişen ve biten bir vaka düzeni vardır.

Roman gözlemci bir anlatıcının gözlemlerinden aktarılmıştır.  Anlatıcı vakaya da dahil olmuş, olayları gözlemlemiş ve  vakayı yorumlayıp betimleyip aktarmıştır.

Konu:

Öykü Anadolu’nun farklı yerlerinden İstanbul’a gelen üç kuş avcısı arkadaş Uzun Süleyman, Hayri ve  Semih’in kuşları  yakalayıp satmak için yaptıkları mücadeleleri yakaladıkları kuşları satamayışları yüzünden aç kalınca bu kuşları yemek zorunda kalışları üzerine kuruludur.

Ana Fikir:

İstanbul’un işsiz gençleri işsizlik ve parasızlık yüzünden vicdanlarıyla çatışmak zorunda kalmakta; açlık ve yoksulluk;  sevgi, acıma ve insanlık duygusuna daha baskın gelmektedir.

 ''Kuşlar gelsin hafız, onlara dair kötü hatıraları yoktur gökyüzünün, onlar intihar nedir, ihanet nedir bilmezler.” 

 “İnsanlık öldü mü?  Ölmedi mi… ölmedi, ölmedi ama bir şeyler oldu, başka bir yerlerde sıkıştı kaldı herhalde. Giden kuşlar mı? Yoksa insanlığımız mı?” 

KUŞLAR DA GİTTİ  ÖZETİ

Anlatıcı, Florya’da gezinirken bölgede kuş yakalayan üç genç ile konuşur. Bu gençlerin adı Süleyman, Semih ve Hayri’dir. Bu gençler kuşları satmak için yakalamakta ama satamamaktadır.  Eylül’ün on beşi bile gelmeden Florya ormanları kuşları tutmaya gelen insanlar ile dolmuştur.Bu gençler ekim ayında Florya düzlüğüne gelip çadırlarını kurup kuşlara tuzak hazırlamakta ağlarla yakaladıkları sarılı, kırmızılı, mavili kuşları kafeslere koymaktadır.

Fakat eskiden kiliseler ve camilerin önünde “azat buzat beni cennet kapısında gözet” diyerek sattıkları kuşları artık alan da kalmamış olduğundan bu kuşlar sadece Eminönü’ndeki kuş pazarlarında satılır hale gelmiştir.

Hatta bu işsiz güçsüz ve parasız gençler çalıp sattıkları bir kilim nedeniyle yaşadıkları olayı da anlatırlar. Süleyman avladıkları kuşları koymak için ninesinden yadigâr kalan kilimini satmış,  kuşları sattıktan sonra kazandığı para ile o kilimi yeniden almayı düşünmüş,  ama kilimi sattıkları kişi çok para isteyince geri alamamışlardır. Semih ile Hayri ise kuşları avlamak için lazım olan ağları balıkçılardan çalmıştır.

En zor avlanan ve en az avlanan kuş ise Şahin’dir.  Bir şahin tutsalar bile ancak 25-30 liraya satabilmektedirler. Artık kuşçular bile birkaç kuş almaktadır. Bir gün bir şahin yakalamışlar Semih o şahini alarak onlardan ayrılmıştır.

 Semih, Hayri ve Süleyman bu kuşların yüzünden hem kendi aralarında hem de avlamaya gelen diğer insanlar ile kavgaya da girmektedir.  Kuşları yemek için yakaladıklarını sanan Tuğrul ve arkadaşlarıyla bu yüzden kavga etmişlerse de onlar satmak için avlamaktadır.

Mahmut adındaki genç kuşları satmak konusunda uzman birisidir. Önce gecekonduların olduğu yere gelmişler herkes başlarına toplanmış ama tek bir kuş satamadan oradan ayrılmışlardır. Yeni Cami ve Taksim’de birkaç kuşu satmayı başarmışlardır.  Mahmut bile kuşları satamayınca onlardan ayrılarak balık avlamaya gider. Aç kalan çocuklar ise satmak için tuttukları kuşları yemekten başka çare bulamazlar.  

İLGİLİ BAŞLIKLARI TIKLAYIN

Yaşar Kemal Hayatı ve Roman Sanatı

İnce Memed Hakkında Özet ve İnceleme Yaşar Kemal

Ölmez Otu Hakkında Konu Özet Yaşar Kemal

Orta Direk Hakkında İçerik Özet İnceleme Yaşar Kemal

Yer Demir Gök Bakır Hakkında İçerik Özet Analiz Yaşar Kemal

Demirciler Çarşısı Cinayeti Hakkında Özet Analiz Yaşar Kemal

Yusufçuk Yusuf Hakkında İnceleme Özet Yaşar Kemal

Yılanı Öldürseler Hakkında Konu Özet Analiz Yaşar Kemal

Kuşlar da Gitti Hakkında Konu Özet Yaşar Kemal

Binboğalar Efsanesi Hakkında Konu Özet İnceleme Yaşar Kemal

Yaşar Kemal'in Ağrıdağı Efsanesi Hakkında Özet İnceleme

Yaşar Kemal'in Ala Geyik Hakkında Özet İnceleme

Yaşar Kemal Üç Anadolu Efsanesi Hakkında Özet

Yaşar Kemal'in Sarı Sıcak Hakkında Konu Alıntılar ( Öykü )

Yaşar Kemal-Yılanı Öldürseler- Romanı Üzerine Düşüncelerim…

Yağmurcuk Kuşu Tenkit Özet İnceleme ve Yaşar Kemal

Kale Kapısı Hakkında Konusu Özeti ve İnceleme Yaşar Kemal

 KAYNAKÇA


[1] Çiftlikçi, Ramazan (1993), Yaşar Kemal: Yazar, Eser, Üslup, Malatya: İnönü Üniversitesi

[2] https://tr.gowikipedia.org/wiki/Ku%C5%9Flar_da_Gitti

[3] "O Güzel İnsanlar Yaşar Kemal'i Yalnız Bırakmadılar" (PDF). Erişim tarihi: 4 Mayıs 2017.

[4] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/yasar-kemal-hayati-ve-roman-sanati/74904

0

1

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar