Mitolojide Demavend Dağı

29.11.2022

 

Demavend Dağı

Damavand dağı FIRDEVSI’nin ŞEHNAME adlı eserinde adından sık sık söz edilen bu nedenle Divan edebiyatında ve efsanelerde de adı geçen İran'ın kuzeyinde, 5610 m yüksekliğinde bir dağdır.  İran’daki Elburz Dağlarının zirvesi olan bu dağ İranlıların mitolojik hükümdarı  CEMŞID-I HURŞIT ‘in hükümdarı olduğu Hazar Denizi’nin güneyinde   Tahran'ın 66 km kuzeydoğusundaki Mazenderan bölgesindedir.Bu dağ  Orta Doğu'daki en yüksek doruk olup Asya'daki en yüksek volkandır. Sivri bir külah görünümünde olan bu dağ yaz kış karlarla kaplı bir zirveye sahiptir. Eskiçağlarda üzerine çıkılması imkaznsız olduğu için İran mitolojilerinde ve folklorunda  Anka'nın yurdu, şeytanların ve cinlerin hapsedildiği , üi başlı ejderin zincire vurulduğu bir zirve olarak görülmüştür. 

İran’da Demavend adlı bir de şehir bulunmaktadır.

İran mitolojilerinde ZÜMRÜD-Ü ANKA’nın  (SIMURG) yaşadığına inanılan, İran'ın en yüksek zirvesi olan bu dağ sönmüş bir volkan zirvesidir.  Damavand dağı Anka, Cemşid’i Hurşit, RÜSTEMI ZAL ve diğer Acem destanları nedeni ile edebiyatımızda da sık sık karşımıza çıkar.

Demavand dağı  İran mitolojilerinde üç başlı ejderhanın zincirle bağlı olduğuna inandıkları bir dağ da olmaktadır.  İranlılar için kutsal ve önemli bir direniş noktası olan Demavend Dağı İskender’in ve Cengiz Han’ın bile hakim olamadığı engebeli bir yer olarak zikredilir.

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar